• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

08.08.2019

22:03

STARCA SPRŽILO 25.000 VOLTI DOK JE BRAO ŠLJIVE! Detalji tragedijr nedaleko od železničke stanice Crveni krst

Vesti

STARCA SPRŽILO 25.000 VOLTI DOK JE BRAO ŠLJIVE! Detalji tragedijr nedaleko od železničke stanice Crveni krst

Podeli vest

Mirko Veselinović (89) nastradao je prekjuče u blizini železničke stanice Crveni krst u Nišu, kad ga je udarila struja napona 25.000 volti! Nesrećni starac je brao šljive kad je slučajno dodirnuo kabl iz kontaktne mreže za napajanje lokomotiva, koji je pao do zemlje usled nevremena!

Veselinović je sa teškim opekotinama prebačen u Klinički centar, gde je hitno operisan, ali je uprkos naporima lekara preminuo.

Zaraslo u šumu

Sprženog starca je kod železničke stanice pronašao njegov prijatelj Ljubiša Stanković, koji se zabrinuo što Mirka duže vreme nije bilo kod kuće. Ljubiša, koji je inače penzionisani mašinovođa, odlično poznaje mesta oko stanice, koja su poslednjih godina zarasla i pretvorila se u šumu. Znajući da Mirko ima običaj da tamo seče suva drva i bere šljive džanarike, Ljubiša je krenuo da ga potraži.

Ono što je zatekao na zarasloj pruzi, do koje se jedva probio kroz grmlje i kupinjare, neće nikad zaboraviti.
- Mirko je ležao je na pruzi, potpuno izgoreo. Dimio se, ali je još bio živ i krkljao je! Samo su mu cipele bile cele. Prepoznao sam ga po pertlama, jedna je bila crvena, a druga zelena. Uvek se šalio da nosi različite protiv uroka. Udarila ga je struja sa kontaktnog voda, jer je zatezno uže koje je pridržavalo kabl stradalo u nedavnom nevremenu. Kabl pod naponom od 25.000 volti je tako pao skoro do zemlje... Odmah mi je bilo jasno šta mu se desilo - priča Stanković, koji je alarmirao Hitnu pomoć i policiju.

Zbog teškog stanja u kojem je bio Veselinovića je medicinska ekipa odmah priključila na infuziju, a zatim ga odvezla u bolnicu, gde je ubrzo podlegao povredama.
- Mirko je sa porodicom živeo u drugom delu grada, ali kod železničke stanice ima kućicu i voćnjak, pa često dolazi da u njemu radi. Verovatno je zbog šljiva zašao na nepristupačno mesto van svog voćnjaka - objašnjava Stanković.

Foto: D.K.

OČAJAN Ljubiša Stanković pokazuje gde je stradao njegov prijatelj Mirko Veselinović

Ovim povodom "Infrastruktura železnice Srbije" oglasila se saopštenjem, u kojem se priznaje da je postojao kvar na kontaktnoj mreži, koji je za starca bio koban, ali se naglašava da je Veselinović bio na mestu gde je zabranjen pristup neovlašćenim licima.
- Nesreća se dogodila kada je iznad koloseka, koji nije u javnoj upotrebi, došlo do opuštanja nosećeg užeta kontaktne mreže u krugu niške Ložionice na Crvenom krstu, gde je zabranjeno kretanje neovlašćenim licima i gde se mogu nalaziti isključivo službena, obučena lica - navodi se u saopštenju koje je potpisao Nenad Stanisavljević, PR "Infrastrukture železnice Srbije".

Apel i upozorenje

'Železnice Srbije' navode i da je pre nesreće registrovan poremećaj u napajanju kontaktne mreže strujom, ali da se tragedija dogodila pre nego što je njihova ekipa stigla na lice mesta kako bi otklonila kvar:
- Nakon uviđaja ekipa je odmah popravila noseće uže kontaktne mreže, koja od tog trenutka redovno radi. Ispravna kontaktna mreža preduslov je obavljanju svih poslova na železničkoj infrastrukturi, pa se redovno pregleda i servisira. Kvarovi na kontaktnoj mreži se istog trenutka elektronski registruju, a stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" obučene su i osposobljene da reaguju i otklone oštećenja na elektrotehničkoj železničkoj infrastrukturi - stoji u saopštenju.

Takođe, izražava se i saučešće porodici nastradalog, ali se apeluje na građane da se ne kreću na železničkim službenim mestima, da poštuju zabrane i upozorenja kako ne bi ugrozili svoj, ali i tuđe živote. 

Opekotine bile smrtonosne

Iz niškog Kliničkog centra saopšteno je da je Mirko Veselinović odmah po prijemu podvrgnut hirurškoj intervenciji, ali da je sve bilo uzalud:
- Pacijent je primljen sa opekotinama drugog i trećeg stepena, urađena je operacija koja je trajala jedan sat i u kojoj su učestvovali plastični hirurzi i lekari drugih specijalnosti. Međutim, uprkos uloženim naporima, čovek je preminuo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija