• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

19.11.2019

07:50

BOGATI KOLEKCIONARI DAJU MILIONE za blago koje je ISKOPANO NA TERITORIJI SRBIJE! Otkrivena mreža LOPOVA

Vesti

BOGATI KOLEKCIONARI DAJU MILIONE za blago koje je ISKOPANO NA TERITORIJI SRBIJE! Otkrivena mreža LOPOVA

Podeli vest

Kradljivci su metal-detektorima pronalazili u zemlji antički novac i ukrase, mahom iz perioda pre nove ere, pa ih iskopavali i prodavali u inostranstvu za ogroman novac

U Srbiji je u ponedeljak na više lokacija uhapšeno 13 osoba osumnjičenih da su iskopavali i krali izuzetno vredne antičke ukrasne predmete i novčiće koji predstavljaju nacionalno kulturno dobro. Ovo vredno arheološko blago je uglavnom prodavano na crnom tržištu umetnina u inostranstvu, i to za višemilionske novčane iznose!

Koristili detektore

Kradljivci ovog blaga su privedeni po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

- Sumnja se da je ova kriminalna grupa od 25. decembra prošle godine do danas na različitim mestima u Srbiji, pomoću detektora metala, pronalazila i potom iskopavala predmete poput gema (izgravirano drago i poludrago kamenje) i fibula (antičkih broševa), kao i rimskog novca koji potiče iz trećeg veka nove ere - naveli su iz tužilaštva.

(VIDEO) POLICAJCI SE POJAVILI, A BRATISLAV JE IZVADIO PIŠTOLJ! Ovo su poslednji trenuci DRAME NA VOŽDOVCU!

 

Foto: Beta

Uhapšeni se, kako se precizira, na taj način ukrali antičke predmete koji su u državnom vlasništvu, odnosno uživaju zaštitu Republike Srbije, shodno Zakonu o kulturnim dobrima naše zemlje:

- Pokradene antikvitete su skrivali na određenim mestima, zatim vršili procenu autentičnosti i tržišne vrednosti, pa ih prodavali kupcima u zemlji i inostranstvu za višemilionske iznose. U toku su hapšenja svih osoba koje su u tome učestvovale, kao i pretresi stanova na više lokacija u Srbiji.

Procena

Vršili su procenu autentičnosti i vrednosti, pa ih prodavali kupcima u zemlji i inostranstvu za višemilionske iznose

Interesantno je da su istovremeno i u Italiji uhapšena 23 krijumčara antikviteta koji se dovode u vezu sa "srpskim ogrankom". Oni se takođe terete da su iskopavali i krali antičke predmete ogromne vrednosti sa ilegalnih arheoloških nalazišta u Kalabriji, pa ih iznosili u inostranstvo i prodavali. Srpski i italijanski "kopači blaga" su tesno sarađivali i prodavali vredne predmete na istom crnom tržištu.

ŠOKANTAN OBRT U ISTRAZI MASAKRA U JABUKOVCU! Stigli rezultati veštačenja - otisci prsta ruše sva saznanja dosad?!

Foto: Informer DN

Italijanski ministar kulture Dario Frančeskini saopštio je da su karabinjeri, zahvaljujući sofisticiranim istražnim tehnikama i saradnji sa Evropolom i policijama Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Srbije, uspešno završili opsežnu operaciju zaustavljanja ilegalne trgovine antičkim predmetima.

- U ovoj akciji otkriveno je na hiljade predmeta i zaplenjeni su alati i tehnika koji su korišćeni za neovlašćeno iskopavanje. Tokom istrage, koja je počela 2017. godine, policija je povratila nekoliko arheoloških predmeta vrednih više miliona evra - istakao je ministar Frančeskini.

Veliki profit

Inače, u svetu organizovanog kriminala ilegalna trgovina kulturnim dobrima ima dugu "tradiciju" i po profitu zauzima četvrto mesto po zaradi, posle prostitucije, trgovine drogom i oružjem. Arheološka mafija kod nas je vrlo dobro organizovana i neretko opremljena savremenije nego sami arheolozi.

Foto: Informer DN

Način na koji se nelegalno iskopani predmeti iznose iz zemlje i prodaju u inostranstvu posebna je priča. Oni se najčešće prenose autobusima koji idu preko Austrije i Nemačke, zbog velikog broja gastarbajtera u ovim zemljama. Tamo završavaju kod trgovaca ili antikvara koji su pretposlednji kupci u lancu, jer većina njih ima svoje aukcijske kuće, tako da predmeti svoje finalno odredište najčešće imaju u rukama bogatih kolekcionara. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pc

pre 4 godine

Oni su u svemu tome našli profit, samo muzeji i država nisu našli ništa, a 50 godina ih država finansira.-

Pomracenje uma

pre 4 godine

A sto su oni lopovi? Ne kapiram. To je kao drzavno,sta?

Vito

pre 4 godine

Ne razumem sta drzava. Se mesa ko da je sve drzavno.pa ako covek nadje u svoju nivu treba da da drzavi.haaaa

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija