• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

05.04.2019

10:08 >> 10:34

(FOTO) DONETA PRESUDA ZA UBISTVO ĆURUVIJE! Markoviću i Radonjiću 30 godina robije, Kuraku i Romiću 20!

Vesti

(FOTO) DONETA PRESUDA ZA UBISTVO ĆURUVIJE! Markoviću i Radonjiću 30 godina robije, Kuraku i Romiću 20!

Podeli vest

Sudsko veće Specijalnog suda proglasilo je krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti (DB), optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, posle nešto manje od četiri godine kako je suđenje počelo i skoro dvadeset godina od zločina. Marković i Radonjić osuđeni su na 30 godina robije, Kurak i Romić na 20 godina

Marković je osuđen zbog krivičnog dela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Romiću i Radonjući u kaznu se uračunava vreme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru. Ova presuda nije doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću odnosnom 2:1.

Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Njima je danas proružena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor (nanogicu) odnosno kućni pritvor.

Foto: Novak Đurović

Ranije jutros, u Specijalni sud doveden je nekadašnji šef Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković, a stigli su i bivši šef beogradskog Centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik DB-a Ratko Romić. 

Saobraćaj oko suda bio je blokiran.

U sudu nije bio Miroslav Kurak, koji nije dostupan pravosudnim organima jer je u bekstvu.
 

Foto: Public

Rade Marković

Tužilaštvo je navelo u optužnici da je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999, na Uskrs, iz niskih pobuda po nalogu NN lica iz najviših struktura vlasti. Kao motiv se navodi želja da se ograniči sloboda medija i očuva moć i vlast, čije je predstavnike Ćuruvija javno kritikovao.

Foto: Novak Đurović

Milan Radonjić

Marković i Radonjić su se teretili za krivično delo podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Foto: Novak Đurović

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu u svojoj završnoj reči da na maksimalne kazne zatvora od po 40 godina osudi svu četvoricu optuženih, dok su oni i njihovi branici tražili oslobađajuće presude.

Foto: Novak Đurović

Ratko Romić (levo)

Tužilaštvo smatra da je nalogodavac ubistva bio "tadašnji državni vrh", a optuženi izvršioci.

Sa druge strane, stav odbrane je bio da se u ovom postupku "sudi jednom vremenu", da dokaza protiv optuženih nema i da na optuženičkoj klupi ne sede izvršioci ubistva.

Foto: Novak Đurović

Istraga, koja je godinama tapkala u mestu, pomerila se tek nakon što je 2013. godine bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, otkrio svoja saznanja koja je dobio od šefa DB Radomira Markovića.

Foto: Informer

MIroslav Kurak

- On je ispričao da mu je Marković rekao da su nekadašnji instruktor u JSO Miroslav Kurak i Ratko Romić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB, odgovorni za Ćuruvijinu smrt. Zatim je istraga utvrdila da je, osim ovih osumnjičenih, u zločin umešan i Milan Radonjić, bivši šef Centra DB Beograda, kao i sam Radomir Marković - naveo je naš izvor iz suda.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jana

pre 4 godine

Opet će se suditi, ima ih još umešanih u ovo ubistvo...

Marcco

pre 4 godine

A zašto li je Ligija to rekao? Jel Javno tužilaštvo misli da je narod Srbije glup pa ne zna da sabere dva i dva, mada ima i takvih a očigledno rade u Tužilaštvu.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija