• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

08.04.2020

07:40

MIGRANTI DIVLJALI PO PRIHVATNIM CENTRIMA Masovnu tuču u Krnjači sprečila vojska PUCANJEM U VAZDUH

Vesti

MIGRANTI DIVLJALI PO PRIHVATNIM CENTRIMA Masovnu tuču u Krnjači sprečila vojska PUCANJEM U VAZDUH

Podeli vest

Migranti su preksinoć izazvali dva žestoka incidenta u prihvatnim centrima u Krnjači i Obrenovcu, zbog čega su morali da intervenišu pripadnici Vojske i Žandarmerije!

Grupa Avganistanaca je, posle opšte tuče, čak pokušala da pobegne iz obrenovačke kasarne, gde su smešteni, a u Krnjači su naši vojnici sprečili eskalaciju sukoba tako što su pucali u vazduh!

Čarke zbog izolacije

Prema poslednjim zabrinjavajućim izveštajima, pridošlice sa Bliskog istoka su nezadovoljne zbog izolacije i nemogućnosti da idu dalje ka Zapadnoj Evropi, pa se sve češće međusobno obračunavaju i demoliraju centre u kojima im je Srbija pružila privremeno utočište.

Kako smo nezvanično saznali, u prihvatilištu u Krnjači, u ponedeljak oko 20.50 časova, došlo je najpre do masovne tuče migranata.

- Tom prilikom je reagovala Vojska Srbije, kao i radnici obezbeđenja! Vojnici su zbog toga bili prinuđeni da upotrebe vatreno oružje, pa su ispalili četiri projektila u vazduh. Povređenih, na sreću, nije bilo - kaže naš izvor dobro upućen u dešavanja u prihvatnim centrima.

Iste večeri, kaže on, pedesetak migranata izazvalo je nemire i u obrenovačkoj kasarni, nezadovoljni što ne smeju da izađu zbog rizika od širenja koronavirusa.

- U tom vojnom objektu smeštene su 1.063 izbeglice iz Avganistana, Pakistana, Iraka... Čarke među njima nisu nikakva novost, ali su te večeri poprimile veće razmere. U jednom trenutku izbila je opšta tuča, pa su počeli da uništavaju inventar - ispričao je naš sagovornik.

Foto: Tanjug

 

Zbog toga je jedna jedinica Žandarmerije bila upućena u obrenovačku kasarnu kako bi pomogla vojnicima da stave situaciju pod kontrolu.

U narednom periodu združene snage vojske i policije biće zadužene za čuvanje reda u tom objektu. To je potvrdio i Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac.

- Sve je krenulo od naizgled bezazlene svađe, a pretvorilo se u masovnu tuču grupe Avganistanaca. Potom su sve izlomili, a neki su uspeli i da napuste centar u vreme policijskog časa! Međutim, ubrzo su svi vraćeni. Napali su i ljude iz Komesarijata za izbeglice - objavio je Čučković na svom Fejsbuk profilu.

Direktor policije Vladimir Rebić precizirao je da je do tuče grupe migranata došlo zbog međusobnog optuživanja za krađu telefona.

- Stanje u prihvatnom centru je brzo stavljeno pod kontrolu po dolasku pripadnika policije i uspostavljen je javni red i mir. U toku su utvrđivanje identiteta i pronalazak izgrednika - kazao je Rebić.

Kazne po zakonu

Reagujući na incident, u kom je zbog obračuna migranata morala da reaguje i policija, iz Komesarijata za izbeglice i migracije naveli su da je porast napetosti, tenzija i nervoze u tim centrima "očekivan usled karantina u kom se migranti nalaze".

"To, međutim, nije ni razlog ni opravdanje za kršenje odredbi vanrednog stanja, koje u situaciji velike opasnosti po zdravlje stanovništva moraju da poštuju svi. Od nadležnih očekujemo da sve vinovnike vandalskog ponašanja procesuiraju po zakonu koji važi u vanrednim okolnostima", stoji u saopštenju Komesarijata.

Migranti u Srbiji se već mesec dana nalaze u potpunoj izolaciji od okruženja i među njima do sada nema nijednog obolelog od koronavirusa, saopštio je juče republički Komesarijat za izbeglice.
- Trenutno se u prihvatnim centrima u Srbiji nalazi ukupno 8.700 migranata i među njima nema zaraženih. Naši centri su hermetički zatvoreni i u njih niko ne može da uđe i izađe. To što niko nije oboleo dokaz je da je izolacija najbolje rešenje - izjavio je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

On je naglasio i da se novi migranti koji uspeju da ilegalno uđu u naše zemlju, ali i oni koji pobegnu iz prihvatnih centara, smeštaju u posebne centre u Miratovcu i Moroviću, gde će ostati do kraja vanrednog stanja:

- Oni se neće mešati sa migrantima u ostalim prihvatnim centrima i neće moći da se kreću kako bi se sprečilo širenje korone.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laki

pre 4 godine

Sve one koji nepostuju zakon odmah deportovani u zemlje iz koje su došli. Zajedno sa njihovim porodicama.

u magnovenju

pre 4 godine

Zašto u vazduh? Šta im je vazduh skrivio?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija