• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.vecernji.hr

03.01.2022

18:29

SEVERINA PROGOVORILA O BORBI ZA STARATELJSTVO NAD SINOM: U slučaju je bilo više od 40 propusta, ali je moja molitva uslišena!

Estrada

SEVERINA PROGOVORILA O BORBI ZA STARATELJSTVO NAD SINOM: U slučaju je bilo više od 40 propusta, ali je moja molitva uslišena!

Podeli vest

Severina je prošle godine uradila mnogo važnih stvari u domaćem javnom prostoru. Kao slavna ličnost, rizikovala je da se izbori za svoja prava, ali se svesno i hrabro odlučila za mnoge teme koje opterećuju svakodnevni život mnogih ljudi, a pevačica je sada u jednom intervjuu progovorila o svemu.

Da li je pravna pobeda u borbi za starateljstvo nad detetom, posle intervjua sa Jelenom Jindrom i tema o kojima je pisala, jedan od događaja godine po mogućim dalekosežnim posledicama? Pošto se radi o velikom broju ljudi koji imaju slične probleme, da li je ostavka direktorke Poliklinike za zaštitu dece i omladine Gordane Buljan Flander pokazala da se protiv sistema ipak može boriti?

Foto: Printscreen You Tube

Severina Kojić

- Jeleni Jindri dala sam intervju kao jedna od "hrvatskih Laura", kako ih je Jelena nazvala. Bila sam deseta po redu i jedno sam se ja potpisala jer ne želim više strahovati ni od koga. Moje iskustvo deli previše žena. Samo je jedna novinarka bila dovoljno temeljita, uporna i hrabra da sve to prikupi i na temelju javnih izvora dokaže kako su deci oduzimane majke. Moćni očevi dubokog džepa i razrađena isprepletena mreža koja uvek ima istog vodiča: majka otuđuje dete od oca i zato mu je treba oduzeti. Ako je ovo išta dokazalo, to je da je sistem debelo zakazao. A Jelena Jindra bi po svim kriterijumima trebala dobiti ne nagradu za najboljeg istraživačkog novinara, nego i državno priznanje zato što je raskrinkala jedan moćan sistem temeljen na nepriznatoj teoriji otuđenja koja se proširila u sve pore sistema za negu o deci. Na web-stranici Poliklinike stoji 28 tački kojima se opisuju pravila otuđenja. U jednoj tački dete nepobitno govori istinu, a u nekoj od sledećih kaže se da to možda i nije autentična volja deteta - rekla je Severina i dodala:

E, ta tačka je prostor za manipulaciju koju je Jelena razotkrila. Govori se o slučaju majke iz Mostara s dve ses*ualno zlostavljane kćeri koja ima i sve lekarske potvrde o zlostavljanju. Samo ih Poliklinika za decu Grada Zagreba nije priznala. Ženi preti izvršenje dece – ako je to istina, strašno. Strašno! Čitajući priče Jelene Jindre, odlučila sam progovoriti o svom slučaju. Nikako tako da optužujem drugu stranu, nego sam htela izneti šta je sistem sve dopustio i gde je zakazao u mom slučaju. I znate šta? Administrativna kontrola koju je pokrenuo ministar Aladrović utvrdio je više od 40 propusta u mom slučaju. Kontrola je pokrenuta kada sam javno progovorila, a dok sam ga službeno tražila redovnim putem, nije pokrenuta. Štoviše, odbijena mi je. Administrativna kontrola je, nadam se, pokrenuta i za druge priče i nadam se da će se raščistiti jesu li prijave i ostalih "Laura" bile osnovane. Možda neke i nisu, ne znam. No sve vezano za decu treba istražiti. Za mene je velika satisfakcija i dokaz da sam bila u pravu rezultat tog upravnog nadzora, kao i presuda Upravnoga suda koji je potvrdio da je poseban staratelj deteta suprotno zakonima i propisima. A tako se i ponašala. Ali nadam se i za one bezimene čije će prijave biti ozbiljno razmatrane i još veća satisfakcija za sve "Laure" iz Jindrinih tekstova koje ne smeju biti zaboravljene. Znate li koje su to posledite za detinjstvo jednog deteta? Znate li koliko ima takve dece? I jedno bi bilo previše - rekla je Severina.

Foto: instagram/severina

Severina Kojić

Često se čuje da se bogati i slavni nemaju pravo žaliti, da je li lakše ili teže kad ste poznata osoba i pod svetlima medijskih reflektora borite se za svoja prava?

- Ne znam šta bih vam odgovorila. Moj je posao vezan uz reflektore i medije. Premda se to obično prenosi i na privatni život, uvek sam se trudila život svog deteta sačuvati od javnosti. Da, pohvalila bih se ponekad nekom njegovom fotografijom na svojim društvenim mrežama kao što rade i druge mame, ali kako sam i zbog toga tužena, čak i kada dete ima kostim Spider-Mana – klonim se i toga. Nisam bila te sreće da kao drugi muzičari mogu s vama razgovarati samo o muzici, o poslednjoj turneji, o novom albumu u koji sam se upustila vrlo hrabro…. Imala sam s vremena na vreme potrebu kao čovek stati u zaštitu prava ljudi, npr., u zaštitu LBGT populacije, pa za referendum za prava radnika, nosila sam broš s brojem nezaposlenih… Valjda imam taj gen. Znala sam se nositi s kritikama u svemu. Nažalost ili na sreću, naučila sam to kroz svoj posao. Kako bi se reklo: "Sokol me nije mazio."(smeh). Ni kad su mi uzeli dete nisam otkazala Arenu. A i grlo i noge su mi tad otkazali. Primala sam injekcije pre nastupa zbog neizdržive boli u kukovima od proba, ali nisam se dala. Uzeli su mi dete, ali veru u život nisu i ne mogu. Tad sam prvi put na sceni izmolila "Oče naš" zajedno s više od 20.000 ljudi. Bio je to trenutak kad sam, činilo mi se, bila najbliže Bogu… Moja molitva je uslišena, vratilo se dete majci, iako se pravnim postupcima još uvek ne nazire kraj. Ali ja sam optimistična. Kad sam glumila u pozorištu, kritikovali su me iako znam da sam bila odlična. U pozorištu sam baš uživala i ta "Gospoda Glembajevi" u kojima sam glumila (u režiji Branka Brezovca) toliko su tačni i pisani za ovo vreme. Divan je Krleža, prorok - rekla je Severina.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15