• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

29.11.2018

18:23

ISTORIČAR UMETNOSTI KUSOVAC, SASLUŠAN U TUŽILAŠTVU: Nisam varao Nemce NA PROCENI SLIKA!

Vesti

ISTORIČAR UMETNOSTI KUSOVAC, SASLUŠAN U TUŽILAŠTVU: Nisam varao Nemce NA PROCENI SLIKA!

Podeli vest

Tužiću nemačke istražitelje koji tvrde da sam za falsifikovane umetničke slike procenio da su originali. Pobedićemo Švabe, kao i 1918. godine, kazao je naš stručnjak Nikola Kusovac na saslušanju

Nisam varao na proceni umetničkih slika koje je trebalo da budu prodate u minhenskoj galeriji. Tužiću nemačke istražitelje zbog njihovih lažnih optužbi i tražiti da mi plate odštetu pošto sam ubeđen da će obustaviti postupak. Pobedićemo Švabe, kao i 1918. godine, sa osmehom je juče poručio poznati srpski istoričar umetnosti Nikola Kusovac (83), naš najpriznatiji stručnjak za procenu umetničkih dela, koga tužilaštvo u Minhenu tereti za prevaru.

Nije zaradio

On je po zamolnici iz Nemačke saslušan pred sudijom za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, zajedno sa trgovcima umetninama Savom Šaronjićem i Nikolom Stojićem.

Foto: Zoran Sinko

Nikola Stojić, trgovac umetninama

Oni su dali iskaz o slikama koje je trebalo da se prodaju na aukciji u jednoj minhenskoj galeriji po početnoj ceni od astronomskih 700.000 evra, a za koje se, kako u Nemačkoj tvrde, ispostavilo da su falsifikati!

Mućke

Moguće je da mi neko donese original na stručno mišljenje, a da onda napravi kopiju i proda je zajedno sa procenom
Nikola Kusovac

Kusovca nemačko pravosuđe tereti da je pomenutoj dvojici i još jednom dileru umetnina iz inostranstva pomogao tako što je deset od ukupno 40 slika procenio kao originale, iako Nemci tvrde da su u pitanju sve falsifikati. Informer ekskluzivno objavljuje šta je eminentni istoričar umetnosti izjavio pred našim sudijom o tim optužbama:

"U potpunosti negiram bilo kakvu vezu sa eventualnim krivičnim delom, a pre svega hoću da istaknem da u svojoj zemlji već oko 60 godina radim analize slikarskih dela, kroz davanje stručnog mišljenja koje nikoga ne obavezuje. Ističem da se isključivo radi o mišljenju, a ne ekspertizi", naveo je Kusovac u zapisnik u koji je naš list imao uvid.

Foto: Zoran Sinko

Sava Šaronjić, trgovac umetninama

Nemačkim istražnim organima, ali i tamošnjoj stručnoj javnosti, Kusovac je poručio da u Srbiji "još uvek vlada drugačiji sistem vrednosti i da je on, za razliku od njih, nepopravljivi altruista i čovek naroda":

Prljave igre hrvatskog lobija

Sava Šaronjić i Nikola Stojić istakli su posle saslušanja da nisu imali na osnovu čega da daju iskaz pred našim tužiocem, jer nemačko tužilaštvo nije poslalo kompletnu dokumentaciju, veštačenja i nalaze forenzičkih analiza na osnovu kojih su utvrdili da su ova dvojica pokušala da im prodaju falsifikate. Negirali su da imaju ikakve veze sa prevarom, a Stojić je izneo mišljenja da iza svega stoje "prljavi interesi trgovačkog lobija iz Hrvatske".

"U svojoj zemlji sam cenjen i moje mišljenje se poštuje. Verovatno zato što su ljudi koji se bave umetnošću prepoznali u meni stručnjaka koji ovo radi bez materijalnog interesa, što na Zapadu baš nije prepoznatljivo.

Nemilosrdni lobi

Na pitanje njegovog branioca Nikole Nikolića postoji li mogućnost da mu neko donese originalno delo na stručno mišljenje, a da potom napravi kopiju tog dela i proda je zajedno sa procenom Kusovca, odgovorio je:

700

hiljada evra su bile procenjene slike koje je trebalo da budu prodate u Minhenu

- Bilo je takvih slučajeva, jer se to ne može sprečiti, a trgovački lobi je nemilosrdan. Ja mogu da sprečim falsifikovanje mog mišljenja, ali ne i falsifikovanje originalnih dela.

Nemačko tužilaštvo tereti Kusovca da je u prvoj polovini prošle godine trojici trgovaca umetnina pomogao da u poznatu galeriju u centru Minhena ubace preko 40 raznih slika, iz doba zenitizma, za koje se ispostavilo da su vešte kopije originala. U pitanju su dela poznatih slikara Mihajla Petrova, Luisa Lozovika, Branislava Micića alijas Branka Ve Poljanskog, kao i nekoliko hrvatskih slikara. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija