• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.02.2020

11:20

Suđenje Darku Šariću odloženo po 23. put, prštale OGROMNE NOVČANE KAZNE!

Vesti

Suđenje Darku Šariću odloženo po 23. put, prštale OGROMNE NOVČANE KAZNE!

Podeli vest

Izlaganje završnih reči na suđenju Darku Šariću i grupi njegovih 16 saradnika optuženih za pranje 22 miliona evra u Srbiji, danas je ponovo odloženo zbog izostanka branilaca šest optuženih.

Zbog nedolaska na završnicu suđenja, sud je advokatima izrekao novčane kazne od po 120.000 dinara.

Ovo je, inače, 23. put kako se suđenje za pranje para odlaže.

Ovog puta suđenje je odloženo za 23. mart i planirano je da traje celu sedmicu, zaključno sa 27. martom. Suđenje će se držati u Specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Inače, advokati su dopisom od suda tražili da se završne reči na ovom suđenju odlože do okončanja sednice Apelacionog suda po žalbama na prvostepenu presudu kojom je Šarić zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine, osuđen na 15 godina zatvora.

Apelacioni sud će početi da razmatra žalbe 24. februara na javnoj sednici koja je planirana za 10 radnih dana.

Inače, izlaganje završnih reči na suđenju za pranje para odlaže se od septembra 2019. godine.

Krajem januara je bilo odloženo zbog izostanka Šarićevog branioca po službenoj dužnosti, koji mu je dodeljen prošle jeseni, nakon što je optuženi otkazao punomoćje svim svojim izabranim advokatima.

Zbog otkazivanja punomoćja, suđenje je bilo odloženo za više od dva meseca, a među razlozima za odlaganje bili su i zahtevi ovog optuženog za izuzeće predsednika sudskog veća Siniše Petrovića, od kojih nijedan nije usvojen.

Nakon što budu okončane završne reči tužilaštva, optuženih i njihovih advokata, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji, ubacivanjem "prljavog novca" u legalne tokove, optuženo je još 16 osoba.

Foto: Zoran Sinko

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija