• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.03.2019

15:58

SMRT RUDARA U REPUBLICI SRPSKOJ IZAZVANA ODRONOM MATERIJALA TOKOM RADOVA! Inspektorat utvrdio razloge stravične nesreće!

Vesti

SMRT RUDARA U REPUBLICI SRPSKOJ IZAZVANA ODRONOM MATERIJALA TOKOM RADOVA! Inspektorat utvrdio razloge stravične nesreće!

Podeli vest

Nesreća u kojoj su poginula dva rudara u jami "Braćan" kod Srebrenice dogodila se usled odrona materijala prilikom izvođenja radova na podgrađivanju hodnika, saopšteno je danas iz Inspektorata Republike Srpske.


Rudari Slaviša Žugić (44) i Branislav Ostojić (30) stradali su 22. marta u jamskom kopu "Braćan" na području opštine Srebrenica kada ih je zatrpala veća količina materijala.

Iz Inspektorata RS navode da je cilj radova na podrađivanju hodnika bio upravo da se osigura iskop, spreče urušavanja i zaštite radovi i radnici. 

Dodaju i da su u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem radovi u jami "Braćan" izvođeni prema tehničkoj dokumentaciji i da su preduzete sve propisane preventivne mere zaštite na radu.


-Propisane su procedure izvođenja radnih operacija, a radnici su bili upoznati o njima. S obzirom da je potrebno uraditi uputstvo za sanaciju zarušenog otkopnog hodnika u kojem se dogodila nezgoda, rudarski inspektor je putem Knjige rudarskog nadzora zabranio dalje izvođenje radova u ovoj prostoriji, dok se ne izvrši sanacija i osiguraju bezbedni uslovi za rad, a što će biti potvrđeno i rešenjem inspektora- navode u Inspektoratu. 

U saopštenju se napominje da je deo poslova na podgrađivanju obavljen bez poteškoća dan pre nesreće, kao i da je rudarski nadzornik u toku smene u nekoliko navrata obilazio radilište i da nije primetio bilo kakvu promenu na podgradi prostorije.

Kako navodi RTRS, pozivajući se na Srnu, uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da jama "Braćan" poseduje rešenje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, kojim se odobrava upotreba i korišćenje izgrađenog rudarskog objekta, te da se radovi na eksploataciji izvode na osnovu glavnog rudarskog projekta eksploatacije preostalih rezervi rude boksita u ležištu "Braćan".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija