• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.12.2019

10:12

PUTNICA PODIGLA MAJICU, A ONDA...! Ovo je jedna od NAJŠOKANTNIJIH ZAPLENA NA SRPSKOJ GRANICI

Vesti

PUTNICA PODIGLA MAJICU, A ONDA...! Ovo je jedna od NAJŠOKANTNIJIH ZAPLENA NA SRPSKOJ GRANICI

Podeli vest

Srpski carinici su tokom 2019. godine na graničnim prelazima zaplenili, pored mnogo drugih, najneobičnijih stvari, i gotovo tri miliona evra, koje su putnici pokušali da prokrijumčare preko granice Srbije.

Samo na Gradini zaplenjeno je više od 1,3 miliona evra, pokazuju podaci Uprave carine.

Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Rade Knežević kaže da je na srpskim graničnim prelazima od 2013. godine zaplenjeno skoro 35 miliona evra.

"Trend ne prestaje, novac se i dalje krijumčari. Od početka ove godine, zaplenjeno je skoro tri miliona evra", kaže Knežević za Tanjug i ističe da taj novac odlazi direktno u državni budžet.

Zbog geostrateške pozicije zemlje, pored novca uglavnom se krijumčare narkotici, akcizni proizvodi, lekovi, zlato, plemeniti metali, oružje, a poslednjih nekoliko godina izraženija je i ilegalna migracija.

Foto: Uprava Carina

 



Knežević ističe da je samo ove godine na graničnim prelazima otkriveno skoro četiri tone različitih vrsta narkotika, čime je, dodaje, oboren rekord u odnosu na prethodne.

Takođe, udvostručeni su i rezultati kada je u pitanju krijumčarenje lekova.

Putnici često pokušavaju da prokrijumčare i tekstil, obuću.

Ove godine, praznici su inspirisali i krijumčare parfema, pa su carinici na Gradini, nekoliko dana pred Novu Godinu, u dva slučaja zaplenili čak 150 parfema poznatih robnih marki.

Carinici su pre desetak dana, na prelazu Ðerdap, zaplenili prepariranog guštera vrste varan, koji se nalazi na listi zaštićenih vrsta, a 1. decembra su, na prelazu Srpska Crnja, sprečili pokušaj krijumčarenja deset papagaja i jedanaest paunova, među kojima je bilo 13 ptica zaštićenih CITES Konvencijom.

Foto: Uprava Carina

 



Plenili su i zlato i srebro - na Gradini, na primer, 23. decembra, više od pola kilograma zlata i srebra sakrivenog u žitu za kuvanje, a nekoliko dana pre toga na izlaznoj strani prelaza Horgoš sprečili su pokušaj krijumčarenja gotovo 25 kilograma raznih ruda i minerala.

Među zaplenama poslednjeg meseca ove godine bilo je i gotovo pet kilograma ljudske kose, rezervna guma puna steroida, a pred kraj decembra i više od 5. 600 tableta i ampula anaboličkih steroida i drugih lekova.

Foto: Uprava Carina

 



Na pitanje gde najčešće kriju robu, Knežević kaže da to zavisi od same robe koju krijumčare.

Jedan od poslednjih primera zaplene novca desio se na prelazu Gradina, kada su carinici otkrili 114.000 evra u - jastuku.

"Na njemu je strani državljanin ležao i odmarao se, misleći da carinici neće posumnjati na tako nešto. To su neki obrasci na koje smo mi navikli, znamo kako to otprilike izgleda i znamo kako se oni ponašaju kada nešto krijumčare. Onda je samo pitanje naše analize rizika u tom trenutku, na šta će carinik prvo posumnjati, šta će prvo otvoriti, pogledati, šta će u nekom slučaju i pocepati, ne bi li otkrili sakrivenu robu", objašnjava Knežević.

Foto: Uprava Carina

 



Jedan od interesantnijih slučajeva zabeležen je početkom decembra, kada su carinici na Gradini spečili pokušaj krijumčarenja 70.000 neprijavljenih evra, koje su otkrili prilikom detaljnog pregleda kod putnice - u pojasu ispod grudnjaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PoteGavez

pre 4 godine

Uzmite i javno objavite finansijsku kartu carinika i biće svima jasni još neki detalji o kojima ne pišete ...

Svaka cast

pre 4 godine

"... PUTNICA PODIGLA MAJICU, A ONDA...! Ovo je jedna od NAJŠOKANTNIJIH ZAPLENA NA SRPSKOJ GRANICI..." Sta je ovde sokantno? To sto je tu sakrila novac? Ne mlatite. Mozda vama nije sokantno kada se novac krijumcari u zenskom polnom organu ili u m/z anusu? To je mozda sokantno, jer jedan moj poznanik sa zenom prenosi li prenosi lovu na taj nacin, uzima procenat i uziva u sokantnim pronalascima u ili ispod grudnjaka, da ne kazem brushaltera. Nemojte loziti narod takvim bozama, limunadama i sapunicama.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija