• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.07.2022

19:31

ODREĐEN PRITVOR CARINSKOM AGENTU-MILIONERU! Aleksandar oštetio budžet Srbije za 750 miliona dinara!

Facebook

Vesti

ODREĐEN PRITVOR CARINSKOM AGENTU-MILIONERU! Aleksandar oštetio budžet Srbije za 750 miliona dinara!

Podeli vest

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Aleksandaru J. (49) koji se sumnjiči da je zloupotrebom ovlašćenja koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd, oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara

Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu je nakon saslušanja osumnjičenog doneo rešenje kojim mu je odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i jer postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriri, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela, potvrdila je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Aleksandar J. je ranije danas na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela i odbio je da odgovara na pitanja tužilaštva.

Naredbom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je zabranjeno raspolaganje stanom u kuli B Beograda na vodi i garažnim mestom, a takođe i sa dva stana na Novom Beogradu i dve garaža, dok su mu blokirani bankarski računi i računi lica koja su sa njim povezana.

Foto: facebook.com

Tužilaštvo namerava da u najskorije vreme podnese sudu zahtev za privremeno oduzimanje ove imovine zbog sumnje da je stečena krivičnim delima.

Postupak je pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što su od Uprave za sprečavanje pranja novca dobijeni podaci o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju okrivljeni poseduje.

Usledila je proaktivna istraga u saradnji sa Jedinicom za finansijske istrage Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je identifikovala imovinu okrivljenog i njemu bliskih lica, te su rezultati saradnje doveli i do prikupljanja dokaza za krivična dela za koja se on tereti u ovom krivičnom postupku.

Na osnovu prikupljenih finansijskih dokaza tužilaštvo je u momentu njegovog lišenja slobode izdalo naredbu da mu se zapleni imovina.

Foto: facebook.com

U ovom trenutku finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

Aleksandar J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, a kao zaposleni u privrednom društvu “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Sumnja se da je on iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavao i overavao carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, a onda je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

Najpre je na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo “C&A MODA RS” doo Beograd, koje ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja - tzv. kućno carinjenje, a čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku PD “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci.

Potom je korišćenjem kućnog carinjenja roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole i isporučivana nepoznatim kupcima.

Foto: facebook.com

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd on je sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupao je informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih.

Isprave potom nije unosio u bazu kompjuterskog sistema PD “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci.

Na ovaj način je, kako se sumnja, a na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija okrivljeni pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija