• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

27.09.2020

20:10

BRANIO JE SRBIJU TOKOM NATO AGRESIJE! "Nekoliko sati pre tragedije mi je pustio poruku"! POTRESNA ISPOVEST MAJKE PILOTA DEJANA KRSNIKA!

Vesti

BRANIO JE SRBIJU TOKOM NATO AGRESIJE! "Nekoliko sati pre tragedije mi je pustio poruku"! POTRESNA ISPOVEST MAJKE PILOTA DEJANA KRSNIKA!

Podeli vest

Kada smo čuli za pad aviona i da postoji mogućnost da se pilot katapultirao, molili smo se da je naš Dejan živ. Pa neka su mu i obe noge polomljene, gurali bismo ga u kolicima, ali samo da bude živ

Ovim rečima počinje svoju ispovest Milijana Krsnik, majka majora Dejana Krsnik (49), koji je prekjuče pre podne poginuo prilikom pada letelice Vojske Srbije, aviona MiG-21 u selu Brasine kod Loznice. Tada je stradao i njegov kolega Zvonko Vasiljević (43). Neutešna žena se priseća poslednje poruke koju je u petak ujutro, nekoliko sati pre tragedije, dobila od sina.

- Na Vajber mi je poslao fotografiju iz aviona, sa kacigom, kiseonikom. Napisao je da će leteli i iznad Kraljeva, gde živimo njegov otac i ja - plačnim glasom priča majka.

Čim su čuli da je pao MiG-21, Stjepan i Milijana su znali da je njihov jedinac u njemu, jer je on tokom cele karijere leteo isključivo u ovom tipu supersoničnog aviona. Nadu da Dejan nije stradao podgrejavala je vest da se jedan pilot katapultirao. Međutim, kasnije ju je pozvao Dejanov komandant iz Batajnice, ali nije imao snage da joj bilo šta kaže.

- Kada sam na vratima ugledala Dejanovog klasića Aca i komandanta sa Lađevaca, bilo mi je jasno... Nije trebalo ništa da kažu ni meni ni suprugu... Znali smo da se obistinilo ono najgore. Da se naš Dejan neće vratiti sa leta. S tim strahom smo živeli stalno... Verovatno se avion prilikom pada zapalio, a njih dvojica su izgoreli. Verujem da su stradali da avion ne bi pao na kuće, i tako sprečili civilne žrtve - neutešna je majka pilota Kresnika i dodaje da su njen suprug, snaha i unuk otišli na Batajnicu da preuzmu sve Dejanove stvari.

Foto: Ministarstvo odbrane

Njen jedinac je, priča, još kao dete, dok su živeli u Zagrebu, želeo da bude pilot. Završio je srednju vazduhoplovnu školu u Zemuniku, krenuo na akademiju, ali je zbog ratnog vihora u Hrvatskoj školovanje nastavio u Rajlovcu kod Sarajeva. I tu su ga omeli oružani sukobi, pa je školovanje nastavio u Podgorici, da bi nakon toga službu započeo u Prištini. Nebo i građane Srbije branio je i tokom NATO agresije 1999. godine.

- Moj sin je celog veka leteo na MiG-21. Ne što je u pitanju moj Dejan, ali je zaista bio vrhunski pilot. Pilotčina, kako su i njegovi prijatelji imali običaj da kažu - dodaje nesrećna majka.

Dejan se približavao penziji. Za malo više od dva meseca, tačnije 6. decembra, imao bi punih 40 godina staža. U penziju je trebalo da ode 28. maja naredne godine, na svoj 50. rođendan.

- Pilota Zvonka, koji je stradao sa njim, obučavao je. Imao je običaj da, kako oni u avijaciji zovu te mlađe pilote, još samo "pajsera" obuči i ode u penziju. Ipak, nije nameravao da prestane sa letenjem. Planirao je da u Vršcu na Pilotskoj akademiji nastavi da obučava mlade. Tu akademiju pohađa i njegov 20-godišnji sin jedinac, moj unuk - priča majka tužnim glasom.

Dejanu su ona i otac dali kuću u okolini Kraljeva, i on je počeo da je sređuje. Želeo je da kada ode u penziju više vremena provodi dole, u blizini roditelja, Milijane, koja je nekada kao medicinska sestra radila i u zagrebačkoj bolnici "Rebro", i Stjepana, potpukovnika u penziji.

- Strašno je kada roditelj nadživi dete. Imali smo stan u Zagrebu, ali smo ostali bez njega. Ovde nemamo ni stan, oboje smo bolesni. Imam rak, suprug je operisan. Dejan nam je davao snagu za život - kaže neutešna Milijana, majka pilota Dejana Krsnika.

Zoran Biserčić, pukovnik u penziji, izjavio je juče da uzroci te nesreće mogu biti različiti, ali da sigurno ne može biti da je avion poleteo neispravan.

- Uzroci pada se utvrđuju, to rade vrlo stručne komisije. Uvek se formiraju dve ili više komisija. Koji su mogući uzorci - mogu biti kvar aviona, može biti neki postupak, kao i kod saobraćajnih nesreća. Sigurno ne može biti da je avion poleteo neispravan - rekao je Biserčić za TV "Prvu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BIO MU JE SLOBODAN DAN! NA VESTIMA SAM VIDEO DA JE PAO AVION! KADA SU REKLI DA JE MiG-21 ZNAO SAM DA JE TATA U NJEMU! Sin nastradalog pilota: Nadao sam se da se katapultirao i da je preživeo!
Hronika

BIO MU JE SLOBODAN DAN! NA VESTIMA SAM VIDEO DA JE PAO AVION! KADA SU REKLI DA JE MiG-21 ZNAO SAM DA JE TATA U NJEMU! Sin nastradalog pilota: Nadao sam se da se katapultirao i da je preživeo!

U početku niko nije znao šta se dešava. Bio mu je slobodan dan, ali su ga zamolili da dođe kako bi leteo sa kolegom, ispričala je prijateljica majora Dejana Krsnika (49), koji je u petak ujutru poginuo u padu vojnog aviona u selu Brasina kod Malog Zvornika, zajedno s kolegom Zvonkom Vasiljevićem (43), kapetanom prve klase

27.09.2020

10:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija