• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.10.2020

13:08

POLICIJA ISPOD ZEMLJE U "JOVANJICI" ZATEKLA NEVEROVATAN PRIZOR! Obelodanjene sve tajne jedne od najvećih afera u Srbiji

Vesti

POLICIJA ISPOD ZEMLJE U "JOVANJICI" ZATEKLA NEVEROVATAN PRIZOR! Obelodanjene sve tajne jedne od najvećih afera u Srbiji

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo suđenje većinskom vlasniku poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predragu Koluviji i još devetorici optuženih za nelegalno uzgajanje kanabisa, odnosno marihuane radi dalje prodaje.

Na današnjem suđenju optuženi su se kratko izjasnili o krivici, negirajući krivična dela za koja se terete, a zamenik tužioca za organizovani kriminal detaljno je predstavio optužnicu i izložio uvodnu reč u vezi sa krivičnim delima i dokazima kojima tereti optužene.

Predstavljajuću optužnicu, zamenik tužioca Saša Drecun rekao da Tužilaštvo za organizovani kriminal na teret stavlja posebno teško krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najamanje 10 godina.

Koluvija je bio organizator kriminalne grupe, sa ulogom da organizuje i obezbedi opremu za uzgoj droge na imanju Staroj Pazovi, osmislio je plan poslovanja i izdavao naređenja pripadnicima grupe, naveo je zamenik tužioca.

Drugooptuženi Srđan Mrđa, koji se nalazi u bekstvu, prenosio je njegova naređenja ostalim optužnim pripadnicima grupe koji su se bavili uzgojem, sušenjem i pakovanjem droge. Mrđa je bio zadužen i za nadziranje uzgoja kanabisa, naveo je, pored ostalog, zamenik tužioca za organizovani kriminal.

Foto: Informer DN

 



Tužilaštvo smatra da su optuženi bili svesni da ne gaje indisjku konoplju dozvoljenu za uzgajanje, već supstancu koja je proglašena za opojnu drogu drogu čije je uzgajanje zabranjeno, a čijim stavljanjem u promet bi postigli veliku imovinsku korist.

Optuženi su ispod zemlje napravili prostorije za čuvanje droge, kako bi je sakrili “od očiju”, a najviše rangirani članovi su komunicirali putem posebne aplikacije.

Prema važećim zakonskim propisima dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplje koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC, a u ilegalnoj laboratoriji u Jovanjici pronađen je kanabis sa daleko većim procentom THC.

Prilikom hapšenja Koluvije i ostalih u novembru 2019, godine zaplenjeno je više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65. 581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Pored Koluvije i Mrđe optuženi su Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović. Suđenje se nastavlja sutra kada će branioci optuženih početi izlaganje svojih uvodnih reči.

Svi optuženi se i dalje nalaze u pritvoru, od hapšenja u novembru prošle godine. U nastavku istrage ovog slučaja početkom jula je uhapšeno još sedam osumnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA. Protiv njih je istraga u toku, a oni su sredinom septembra pušteni da se brane sa slobode.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vns

pre 3 godine

Jel će odgovarati i baštovan,tj ministar vojske,koji se slikao sve u radničkom kombinezonu?????

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija