• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

25.02.2019

22:27

DEVOJČICA (16) IZ AUTOBUSA SMRTI IZAŠLA IZ KOME! Teško povređena učenica iz sela Čokot se oporavlja

Vesti

DEVOJČICA (16) IZ AUTOBUSA SMRTI IZAŠLA IZ KOME! Teško povređena učenica iz sela Čokot se oporavlja

Podeli vest

Lena Ilić, koja je 21. decembra u udesu autobusa "Niš ekspresa" i voza na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova doživela teške povrede glave i pluća, probudila se posle dva meseca iz kome i van je životne opasnosti * Ovakve povrede preživi jedan od sto pacijenata, kažu lekari

Šesnaestogodišnja Lena Ilić iz sela Čokot, koja je 21. decembra teško povređena u sudaru autobusa "Niš ekspresa" i voza na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, probudila se posle dva meseca iz kome i nalazi se van životne opasnosti!

Ona je odmah nakon udesa primljena u bolnicu sa izuzetno ozbiljnim povredama glave i pluća koje, prema rečima lekara, preživi samo jedna od sto osoba. Međutim, posle 60 dana borbe, Leni život više nije ugrožen. Doktori sa niške Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju kažu da je pred ovom hrabrom devojkom veoma dug oporavak.

Jezive povrede

Kada je 21. decembra posle udesa primljena u niški Klinički centar, Lena je bila u najtežem stanju od svih povređenih i u početku su joj davane veoma male šanse da preživi.
- Odmah po prijemu reanimirali smo je i operisali, pošto je imala ogroman hematom na glavi koji je vršio fatalan pritisak na mozak. Sanirali smo povrede, a zatim je uveli u veštačku komu kako bismo joj pripremili organizam za borbu. Nažalost, osim povrede glave, ona je zadobila i tešku kontuziju pluća sa pneumotoraksom, pucanjem plućne maramice sa desne strane. Ove dve povrede u kombinaciji se veoma retko preživljavaju, praktično jednom u sto slučajeva, pa smo uložili ogromne napore da je spasemo - kaže Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Foto: Informer DN

DRAMA Povređene iu autobusa prevoze u bolnicu u Nišu

Nastradala jer je
kasnila u školu


Lena se sticajem nesrećnih okolnosti našla u autobusu koji se sudario sa vozom. Ona je obično u školu išla autobusom koji polazi ranije, ali se tog jutra uspavala i ušla baš u autobus smrti "Niš ekspresa".

Lena je dva meseca bila na ivici života i smrti, sve do pre nekoliko dana, kada je polako počela da se budi iz kome.
- Njen neurološki status, odnosno povraćaj mentalne funkcije, bio je s vremenom sve bolji. Posle mesec dana provedenih u komi video se prvi napredak, ali tada je i dalje bila životno ugrožena. Međutim, sada, dva meseca posle udesa, možemo da kažemo da je na "bezbednoj strani", odnosno da joj život više nije ugrožen. Ipak, Lenin oporavak će biti dug, za nekoliko meseci sledi joj još jedna hirurška intervencija, ali je njena velika prednost u procesu ozdravljenja to što se radi o veoma mladoj osobi - objašnjava Janković.

Anesteziolog Brana Božidarević, koja je često 24 sata bila uz mladu pacijentkinju, kaže da je zadovoljna njenim neurološkim statusom.
- Lena je sada u stanju očuvane budnosti, izvršava proste naloge kao što je pružanje ruke, otvara usta, naročito kada joj dajem slatkiše, ali nije u stanju da govori ne samo zbog cevčica u ustima već joj ni svest još nije na tom nivou. Tačnije, ona tek počinje da se u potpunosti budi - kazala je doktorka Božidarević.

Hvala lekarima

Vesti o Leninom oporavku unele su bar malo olakšanja u dom njene porodice u niškom selu Čokot. Otac Srđan čekao je dva meseca da čuje da će mu dete ostati živo.
- Znamo da je Lena još u teškom stanju, ali nadamo se najboljem. Nismo još sasvim odahnuli, međutim, malo nam je lakše nakon vesti da njen oporavak ide u pravom pravcu. Doktorima svaka čast za ono što su uradili za Lenu, a mi ćemo se smiriti tek kada dođe kući - kazao je njen otac Srđan.

VOZAČU AUTOBUSA SMRTI PRODUŽEN PRITVOR: Istraga stravične nesreće je u toku, sledi PODIZANJE OPTUŽNICE

U udesu poginulo sedmoro


U saobraćajnoj nezgodi u Donjem Međurovu stradalo je sedmoro ljudi, među kojima i dvoje dece. Petoro je preminulo na mestu, dok je još dvoje podleglo povredama u niškoj bolnici. Osim Lene, od zadobijenih povreda u niškom Kliničkom centru oporavlja se i šesnaestogodišnji Marko Lazarević, koji je zadobio prelom vratnog i grudnog pršljena, zbog čega je operisan. Vozač autobusa Milan Zdravković suđenje za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za koje je propisana kazna od osam godina zatvora, čeka u pritvorskoj jedinici niškog Kazneno-popravnog zavoda.
Lenin otac nije želeo da komentariše hapšenje vozača autobusa, koji je izazvao saobraćajnu nezgodu.
- Meni je najvažnije da Lena ozdravi, a što se njega tiče, neka pravosuđe radi svoje - rekao je Srđan.



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Lena,drago dete,stari Džole će se svaki dan molit bogu da staneš na noge i budeš vesela devojka.Čim saznam da si došla kod kuće poslaću ti slagalicu ,,Sveti Sava,, iz Beograda.Kada sastaviš 210 puzlica oduševićeš se koliko je to lepa slika.Sa srećom.PS.Ja sam bio u autobusu čiji šofer je ne gledajući polomio spuštene polubranike i prešao a da je teretni voz protutnjao iza autobusa.Svi mi putnici smo vrištali u panici a da šofer nije pokazao ni grižu savesti!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija