• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.02.2022

11:28

SLIKE NA PAKETIMA KOKAINA OTKRILE SVE "Tito i Dino" iz senke vladaju milionskim tržištem, a evo šta koriste kao paravan

informer

Vesti

SLIKE NA PAKETIMA KOKAINA OTKRILE SVE "Tito i Dino" iz senke vladaju milionskim tržištem, a evo šta koriste kao paravan

Podeli vest

Francuska policija zaplenila je sredinom januara na ostrvu Martinik tonu kokaina u vlasništvu zloglasnog "balkanskog kartela", kojim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata rukovodi Sarajlija Edin Gačanin Tito! Droga, vredna oko 94 miliona evra, otkrivena je na dve jedrilice, a u ovoj akciji uhapšeno je šest članova posade, poreklom sa Balkana.

Francuska policija nije saopštila iz kojih su tačno balkanskih zemalja uhapšeni članovi posada, samo su naveli da je reč o muškarcima koji imaju između 39 i 56 godina.


Kako je preneo portal "Svisinfo", velika količina droge, poreklom iz Južne Amerike, otkrivena je na Martiniku u noći između 17. i 18. januara.

Droga spakovana u 84 paketa
- Jedrilice su plovile pod panamskom i španskom zastavom, a u zalivu Marino na Martiniku su pretresene i na njima je pronađeno 1.184 kilograma kokaina. Droga je bila u dnu brodova, spakovana u 84 paketa, na kojima su bile slike poznatog solitera iz Dubaija, Burdž Kalife, kao i oznake ovog grada. Procenjena vrednost kokaina na crnom tržištu premašuje iznos od 94 miliona evra - piše ovaj portal i dodaje:


- Policija je uhapsila šestoricu muškaraca iz različitih balkanskih zemalja i odranije poznatih policiji. Dvojica uhapšenih su već bili osuđivani zbog šverca narkotika.
Švajcarski sajt napominje da istragu o pošiljkama kokaina vodi tužilaštvo iz Fort de Fransa, glavnog grada Martinika.

Foto: Printskrin Youtube/Kanal MUP-a RH i policije

Kokain je bio spakovan u 84 paketa


- Budući da su na paketima kokaina bile slike Burdž Kalife i oznake Dubaija, sve ukazuje na to da ovaj tovar droge pripada "balkanskom kartelu", koji se još naziva i "Tito i Dino", čiji je vođa Edin Gačanin, zvani Tito. Bezbednosne službe su pre izvesnog vremena locirale Tita u Dubaiju, u najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, odakle Tito rukovodi transportom kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Članovi ovog kartela su uglavnom sa Balkana.


Inače, mediji u Evropi i Južnoj Americi su godinama pisali o "misterioznom Titu", koji švercuje ogromne količine kokaina.

Titov identitet i fotografiju je među prvima objavio Informer u septembru prošle godine, i to nakon što je Evropol saopštio da je njegov klan bukvalno preplavio Evropu kokainom iz Južne Amerike. Samo u poslednjih šest godina od ovog kartela oduzeto je 16 tona kokaina, ali procenjuje se da je desetostruko više završilo na evropskim ulicama!


Tito komanduje bandom iz Dubaija, gde se nedavno doselio iz Holandije. Iako su na desetine članova "balkanskog kartela" uhapšene, Tito je veoma oprezan i nikad ne dolazi u direktan kontakt sa tovarima droge i kupcima, zbog čega bezbednosne službe teško dolaze do čvrstih dokaza koji bi mogli da ga izvedu pred sud.


- "Balkanski kartel", koji je u Južnoj Americi bio poznat i pod imenom "Tito i Dino", po glavnom šefu Edinu Gačaninu, otkupljivao je 30 odsto svog kokaina proizvedenog u Peruu, koji važi za jednog od najvećeg svetskog proizvođača ovog narkotika - navodi se, između ostalog, u saopštenju Evropola.

'Kavčani' obični kupci
Kako je precizirao naš izvor iz bezbednosnih službi, Gačanin kontaktira i organizuje nabavku kokaina na području Perua od četiri različite bande.
- U svakoj od njih Tito ima po jednu osobu od poverenja sa prostora bivše Jugoslavije, čiji je zadatak da organizuje nabavku i pripremu za krijumčarenje kokaina u Evropu. Za potrebe šverca droge Tito je u Peruu osnovao kompaniju koja se formalno bavi tekstilom. U Holandiji, Sloveniji, Bosni, Španiji, Belgiji i Dubaiju pere novac, a u tome mu pomažu i članovi njegove porodice, koja je poreklom iz Sarajeva - rekao je naš sagovornik.


DEA ga zove Pablo Eskobar iz Evrope

Izvor Informera iz bezbednosnih službi otkriva da je Edin Gačanin Tito godinama i na "radaru" američke službe za borbu protiv narkotika DEA, gde su ga prozvali Pablo Eskobar iz Evrope.
- Koliko je moćan ovaj klan, govori činjenica da je zloglasni crnogorski "kavački klan" bio praktično samo jedan u nizu njihovih kupaca i distributera droge - tvrdi sagovornik Informera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija