• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/blic

05.02.2022

16:17

NEMCI SUDE BAHATOM SRBINU! Držao je zemljake u ropskom odnosu, terao da kradu PRETIO DA ĆE IH RASPORITI

Vesti

NEMCI SUDE BAHATOM SRBINU! Držao je zemljake u ropskom odnosu, terao da kradu PRETIO DA ĆE IH RASPORITI

Podeli vest

Državljanin Srbije Ljubiša N. (42) optužen je u Nemačkoj da je namamio mladiće iz naše zemlje, obećavši im posao, ali ih je zapravo držao kao robove i uz pretnje ih primoravao da mu čiste stan i terao ih da pljačkaju za njega

Kako prenosi portal Rbb24.de, Ljubiša N. tereti se za trgovinu ljudima, zlostavljanje, krađu i prinudu. Njemu je pre nekoliko dana počelo suđenje u Potsdamu.

Obećavao dobru zaradu i smeštaj

- Ljubiša N. optužen je da je u svom stanu držao dvojicu mladića. Kako je rekao javni tužilac Jens Abiš, on je preko posrednika kontaktirao mladiće i ponudio im posao na nemačkim gradilištima. Rekao im je da mogu da zarade 1.500 evra i da imaju obezbeđen stan. Mladiće je u junu 2019. godine navodno pokupio na autobuskoj stanici u Berlinu - prenosi portal.

Međutim, umesto na gradilištu, mladići su se obreli u njegovom stanu u Stendalu. Navodno, oni taj stan nisu mogli da napuste nekoliko nedelja.

- Morali su besplatno dva puta dnevno da čiste stan, a spavali su u baraci. Oduzeti su im mobilni telefoni i pasoši i nisu smeli da izlaze napolje. Okrivljeni ih je udario pesnicom po potiljku i u lice. Priča se da im je pretio da će im rasporiti stomake. Optuženi je iskoristio njihovu nemoć, to što su se nalazili u stranoj zemlji - prenosi portal reči tužioca.

Advokat odbrane: Nema dokaza da je on organizator

Branilac optuženog naveo je da sumnja u navode optužnice.

- On je označen kao organizator, ali vrlo je upitno da li se to može potkrepiti dokazima - rekao je advokat i dodao da je Ljubiša u Nemačku stigao u decembru 2019, a ne ranije kako tvrdi tužilac.

On je, kako se piše, uhapšen u jednoj od racija na suzbijanju krijumčarenja ljudi. Navodno, on je dvojicu mladića terao i da idu u provale.

- Jedna od njih se vratio u Srbiju, a drugi je počinio više provala u februaru 2020, uhapšen je i nalazi se u zatvoru - rekla je portparolka suda Sabine Diselhorst.

Prema pisanju nemačkog portala, jedan od provalnika optužio je Ljubišu N., ali postoje i drugi svedoci koji će govoriti pred sudom.

- On je ne samo regrutovao mladiće, nego i finansirao njihov dolazak. Koristio je silu da ih natera da kradu. Zadržavao je plen iz tri provale, a procenjena vrednost robe je 15.000 evra - rečeno je na sudu.

Foto: www.presseportal.de

 
Uhvaćen bez dozvole čak 26 puta

U optužnici protiv Ljubiše N. navodi se i da je on živeo luksuzno, iako njegov advokat tvrdi da se izdržavao od socijalne pomoći.

- On je čak 26 puta uhvaćen kako vozi bez dozvole, i to "mercedes", BMW, "audi" i "folksvagen". U čak 14 navrata, za volano luksuznih vozila registrovanih na ime Ljubiše N. bili su drugi muškarci, koji takođe nisu imali dozvole - prenose mediji.

Optuženi Srbin izveden je na sud u pratnji prevodioca.

- Ne želim za sad da komentarišem navode - kratko je rekao. On se, kako pišu, već nalazi u zatvoru zbog krađe i falsifikovanja.

Kraj suđenja očekuje se u aprilu, a zaprećena kazna je 10 godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija