• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.03.2020

13:25

OPTUŽENI PRODAVCI STARIH RIMSKIH NOVČIĆA: Detektorom za metal tražili i iskopavali, pa ZARADILI MILIONE

Vesti

OPTUŽENI PRODAVCI STARIH RIMSKIH NOVČIĆA: Detektorom za metal tražili i iskopavali, pa ZARADILI MILIONE

Podeli vest

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je sudu optužni predlog protiv Milivoja Zarubice i ostalih okrivljenih koji se sumnjiče da su iskopavali i prodavali stari rimski novac koji se smatra kulturnim dobrom Srbije.

Optužni predlog protiv Zarubice podnet je sudu 13. januara, a pošto se u ovom slučaju vodi skraćeni postupak sud je odmah zakazao glavni pretres, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Prvo suđenje je odrzazno 25. febraura, a sledeće je planirano za 10. mart u 10 sati.

U pritvoru se od novembra nalazi samo Zarubica, dok se ostali optuženi brane sa slobode. Terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela i prikrivanje, a Zarubica i za tešku krađu.

Postupak se vodi i protiv M. Z, M. A, S. P, M. K, S. R, D. Š, M. D, G. S, T. S, K. K. i S. T.

Oni su bili uhapšeni sredinom novembra u saradnji s pravosudnim organima Italije, nakon višemesečnog operativnog rada i primena posebnih dokaznih radnji.

Sumnja se da su delovali kao organizovana kriminalna grupa koja je od 25. decembra 2018. do hapšenja na različitim lokalitetima Srbije pomoću metal detektora pronalazila stare rimske novčiće i potom ih iskopavala.

Novčiće su skrivali na unapred određenim lokacijama, zatim vršili procenu autentičnosti i procenu tržišne vrednosti, a onda prodavali kupcima u zemlji i inostranstvu.

Reč je o starom rimskom novcu koji potiče iz perioda do 3. veka nove ere, gemama, fibulama i drugom, cijim pribavljanjem, odnosno prodajom je ova organzovana kriminalna grupa ostvarila višemilionsku protivpravnu imovinsku korist.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stara poslovica

pre 4 godine

Kaze: " Sto izgubis ne trazi, sto nadjes ne kazi" Tacno tako. Trebali su malo da sacekaju, ali i prevelika ekipa za ovaj posao. Uvek se nadje neka slaba karika, gde obavezno - puca.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija