• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic.rs

27.06.2020

23:40

Romana i njen dečko KORISTILI ISPROBAN SISTEM ZA PLJAČKANJE, korišćen je i u Srbiji, a evo gde su PALI!

Estrada

Romana i njen dečko KORISTILI ISPROBAN SISTEM ZA PLJAČKANJE, korišćen je i u Srbiji, a evo gde su PALI!

Podeli vest

Nisu dovoljno vodili računa.

Pevačica Romana Panić i njen partner Filip Mrkajić uhapšeni su u Brizbejnu i osuđeni na 12, odnosno 18 meseci zatvora zbog skidanja novca sa bankovnih računa sofisticiranim mehanizmom koji se ugrađuje u bankomate.

ANDREJ ATIJAS GA PROGONI I U MISLIMA! Miljković pred Lunom pričao o njenom očuhu - UGLEDAO GA - ŠOK!

Prilikom pretresa stana koji su Romana i Filip koristili u Brizbejnu, policajci su pronašli čitavu mehanizaciju koju je krimi-par koristio - uređaj se "skiming", kartice za skladištenje podataka na kojima su snimci klijenata na bankomatima, lične bankarske podatke za klijente i alat za instaliranje uređaja. Pronađeni su i snimci zabeleženi s kamere postavljene na jednom bankomatu, ali i 23.500 australijskih dolara.

Foto: instagram/romana_panic

- Bilo je toliko sofisticirano da uređaji na dva bankomata nisu otkriveni duže vreme - objasnio je sudija Okružnog suda u Brizbejnu Pol Smit.

Kako je objašnjeno, Mrkajić je primećen kako najpre osmatra bankomat, a zatim dva dana kasnije dolazi na isto mesto sa kačketom i hirurškom maskom i postavlja uređaje koji na prvi pogled izgledaju kao originalni delovi bankomata.

POČIVAJ U MIRU! Duško Tošić se OPROSTIO od NJEGA - Bio je VRLO BITAN u njegovom životu! VELIKA TUGA!

Kamera sa rupicama služila je da snimi video i audio zapise, odnosno lične identifikacione brojeve korisknika bankomata, dok čitač kartica sa magnetnom trakom "upija" brojeve kartice.

O ovakvom načinu prevare više puta se govorilo u srpskoj javnosti i on je do tančina objašnjen.

Naime, mehanizam "libanske klopke", kako su ranije objasnili stručnjaci, sastoji se od delova plastičnih kućišta u koja se stavljaju kartice, takozvanih skimera, i specijalno prerađene "fleš" memorije, čija je funkcija da čuva podatke o karticama sve dok se oni ne uzmu s pravih bankomata i ne skinu s memorije da bi se pravili falsifikovani primerci.

PIN-kod, bez kojeg je nemoguće pristupiti računu, uglavnom snimaju skrivenom kamerom ili uređajem koji automatski pamti broj koji se unosi, navode stručnjaci.

Zanimljivo je da delovi ovih uređaja izgledaju gotovo identično kao i originalni delovi bankomata, pa ih na prvi pogled teško uočiti.

Banke ojačavaju svoje sigurnosne sisteme, a zaposleni redovono porveravaju stanice za podizanje novca. Upravo tako su otkriveni Romana i Filip, jer je službenik primetio da je na bankomat postavljen mehanizam, a ubrzo nakn toga usledilo je hapšenje Panićeve i Mrkajića.

Ranije koristili trake iz VHS kaseta

Prevaranti su ranije koristili traku iz VHS kaseta, savijenu u obliku latiničnog slova U, dužine do 15 centimetra, i to tako što bi je ubacivali u otvor gde ulaze platne kartice. Kada bi klijent ubacio karticu u bankomat, traka bi je zadržala, a prevaranti koji bi stajali u blizini prišli bi i ponudili pomoć, uz obrazloženje da je navodno i njima kartica ostala zaglavljena u bankomatu.

Tada bi tražili da korisnik ponovo ukuca PIN, koji bi zapamtili i nakon odlaska žrtve podigli novac.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 3 godine

Ko si ti da ukrades nekom, ko se muci i radi 10 sati dnevno? Gospodja , pametna , mrsko ti da radis. Cekicem po prstima da ne moze ni kasiku uzet u ruke vise.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija