• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

26.09.2020

08:27

11 NIŠLIJA IZVELO PREVARU KOJA JE ŠOKIRALA I FBI! Ukrali 70 miliona dolara, a evo šta im je bio glavni "alat"

Vesti

11 NIŠLIJA IZVELO PREVARU KOJA JE ŠOKIRALA I FBI! Ukrali 70 miliona dolara, a evo šta im je bio glavni "alat"

Podeli vest

Niški hakeri, njih 11, nudili su investitorima u SAD nepostojeće kriptovalute "upola cene" preko lažnih brokerskih portala * Obećavali su im zaradu od najmanje 80 odsto * Ako ih Srbija izruči Americi, prete im decenijske robije

Hakeri iz Niša prevarili su investitore širom sveta za čak 70 miliona dolara, tako što su im prodavali nepostojeće kriptovalute "upola cene", i to preko lažnih investicionih portala, otkriva Informer! Prevejani hakeri tvrdili su da imaju pogone za rudarenje bitkoina širom sveta i obećavali su zaradu naivnim investitorima od najmanje 80 odsto, ali sve su ih ojadili!

Pošto su među žrtvama i američki građani iz Teksasa, u istragu se uključio njihov Federalni istražni biro (FBI), na osnovu čijih informacija je naša policija u julu uhapsila 11 prevaranata u Nišu. Sada Amerika traži njihovo izručenje, ali ako im tamošnji sud bude sudio, hakerima prete višedecenijske robije, mnogo veće nego što bi dobili od našeg pravosuđa.

Lažna imena i slike

Kako smo saznali od izvora iz istrage, hakeri su od januara 2014. napravili i izreklamirali na internetu više od 20 lažnih investicionih portala, kao što su "Opšen džajants", "Kriptotrejding vorld", "Dregon majning", "Bitkoin trejding" i drugi.

Foto: printscreen

 

- Po celom svetu su tražili žrtve, koje bi investirale novac u lažne investicione platforme za trgovinu kriptovalutama. Investitori bi dobili korisničko ime i šifru na tim portalima i nakon što bi dali pare, videli bi navodni prihod na tom portalu. Međutim, tu nije bilo nikakve stvarne trgovine, a novac investitora je završavao u džepovima hakera - objasnio je naš izvor.

Cukavac: Izručenje je protivustavno

Advokat Dragoš Cukavac, koji zastupa jednog od uhapšenih hakera, smatra da bi izručenje optuženih u SAD bilo protivustavno!

- Navodna krivična dela počinjena su pre 2016, kad su Srbija i SAD potpisale ugovor o izručenju naših građana. Samim tim izručenje bi bilo suprotno Ustavu Srbije. Odluka o ekstradiciji dovela bi u sumnju neke od osnovnih pravnih standarda, domaće zakonodavstvo, kao i suverenost zemlje. Svako ima pravo da mu se sudi u zemlji čiji je državljanin, posebno kada je reč o delima koja su predviđena domaćim zakonodavstvom, a optuženi su delovali u svojoj zemlji, gde su i uhapšeni. Izručenje ovih 11 državljana Americi, gde postoje doživotne kazne i sabiranje kazni, u praksi bi se pretvorilo u proterivanje, jer oni u tom slučaju ne bi mogli nikad da se vrate u svoju zemlju. Pored toga, mentalno i opšte zdravstveno stanje mog klijenta Nenada M. je teško, te je diskutabilno da li je on uopšte sposoban da mu se sudi - istakao je Cukavac.

Hakeri su, kaže on, imali lažna imena i slike na tim portalima.

- Pored toga, vodili bi telefonske i video sastanke sa investitorima glumeći brokere, kako bi bili što uverljiviji. Na tim lažnim platformama predstavljali su se kao "svetski tržišni lideri u binarnim opcijama" i tvrdili da je prosečna zarada na investiciju čak 80 odsto. Takođe, obećavali su i odštetu za svaku izgubljenu transakciju u iznosu od 20 odsto investicije. Osim toga, hakeri su na lažnim portalima tvrdili da imaju i kompjuterske pogone za proizvodnju (takozvano rudarenje) bitkoina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji, Maroku, Meksiku i Kini, gde se oni mogu kupiti za upola tržišne cene, ali sve je bila čista prevara - kazao je naš izvor.

Gasili i otvarali nove

Kad bi investitori tražili da povuku svoj novac s portala, hakeri bi gasili te portale, a potom otvarali nove i nastavljali prevaru.

Američki FBI procenio je da je ukupna finansijska šteta koju su pretrpeli prevareni investitori veća od 70 miliona dolara. Svi uhapšeni se terete za internet prevaru i pranje novca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XL

pre 3 godine

I treba da ih izruce. Lopovima treba da se sudi. I jedno naravoucenije gospodo srpski lopovi: kradite u Srbiji. Ovde se to tolerise. Kada vas i uhvate, kazne blage a plen ostaje.... manite se Amerike....

Stockholm

pre 3 godine

Nije sposoban da mu se sudi a bio sposoban kad je varao i krao?hm

angie

pre 3 godine

Hmmmm, trebace im dobar advokat i sudski prevodilac , preporucujem Jasnu Filipovic, najbolja je u tom poslu!

VELIKA AKCIJA KRIMINALISTIČKE POLICIJE! Uhapšeno 12 lica osumnjičenih za prevare na štetu JP EPS!
Hronika

VELIKA AKCIJA KRIMINALISTIČKE POLICIJE! Uhapšeno 12 lica osumnjičenih za prevare na štetu JP EPS!

Po nalogu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, policijski službenici Uprave kriminalističke policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Bezbednosno informativna agencija, u saradnji sa Sektorom za unutrašnju kontrolu i bezbednost JP EPS, uhapsili su 12 lica osumnjičenih za krivična dela Računarska sabotaža i Računarska prevara, izvršenih na štetu JP EPS

24.09.2020

20:39

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!
Politika

Đilasova opozicija hoće građanski rat! Olivera Miletović: Nisu pomenuli pogrom, ali zato sarađjuju sa onima koji su nas bombardovali!

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće nastavljena danas u 10 sati raspravom o izboru predsednika parlamenta. Za predsednicu parlamenta predložena je Ana Brnabić, kojoj su tokom jučerašnje diskusije podršku najavili, između ostalih, Savez vojvođanskih Mađara i Jedinstvena Srbija. Jučerašnji rad Parlamenta obeležilo je nedopustivo i nevaspitano ponašanje opozicionih pripadnika. Šta će biti danas? Na ovu temu u "Info jutru" govorila je novinarka Olivera Miletović.

19.03.2024

08:59

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59