• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

27.09.2019

08:00

ČEDOMORKA IZ ŽARKOVA NEĆE NA ROBIJU?! Beograđanka koja je bacila bebu u kontejner PUŠTENA IZ PRITVORA!

Vesti

ČEDOMORKA IZ ŽARKOVA NEĆE NA ROBIJU?! Beograđanka koja je bacila bebu u kontejner PUŠTENA IZ PRITVORA!

Podeli vest

Veštak utvrdio da je Mirjana G. (33) patila od postporođajne depresije kada je bacila bebu u kontejner. Tužilac umesto pokušaja teškog ubistva sad tereti majku za pokušaj ubistva deteta na porođaju. Za ovo krivično delo propisana je kazna do pet godina zatvora
Niko normalan ne ubija svoje dete

Nijedna žena "pri čistoj svesti i zdravoj pameti" ne povređuje ili ubija svoju bebu
Milan Kostić, psihijatar i sudski veštak

Mirjani G. (33) iz beogradskog naselja Žarkovo, koja je 26. avgusta bacila svoju tek rođenu bebu u kontejner, izbeći će višegodišnju robiju pošto je veštačenje utvrđeno da je patila od postporođajne depresije.

Njoj će se suditi za krivično delo "pokušaj ubistva deteta pri porođaju", za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora ili mera obaveznog lečenja. Mirjana je prvobitno bila osumnjičena za teško ubistvo u pokušaju, za koje je su kazne od 10 do 40 godina. Majci je u međuvremenu ukinut pritvor, koji joj je bio određen posle hapšenja, pa se sada brani sa slobode.

Mirjana je na saslušanju u tužilaštvu priznala da je novorođenče muškog pola bacila jer se plašila reakcije svog oca, ali i dečka. Kako je Informer pisao, ona je imala strah od oca da će je izbaciti na ulicu ako opet zatrudni, pa je trudnoću krila. I oca deteta je slagala da je abortirala jer nije htela da ostane s njim u vezi.

PATILA OD POSTPOROĐAJNE DEPRESIJE! Optužnica protiv majke koja je ostavila bebu u kontejneru

Istragom je utvrđeno da je Mirjana dete rodila u stanu bez lekarske pomoći, a potom ga stavila u plastičnu kesu i ubacila u kontejner u blizini stana. Bebu je pronašao penzioner Slobodan Cvetković dok je šetao svog psa. Dečak je potom smešten u Dečju kliniku u Tiršovoj, gde se osoblje brinulo o njemu (pogledajte okvir).

Naš poznati psihijatar i sudski veštak Milan Kostić ističe da klinička i sudska praksa pokazuje da nijedna žena "pri čistoj svesti i zdravoj pameti" ne povređuje ili ubija svoju bebu.

- Materinski instinkt je osnovni biološki i prirodni nagon majke da štiti dete i zahvaljujući njemu ljudska vrsta i opstaje. Međutim, pod uticajem nekih genetskih i (li) drugih okolnosti dolazi do njegovog poremećaja i do, reklo bi se, brutalnih postupaka majki prema svojim bebama. U suštini, reč je uglavnom o majkama koje boluju od postporođajne depresije. Ona se javlja mahom kod žena koje nemaju podršku u porodici ili su bile psihičke nestabilne. Te žene se odmah po rođenju deteta počinju suočavati sa teškim osećajem nemoći, anksioznosti, nesigurnosti, patološke tuge, odnosno teškim mentalnim lomovima, koji se mogu okončati i samopovređivanjem ili povredom deteta, odnosno postporođajnom psihozom - objašnjava Kostić.

On ističe da se ova samopovređivanja i ubistva beba čine na mah, odnosno da su plod ozbiljne nepromišljenosti i loše emocije koja u trenutku obuzimaju ženu.

Dečak kod hranitelja, još se čeka da dobije ime

Da ovaj dečak nastavi bolji život, pobrinuće se hraniteljska porodica u koju je stigao prošle nedelje iz Tiršove. Mališan je zdrav, dobro i lepo napreduje, a o imenu se hranitelji i dalje dogovaraju. Kako Informer saznaje, jedino u šta su sigurni je da će biti neko staro, tradicionalno srpsko ime.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je hrabrog dečaka kako bi se i sam uverio da li je dobro i u kakvim uslovima nastavlja život.
- Beba je u zdravstveno dobrom stanju, što je i najbitnije. Uslovi u kojima sada živi, a koje joj je obezbedila ova hraniteljska porodica, zaista su odlični. Nadam se da će dečak ovde biti srećan. Trenutno je u toku proces upisa bebe u matične knjige, a sve naredne korake koji su u vezi sa njegovim zbrinjavanjem, rastom i razvojem aktivno ćemo pratiti - rekao je Đorđević.

Foto: Shutterstock

Simptomi postporođajne depresije

* plačljivost i tuga
* niska koncentracija
* problemi sa spavanjem
* osećaj žene da nije sposobna da se stara o bebi
* smanjen ili pojačan apetit
* anksioznost i napadi panike (pojava strahova i fobija)
* promenljivo raspoloženje
* povlačenje u sobe
* stalni osećaj krivice

Simptomi postporođajne psihoze

* zbunjenost i dezorijentisanost
* halucinacije i sumanute ideje
* paranoja
* pokušaj samopovređivanja sebe ili deteta

Faktori rizika

* depresija pre trudnoće
* genetska predisponiranost za depresiju (neko je već ima u familiji)
* problemi sa štitnom žlezdom
* komplikovani i loši partnerski i porodični odnosi
* velika životna promena u trudnoći (gubitak posla, selidba, smrt u porodici...)
* težak i traumatičan porođaj

Kad se javiti lekaru

* ako simptomi traju duže od dve sedmice
* ako se simptomi pogoršavaju
* ako onemogućavaju brigu o detetu
* ako se pojave misli o povređivanju sebe ili bebe

BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlaimir

pre 4 godine

Sve vreme krila trudnoću, zaposlena, drugorotkinja. I onda postporođajna depresija trajala čitav sat, pa beba završila u kontejneru, a kupatilo počišćeno od porođaja. Na jutjubu ima neverovatnih snimaka kako se u životinjskom svetu majka bori za mladunče. Mogli bi od njih da nešto naučimo.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija