• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.11.2019

10:26

NA BATROVCIMA otkriveno PODZEMNO BLAGO

Vesti

NA BATROVCIMA otkriveno PODZEMNO BLAGO

Podeli vest

Carinici su danas na prelazu Batrovci, u saradnji sa policijom, zaplenili preko četiri kilograma zaštićene vrste belog tartufa (Tuber magnatum).

Reč je o podzemnoj pečurki koja je izuzetan gastronomski delikates, zbog čega na zapadnoevropskom tržištu dostiže visoku cenu.

Ovoga puta tartufi su otkriveni na izlazu iz zemlje, u autobusu makedonskih registarskih oznaka, koji je iz Kočana prevozio putnike ka italijanskom gradu Albi.

Foto: Uprava Carina

 


Mada su i vozači i putnici tvrdili da nemaju ništa da prijave osim ličnog prtljaga, prilikom detaljne kontrole autobusa je u fabričkoj šupljini za alat, iznad zadnjeg točka, pronađena torba sa četiri kese belih tartufa.

Tek kada se to desilo, 25-godišnji državljanin Severne Makedonije, jedan od putnika autobusa, prijavio se kao vlasnik krijumčarenih pečuraka, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Pitanjem kako je putnik uspeo da sakrije kese sa belim tartufima u pregradu za alat dalje će se baviti policija i tužilaštvo.

Ova skupa i retka gljiva koju je teško veštački uzgajati raste pod zemljom i do pola metra, i to najčešće u šumi.

Foto: Uprava Carina

 



Mnogi je tretiraju kao „podzemno blago“, a moguće je otkriti samo uz pomoć dresiranih pasa, koji je nanjuše.

Prilikom sazrevanja tartufi ispuštaju mirise poput belog luka ili starog sira, po kojima ih pronalaze najviše svinje koje se hrane njima.

Poređenja radi, tržišna cena crnog tartufa, koji je mnogo jeftiniji je oko 50 evra za kilogram, dok beli dostižu sumu od pet do osam hiljada evra, tvrde upućeni.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija