• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.03.2019

15:03

VIŠEMILIONSKE MALVERZACIJE! Podignuta optužnica protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja!

Vesti

VIŠEMILIONSKE MALVERZACIJE! Podignuta optužnica protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja!

Podeli vest

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivše direktorke Etnografskog muzeja Mirjane Menković i odgovornog lica Omladinske zadruge "Gaudeamus" Ranke Dedović, zbog sumnje da su sa još troje okrivljenih - koji su priznali krivicu, zloupotrebama položaja oštetile muzej za više miliona dinara

Menković se tereti za zloupotrebu službenog položaja, a Dedović za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica. Optužnicu protiv njih dve nedavno je potvrdilo Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Njihovi branioci su na tu odluku izjavili žalbe, tako da se čeka konačna odluka Apelacionog suda.

Pored Menkovićeve i Dedovićeve, ovaj slučaj obuhvata još trojicu osumnjičenih koji su sa Tužilaštvom sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica za uslovne kazne zatvora, koje je presudama potvrdio sud.

Predrag Martinović je tako, kao osnivač Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću "Nju rej", osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo. Na tri meseca uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od godinu dana, osuđen je Igor Šebeščen kao odgovorno lice Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove "Sebastijan MBI", dok je Željko Marković kao odgovorno lice preduzetničke radnje "Houm art" osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora sa rokom provere od tri godine.

TUŽILAŠTVO ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL: Pritvor za direktotrku Etnografskog muzeja, osumnjičenu za višemilionske malverzacije!

Tužilaštvo nije saopštilo detalje optužnice, što ne čini pre odluke Apelacionog suda.

Kako je saopšteno iz policije nakon njihovog privođenja u oktobru prošle godine, Menković se sumnjici da je od avgusta 2014. godine do hapšenja, davala naloge službi računovodstva da sa računa Etnografskog muzeja vrši uplate na račune pomenutih preduzeća iako nije postojala poslovna saradnja sa njima.

Pre toga, odgovorna lica pomenutih preduzeća su, iskorišćavanjem svojih ovlašćenja, izdavala fakture neistinitog sadržaja Etnografskom muzeju, kako bi direktorka imala osnov za plaćanje sa računa muzeja, navodi se u saopštenju policije. Nakon toga, odgovorna lica ovih preduzeća podizala su novac sa računa i u gotovini ga predavala službi računovodstva Etnografskog muzeja, zadržavajući pritom proviziju za sebe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Može joj se ,država joj omogućila,ne radi ona u rudniku.

Izbori 2024

Vesti

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!
Politika

Biljana Pantić Pilja: Odbor za politička pitanja glasao protiv naših amandmana, ulažemo prigovor!

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja izjavila je danas za Tanjug da je Odbor za politička pitanja i demokratiju PS SE glasao protiv svih amandmana koje je predložila srpska delegacija, kao i protiv amandmana koji su predložili članovi italijanske delegacije i jedan član delegacije Mađarske i najavila ulaganje prigovora.

16.04.2024

12:51

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija