• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta/informer

15.10.2015

21:36

ĐAVOLJI LOPOVI: U manastiru Banjska sa ikone pokraden nakit neporocenjive vrednosti!

Vesti

ĐAVOLJI LOPOVI: U manastiru Banjska sa ikone pokraden nakit neporocenjive vrednosti!

Podeli vest

Sa ikone Majke Božje, iz Manastira Banjska, kod Zvečana, ukraden je nakit neprocenjive vrednosti, a policija je uspela da privede dvojicu počinilaca i identifikuje trećeg osumnjičenog

Ukradeni nakit stariji je od 100 godina, od različitih plemenitih metala, od zlata, srebra, platine, ima unikatnih komada prizrenskog filigrana ukrašenog dragim i poludragim kamenjem, koji su vernici u znak zahvalnosti za isceljenje i uslišene molitve poklanjali, rekao je iguman manastira Banjska otac Danilo.

Regionalni šef Operative Kosovske policije za sever Željko Bojić, rekao je da je reč o neprocenjivoj vrednosti, jer su neki komadi nakita stariji oko 120 godina.

Težina ukradenog zlata do 475 grama, vrednog oko 16.000 evra, dodao je Bojić.

Iguman manastira Banjska otac Danilo rekao je da je nestanak nakita sa ikone Majke Božije otkriven danas ali da je odnet ranije.

Prema njegovim rečima, Ikona je smeštena u drvenom ramu i stolovala je u sopstvenom prestolu ipred ikonostasa.

Public

Zbog radova, kako je dodao, koji su u toku u ovom sedam vekova starom manastiru, sve ikone sa ikonostasom su zaštićene i sklonjene u priprati crkve, gde je bila i ikona Majke Božije.

Bojić je rekao da su pripadnici Regionalne direkcije policije za Mitrovica sever dužim operativnim radom došli do saznanja da je nakit sa ikone iz manastira Banjska ukraden ranjie.

Prema njegovim rečima, u toku dana privedene su dve osumnjičene osobe koje su priznale izvršenje krivičnog dela, a policija je identifikovala i treće osumnjičeno lice. Bojić u cilju istrage o detaljima nije mogao da govori.

Čudotvorna ikona, replika Majke Božije Kazanske, koja je donesena sa Svete Gore do martovskog pograma stolovala je u Sabornoj crkvi Sv Georgija u Prizrenu, odakle je sklonjena u Studenicu.

Po obnavljanju duhovnog života u Banjskoj 2004. godine, posle pet vekova, ikona je doneta u manastir, gde čudotvori, isceljuje bolesne i parovima bez dece daruje porod.

Banjska je manastirska lavra, spomenik kulture prve kategorije od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Zadužbina je ;kralja Milutina (1282 -1321) koji je posvetio Svetom Arhiđakonu Stefanu i odredio za svoju grobnu crkvu.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
posmatrac sa severa

pre 8 godina

Neka im sudi sin Boziji po delima njihovim. Sramota!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija