• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.10.2023

22:13

Maja Odžaklijevska na izmaku snage, pa priznala: "Sve sam bliža crnoj zemlji"

printscreen

Estrada

Maja Odžaklijevska na izmaku snage, pa priznala: "Sve sam bliža crnoj zemlji"

Podeli vest

Maja Odžaklijevska je i dalje veoma popularna, iako se u jednom trenutku povukla sa javne svene.

Maja se preselila u malu kućicu, koja je smeštena u prirodi i tamo svu svoju ljubav i sve lepe trenutke deli sa unukom Lukom. Ipak, posle toliko godina borbe sa autizmom, Odžeklijevska tvrdi da polako gubi snagu, pa je prinuđena da uskoro smesti unuka u dom.

- Mislim da to nije teška odluka, ali je to užasno teško roditelju, jer moja majka je rekla, "samo me nemojte davati u starački dom". Što se mene tiče, ja bih volela da svoj život završim pored svoje ćerke i unučića, ali ako budem svojoj deci valast, ja ću svakako da se pomirim sa činjenicom da ću otići u starački dom - poručuje Maja.

Nju, kako kaže, to neće toliko zaboleti, a onda dodaje:

- Međutim to bi bilo isto kao da mene sad pitate: "Pa dobro kako se sada osećate s obzirom na to da razmišljate da Luku date u dom". Luka je moj autistični unuk, to većina zna, i zaista razmišljam da Luku dam u dom. Zašto? Pa ne mogu ja da ga dam, Centar za socijalni rad će odlučiti šta će biti sa Lukom, ali je suština da ja sve manje mogu njegovu energiju da udahnem. Nekad ostanem, dobro sam rekla, bez daha. Toliko se uznemirim kad je on uznemiren da ne mogu da udahnem. Ja to sebi ne smem da dozvolim. Svakim danom kad on ima napad, ja sam jednim korakom bliže zemljici.

Foto: printscreen pink tv

 

- Luka je kod mene proveo osam meseci kada je imao dve i po godine. Kod mene je proveo još četiri godine, ili skoro pet, posle toga kada je majka opet bila u obavezi. Luka je sada dva i po meseca kod mene zato što je majka u obavezi. Majka ne razmišlja o tome da li ja mogu ili ne mogu, a mora da razmišlja o tome, jer nije suština izgubiti i dete i majku, treba sačuvati i jedno i drugo. Ja ću njoj jednog trenutka ipak biti dragocena što sam uopšte postojala, a za njeno dete je jako važno da ja još postojim, pa makar uzela to dete povremeno koliko mogu da izdržim u ovim godinama - otkriva.

Negiranje njene ćerke je dovelo do toga da je Maja Odžaklijevska jedan dan kad niko nije znao odvela dete u Centar za decu ometenu u razvoju i tamo su odmah posumnali na autizam, ali po zakonu detetu ne može da se da dijagnoza pre navršetka njegove pete godine.

- I onda je status quo. Vi sad da čekate dve i po godine da dete napuni pet, da biste počeli nekako da reagujete.

Ističe da je tada znala sve što sada zna, veruje da bio Luka do sada postao verbalan pošto trenutno jedino zna da kaže svoje ime.

- I to sam se molila Bogu da dete nauči da ako ga neko zaustavi na ulici i pita kako se zove, bar da kaže svoje ime. Eto, da bar ima neku smernicu ako negde zaluta, kaže Maja i otkriva kako su sa Lukom komunicirali dok su čekali na dijagnozu.

Foto: Printscreen You Tube

 

- Možda će ovo sada zvučati prepotentno, nisam ja Lukin lek. Nisam ja Lukin psiholog. Ja sam samo baka koja ga bezgranično voli. Svu tu ljubav koju posedujem ja sam kanalisala prema Luki, i tako je on postajao mekši, otvoreniji. Evo sad je proveo deset meseci sa majkom, on se vratio unazađen, po mojim kriterijumima, ali, da ne budem pogrešno shvaćena, i prema kriterijumima njegove učiteljice u školi, njegovih ostalih nastavnika.

Doduše, njenoj ćerki nije baš najprijatnije kada čuje ovakve povratne informacije.

- Pa naravno, a onda me ćerka optužuje kako ja izmišljam priče, a ja ne izmišljam nikakve priče. Na kraju krajeva ja sam okružena ljudima, prijateljima, koji vide i progres i nazadovanje Lukino - kaže, ali ističe i sledeće:

- Ja je razumem. Ona je meni u jednom trenutku rekla, "Šta sam ja Bogu zgrešila da dobijem ovakvo dete" - ispričala je Maja Odžaklijevska na Blic TV.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija