• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

28.02.2021

08:52

OMILJENA APLIKACIJA NAJOPASNIJIH KRIMINALACA U SRBIJI I REGIONU! Daju 2.000 evra da bi slali SNIMKE I SLIKE ZLOČINA, a poruke se SAME BRIŠU I NESTAJU ZAUVEK!

Vesti

OMILJENA APLIKACIJA NAJOPASNIJIH KRIMINALACA U SRBIJI I REGIONU! Daju 2.000 evra da bi slali SNIMKE I SLIKE ZLOČINA, a poruke se SAME BRIŠU I NESTAJU ZAUVEK!

Podeli vest

Nakon što su zapadne obaveštajne službe hakovale, do tada primarnu, platformu za zaštićenu komunikaciju "EncroChat", u cilju suzbijanja organizovanog kriminala, primat među balkanskim kriminalcima preuzima "Skaj" zaštićena aplikacija koja garantuje bezbednost i brzu komunikaciju

Hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, koja je optužena za ubistva, mučenja, otmice i brojna druga krivična dela, pokrenulo je pitanje o načinima komunikacije među članovima ove grupe sa saradnicima i tako u centar zbivanja stavilo aplikaciju "Sky" (Skaj) koja je poslednjih godina omiljena među kriminalcima.

Nakon što su zapadne obaveštajne službe hakovale, do tada primarnu, platformu za zaštićenu komunikaciju "EncroChat", u cilju suzbijanja organizovanog kriminala, primat među balkanskim kriminalcima preuzima "Skaj" zaštićena aplikacija koja garantuje bezbednost i brzu komunikaciju.

Smatra se da je trenutno samo ovaj komunikacioni kanal "nemoguća misija" za hakere. Zato na svom sjatu čelni ljudi "Skaja" čak nude milion dolara onome ko uspe da probije njihov specijalni sistem zaštite. Ova aplikacija inače je dostupna u 160 država sveta i legalna je.

Nije pravljena za komunikaciju kriminalaca

Iako je "Skaj" danas osnovna platforma za razmenu informacija među kriminalcima, slanje snimaka zločina, oružja, droge i dogovore za izvršenje i onih najgorih krivičnih dela, zamisao njenih tvoraca bila je, kako su naveli, zaštita podataka korisnika na internetu gde je inače privatnost gotovo nepostojeća. Kao neke od primera komunikacija koje treba zaštiti i za koje bi bila pogodna kompanija je navela razmenu podataka novinara i njihovih izvora u istraživačkim i potencijalno opasnim projektima, zatim zaštitu skupih istraživanja edukativnih centara i univerziteta od hakera i konkurencije, kao i u pravosudnim sistemima, za advokate i sve koji se bore protiv kriminala, gde bi se omogućilo da sačuvaju i bezbedno prenose poverljive informacije. Međutim, "Skaj" je ipak postao glavni "kanal komunikacije" upravo za one o kojima je preko ove aplikacije trebalo lako da se priča.

Poruke se same brišu i nestaju zauvek

Kompanija "SKY ECC" koristi koncentrične slojeve za bezbednost komuniciranja koji se sastoje od zaštite:

  • Uređaja i operativnog sistema
  • Veze i komunikacije
  • Same aplikacije

Ova aplikacija ne može biti instalirana na bilo kom telefonu već postoji jedan određen broj modela telefona na kojima je to moguće učiniti. Takođe, "Skaj" se ne može "skinuti" sa regularnih prodavnica aplikacija.

Kompanija ima oficijenu prodavnicu gde se, pored lokalnih distributera, može kupiti licenca na tri meseca, šest meseci ili godinu dana. Pored toga nudi se i mogućnost kupovine ili iznajmljivanja pomenutih uređaja sa instaliranom aplikacijom. U zavisnosti od modela telefona i dužine pretplate variraju i cene korišćenja ove aplikacije, a kreću se u rasponu od 600 do 2.200 evra!

Informacije idu direktno do osobe kojoj su namenjene, a ukoliko ih taj neko ne dobije u roku od 48 sati, napisane reči se zauvek brišu. Pored toga, moguće je i podešavanje brisanja saržaja 30 sekundi nakon otvaranja. Upravo zbog ovakvih stvari "Skaj" je postao omiljen među kriminalcima.

Šifra za pristup

Ono što ih je dodatno privuklo je to što navodno ne postoji server gde se poruke i sačuvani podaci korisnika čuvaju. Server od informacija korisnika poseduje samo njegov nasumični ID koji sadrži 6 karaktera.

Jedino korisnik aplikacije ima pristup svom profilu, kojem pristupa pomoći šifre koju dobija, i može se povezati samo direktno sa ljudima koje odabere, za šta je potrebno da poseduje njegov lični kod. U trenutku kada ne želi više neki kontakt na svojoj listi može ga ukloniti i blokirati.

Foto: Pixabay

Zbog bezbednosti, sa istog uređaja se ne smeju koristiti Fejsbuk, Tviter i Instagram.

Popularna kod kriminalaca u Srbiji i Crnog Gori

Za pripadnike kriminalne organizacije Veljka Belivuka potvrđeno je da su komunicirali pomoću ove aplikacije, uz priče, koje je komentarisao i predsednik Aleksandar Vučić, da su preko nje jedni drugima slali snimke i slike svojih monstruoznih dela.

- I nemoj da nam ceo grad priča o tome kako je neko preko "Skaja" slao slike da je nekome odrubio glavu ili kako je neko nekome ne znam šta uradio, a da mi ne znamo da li je to istina ili nije, nego udri čekićem, maljem po glavi bandu mafijašku - rekao je nedavno Vučić.

Nakon brojnih hapšenja pripadnika crnogorskih klanova, saznalo se da preko "Skaja" komuniciraju i pripadnici dva najjača kriminalna klana na Balkanu - kavčani i škaljaraci.

To je potvrđeno nakon hapšenja škaljaraca osumnjičenih da su u januraru ove godine pripremali likvidaciju Belivuka. I kod kojih su pronađeni telefoni sa instaliranom "Skaj" aplikacijom.

Kriptovani telefon sa ovom aplikacijom pronađen je i kod uhapšenog Lazara I, koji je, kako se sumnja, blizak kavčanima i koji je navodno preko nje dobijao instrukcije za ubistvo "škaljarca" Marka Ljubiše Kana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 3 godine

Za neobaveštene... nema šanse da se bilo koja kriptozaštita komercijalno prodaje a da nema ugrađen backdoor kojem pristup ima CIA, FBI i NSA. To se obezbeđuje pre samog početka prodaje... nakon par godina se backdoor pristup prodaje i ozbiljnim kompanijama koje se bave proizvodnjom i prodajom hard i sfotvera za dekriptovanje i specijalne namene raznoraznih državnih organa širom sveta. To traje još godinu dana, dve a onda izlazi nova verzija pa sve u krug. To je utabani biznis plan i svi to rade. To rade čak i proizvođači samin mobilnih telefona

Amater

pre 3 godine

SMESNO,NIJE PROGRAM PRAVLJEN ZA KRIMINALCE NEGO ZA CENTRE MOCI...A OVI PROSLEDILI KRIMOSIMA KOJI RADE ZA NJIH.

Predragm

pre 3 godine

Nije tacno da cia ne moze da prisluskuje sky telefone. Pa sve ovo sto je prikazano na tv i culo se je americka dea dala Srpskoj policiji. Policija i bia nebi nista ni preuzelu da nisu morali pritesnjeni dokazima. Cak i snimci onih kola koji dovoze kidnapovanog je snimila cia i ko zna koliko tog materijala imaju.

NekoKo

pre 3 godine

Kako da ne.? To je priča za malu decu. Mislim ta priča oko anonimnosti je priča za široke mase. Ovaj gore lik Marcco vam je skoro sve objasnio u par rečenica ...

TUŽILAC KOJI JE UHAPSIO VELJU NEVOLJU: Otkrićemo ko je iz MUP šurovao sa Belivukom, sve je počelo od UBISTVA SALETA MUTAVOG
Hronika

TUŽILAC KOJI JE UHAPSIO VELJU NEVOLJU: Otkrićemo ko je iz MUP šurovao sa Belivukom, sve je počelo od UBISTVA SALETA MUTAVOG

Strah ne postoji ni za jedan predmet pa ni za ovaj u kojem, je Belivuk. Ovo Tužilaštvo je osnovano za borbu protiv organizovanog kriminala, i svaki predmet je na svoj način težak, ali to je uobičajena i svakodnevna okolnost u našem radu. Svakako borba protiv organizovanog kriminala zahteva ličnu hrabrost svih zamenika tužioca, a ona nikada nije izostala

15.02.2021

12:02 >> 13:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija