• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

24.10.2019

14:13

VELIKA AKCIJA POLICIJE I TUŽILAŠTVA U NOVOM SADU! Od 14 osumnjičenih, 6 u pritvoru, 3 u bekstvu, 5 na slobodi

Vesti

VELIKA AKCIJA POLICIJE I TUŽILAŠTVA U NOVOM SADU! Od 14 osumnjičenih, 6 u pritvoru, 3 u bekstvu, 5 na slobodi

Podeli vest

Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana za šestoro od ukupno 14 osumnjičenih da su izvršili poreska krivična dela i pranje para, koristeći privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske

Troje osumnjičenih se nalaze u bekstvu i za njima se traga, a pet će se braniti sa slobode, rečeno je za Tanjug u Višem javnom tužilaštu u Novom Sadu, čije će posebno odeljenje za suzbijanje korupcije sprovesti istragu protiv svih 14 osumnjičenih.

Osumnjičeni da su izvršili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit od preko 542 miliona dinara i pranje novca od preko 441 miliona dinara su: I.N, B.S, M.S, Z.S, A.M, S.P, Ž.J, T.S, R.T, S.N, P.Š, P.P, E.T, i Z.A.

Pritvor je određen prema I.N, B.S, M.S, Z.S, S.P. i Ž.J.

U bekstvu su E.T, S.N. i R.T, dok se sa slobode brane A.M, T.S, P.Š, P.P. i Z.A.

Policija je pre dva dana saopštila da se sumnja da su pomenuti iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su, zatim, nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, fizičkim licima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.

Potom su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, u svojim poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali "fantom i peračkim" preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju.

Na taj način su, kako se sumnja, izvršili neosnovan povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara.

Osumnjičeni su izvršili i krivično delo pranja novca tako što su, navodi se u saopštenju, neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, za koji su, kaže se, znali da je ostvaren nezakonito, na osnovu lažnih poreskih prijava iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića kao i određeni iznos deviza.

Vrednost privremeno oduzete robe, koja je prebačena u magacine Poreske uprave, iznosi oko 103 miliona dinara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija