• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/politika

13.01.2021

09:46

STRAŽAR ZATVORA ZAVRŠIO S DRUGE STRANE REŠETAKA: Napao, vređao i ponižavao čoveka, za tako nešto MOGAO JE DA DOBIJE I STROŽU KAZNU!

Vesti

STRAŽAR ZATVORA ZAVRŠIO S DRUGE STRANE REŠETAKA: Napao, vređao i ponižavao čoveka, za tako nešto MOGAO JE DA DOBIJE I STROŽU KAZNU!

Podeli vest

Prema navodima iz optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi, advokat je u to vreme zastupao klijenta u jednom sporu protiv okrivljenog

Osnovni sud u Rumi izrekao je N. M, stražaru zatvora u Sremskoj Mitrovici, kaznu od deset meseci zatvora, uslovno na tri godine, za krivično delo ometanje pravde.

Sud je utvrdio da je N. M. 18. jula 2018. upao u kancelariju advokata Srbislava Spajića u Rumi, pretio mu, vređao ga, pljuvao u lice i odbio njegov zahtev da napusti kancelariju, a kada je advokat pokušao da pozove policiju - udario ga je tako da mu je iz ruke izbio mobilni telefon.

Prema navodima iz optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi, advokat Spajić je u to vreme zastupao klijenta u jednom sporu protiv okrivljenog i to je bio razlog za ovaj incident.

Predstavnici advokature iz Radne grupe za praćenje svih napada na advokate i unapređenje krivičnopravne zaštite advokata, koja je nedavno osnovana pri Ministarstvu pravde, smatraju da je kazna blaga i neprimerena društvenoj opasnosti ovog krivičnog dela.

Prema podacima dostavljenim ovoj radnoj grupi, od 1997. godine do aprila 2019. prijavljena su 124 dela učinjena prema advokatima u vršenju advokatske službe, najviše tokom 2018. godine - 45, dok su za prva tri meseca 2019. godine zabeležena 22 dela napada na advokate.

Porast napada na advokate

Ukazuje da je evidentan trend porasta broja dela izvršenih prema advokatima, pa se nameće pitanje uzroka tog kriminalnog fenomena.

- Uzroci su brojni, tajanstveni i isprepleteni, sa svojim specifičnim osobenostima i unutrašnjim pobudama izvršilaca, ali se čini da se izdvajaju dva pretežna uzroka. Jedan leži u odnosu između izvršilaca i žrtvi, u tom nekada suptilnom odnosu stranke i advokata i protivne strane - kažu u Radnoj grupi.

Drugi uzrok za učestale napade na advokate vidi u tome što su vlasnici kapitala u privredi postali pojedinci, koji su neretko interesno povezani sa ljudima u državnim strukturama na svim nivoima i koji probleme svog kapitala i poslovanja svode na problem s advokatima i drugom stranom u sporu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17