• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.09.2023

23:55

Gudelji osnovali parohiju! Porodica slavnog fudbalera se sve više okreće Bogu

Instagram

Estrada

Gudelji osnovali parohiju! Porodica slavnog fudbalera se sve više okreće Bogu

Podeli vest

Porodica Nemanje Gudelja, zajedno sa velikim brojem Srba koji žive u južnom delu Španije, aktivno je doprinela stvaranju srpske parohije u Španiji.

Porodica poznatog sportiste, uključujući majku Oliveru, oca Nebojšu, brata Dragišu i sestru Vanju, boravi u Sevilji. U junu, uz odobrenje Episkopa zapadno-evropskog Justina, aktivno su doprineli osnivanju srpske parohije čije centralno sedište se nalazi u Marbelji.

Prva sveta liturgija se održala u nedelju, 10. septembra, uz prisustvo naše zajednice koja živi u ovoj španskoj pokrajini. Parohiju u Andaluziji na južnom delu Španije je osnovao protojerej-stavrofor Dušan Erdelj.

- Porodica Gudelj je godinama ktitor crkve. Zajedničkim snagama pokrenuli smo parohiju Svetog Nektarija u Bredi u Holandiji. Nakon nekoliko godina oni su se preselili za Španiju i zajedno sa drugim uglednim Srbima pokrenuli ideju za osnivanje parohije u Andaluziji. Porodica su koja je voli Gospoda i rado se odazivaju crkvenim događajima. Pre nekoliko godina Nebojša i Olivera bili su i kumovi crkvene slave u Bredi - priča sagovornik Kurira i dodaje:

- Poznajem ih skoro 20 godina, još kada su deca bila mala. Nebojša i Olivera su živeli tiho, porodično i uvek se sa ljudima iz Crkve ponašali kao da su im familija. Dok su živeli u Holandiji dečaci i Vanja su nam dolazili na bogosluženje, svi smo se radovali kada dođu.Vrlo jasno je da se radi o jednoj poštenoj i dobroj porodici, koja je i svoje naslednike vaspitavala u duhu pravoslavlja, poštenja, skromnosti i sa izuzetnim akcentom na čuvanju srpske tradicije i kulture u zapadnoj evropi - rekao je za Kurir otac Erdelj.

Foto: Instagram

 

Ovim povodom kontaktirali smo i Nemanjinog oca, Nebojšu Gudelja.

- Desio se prvi susret Srba u Andaluziji! Ujedno, u ime našeg naroda pokrajine Andaluzije, izrazili smo veliku želju da osnujemo parohiju u Andaluziji. Nadamo se da ćemo ostvariti naše želje i da ćemo parohijsko iskustvo našeg oca Dušana Erdelja, kao i sve lepe dolaske koje smo imali i videli u Holandiji i Belgiji, uspeti takođe da prenesemo na područje Andaluzije - rekao nam je kratko Nebojša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Orlić u Šidu: U nedelju glasamo za Srbiju!
Politika

Orlić u Šidu: U nedelju glasamo za Srbiju!

- Ljudi su naša pokretačka snaga, a njihovo poverenje – čast je i obaveza da se borimo za još uspešniji Šid, za još bolju budućnost cele Srbije i svakog čoveka koji joj pripada - poručio je dr Vladimir Orlić potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke, tokom obilaska Opštinskog odbora SNS i štandova ove stranke u Šidu.

28.05.2024

14:30

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Adekvatna sankcija je više doživotnih kazni": Advokat porodica ubijenih u Mladenovcu otkrio detalje suđenja ubici Blažiću
Hronika

"Adekvatna sankcija je više doživotnih kazni": Advokat porodica ubijenih u Mladenovcu otkrio detalje suđenja ubici Blažiću

Suđenje Urošu Blažiću, koji je optužen da je počinio masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje, donelo je novu dimenziju bezbednosnim izazovima. Zbog osetljivosti slučaja, suđenje se premešta iz Smedereva u Specijalni sud u Beogradu. Ova promena lokacije izazvala je interesovanje javnosti za detalje samog procesa. Kako će izgledati suđenje? Kada će biti organizovano pripremno ročište i koji su koraci u daljem toku sudskog postupka? O tim pitanjima u emisiji "Uranak" na televiziji K1 govorio je advokat porodica ubijenih, Stefanom Stefanovićem.

28.05.2024

14:16

Prva otmica zemunskog klana! Nikola Bajić priznao da je pre 27 godina učestvovao u kidnapovanju Novaka Stevanića
Hronika

Prva otmica zemunskog klana! Nikola Bajić priznao da je pre 27 godina učestvovao u kidnapovanju Novaka Stevanića

Nikola Bajić, nekadašnji pripadnik zloglasnog "zemunskog klana" koji služi kaznu od 35 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, pod neverovatnim merama obezbeđenja prebačen je jutros u Više javno tužilaštvo u Beogradu s kojim je, sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela nad pokojnim Novakom Stevanićem (22), u slučaju koji su mediji prozvali "prva otmica zemunskog klana".

28.05.2024

13:23

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić
Hronika

Produžen pritvor osumnjičenima za ubistvo male Danke Ilić

Viši sud u Zaječaru produžio je za još 30 dana pritvor Srđanu J. i Dejanu D., osumnjičenima za ubisvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu. Osumnjičeni se nalaze u pritvoru od 6. aprila zbog opasnosti od bekstva, mogućnosti da utiču na svedoke i da unište ili uklone tragove izvršenja krivičnog dela, kao i zbog uznemirenja javnosti.

28.05.2024

11:37

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija