• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

07.09.2022

16:14 >> 16:21

"NEKO ME JE UBO U LEĐA, KRVARIM!" Vikao je Uroš i dozivao u pomoć! IZBODEN U NIŠU

D.K.

Vesti

"NEKO ME JE UBO U LEĐA, KRVARIM!" Vikao je Uroš i dozivao u pomoć! IZBODEN U NIŠU

Podeli vest

Uroš Janjić (28) iz Negotina, koji je 21. juna 2019. godine izboden na Keju Kola srpskih sestara identifikovao je danas pred Osnovnim sudom u Nišu Nikolu Radonjića (35) iz ovog grada, kao osobu koja ga je napala nožem

Osim Radonjića, koji se tereti za nanošenje teških telesnih povreda, sudi se i njegovim drugovima Aleksandru Zoriću (23) i Milošu Krstiću (23) ali za učestvovanje u tuči. Za isto krivično delo optužen je i Janjićev prijatelj Đorđi Đeorgiev (26) koji je prema navodima tužilaštva, u sukobu takođe imao aktivnu ulogu.

Osnovno javno tužilaštvo ovaj događaj okvalifikovalo je kao zločin iz mržnje, jer je Janjić, prema navodima optužbe,napadnut zbog antifašističkog natpisa na majici.

Uroš je danas kazao da je napadu prethodila prepirka sa mladićem oko natpisa na njegovoj majci, ali da taj muškarac nije nijedan od optuženih.

- Osoba koja mi se obratila rečenicom : - Ne sviđa mi se tvoja majica!, danas nije prisutna u sudnici. Mogu da ga identifikujem na osnovu snimka napravljenog na protestnoj šetnji organizovanoj ovim povodom nedelju dana posle napada, jer je taj muškarac tada bio tamo – rekao je Janjić. Istakao je da veruje da su njegovi napadači pripadnici desničarskih organizacija te da je iz tog razloga on postao njihova žrtva. Na pitanje odbrane optuženih, na osnovu čega smatra da su desničari, Uroš je kazao da je to zaključio na osnovu njihove komunikacije na Fejsbuk profilima.

Foto: D.K.

Uroš Janjić

Na današnjem suđenju emitovan je i snimak Uroševog poziva policiji u noći ranjavanja. Mada jedan deo komunikacije sa dežurnom službom nije bio jasan, zbog čega su branioci optuženih zatražili transkript razgovora, jasno se čulo kako Uroš govori da je teško povređen.

- Neko me je ubo u leđa, neko me je posekao, krvarim… Mislim da mi treba Hitna pomoć, ima dosta krvi – čulo se na policijskom snimku.

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem maloletnog svedoka M.V. koji se danas nije pojavio na glavnom pretresu.

Janjić je nakon izlaska iz sudnice izrazio nezadovoljstvo što ovaj događaj ni nakon tri godine nije dobio sudski epilog. Iako je u napada zadobio teške povrede u vidu proboja plućne maramice i unutrašnjeg krvarenja, Uroš je kazao da mu mnogo teže pada to što je njegov prijatelj Đeorgiev takođe na optuženičkoj klupi.

- Trenutno nam je najveća briga to što protiv Đorđija i dalje postoji krivična prijava iako smo i ja i on oštećene strane. Pošto se protiv njega vodi krivični postupak, ima problema da dobije srpsko državljanstvo iako ovde živi od 2012. godine. Ovde je završio srednju školu i fakultet, na masteru je i paradoksalno je što je i dalje stranac jer suđenje traje tri godine. Nema dokumenta, ne možemo nigde da otputujemo zajedno, ne može na letovanje, ni u Makedoniju, ima ograničenu slobodu kretanja zato što nas je neko napao. Razočaran sam, još sam pod traumom, bar jednom mesečno imam tu epizodu, ali mi sudija uliva poverenje da će stvari dovesti do kraja – kazao je Janjić.

Kaže da sve ovo što mu se desilo, ostavlja gorak ukus zbog čega planira da ode iz zemlje.

- Često menjam prebivališta jer radim od kuće i mogu da putujem. Trenutno sam u procesu traženja novog mesta gde bih se osetio prihvaćenim. Dugo sam se borio protiv tih stvari na način koji sam umeo ali došlo je dotle da to nije vredno moje žrtve. Sa druge strane ne vidim da je moguće promeniti stvari koje meni smetaju, ako je nekima lepo da sede ispred dragstora, piju pivo i mrze Albance, pedere, Hrvate… ko sam ja da im kvarim tu sreću, idem negde gde su ljudi sličniji meni – zaključio je Janjić.

Foto: M.D.

 

Radonjić, Zorić i Krstić su negirali krivicu ističući da su sukob isprovocirali Uroš i Đorđi sa kojima se prethodno nisu poznavali ali su se “zakačili” u prolazu a zatim i potukli. Negirali su da su od Uroša tražili da skine majicu i odbacili pripadnost desničarskim organizacijama.

Zločin iz mržnje predstavlja otežavajuću okolnost koja se uzima u obzir prilikom odmeravanja kazne. U naše krivično zakonodavstvo uveden je 2012. godine ali je prva presuda kojom je ovaj elemenat uzet u obzir doneta tek 2018. godine. Ovo delo postoji kada je krivično delo motivisano mržnjom zbog pripadnosti rasi, veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Suđenja u ovom predmetu su više puta odlagana a postupak je pre Valentine Miladinović Pešić, vodilo dvoje njenih kolega.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NekoKo

pre 1 godinu

E sada pošto je monstrum izbo čoveka i pošto mu se ne sviđa natpis na majci, a on se celoj Srbiji ne sviđa trebalo bi da mu sleduje amputiranje ruku i nogu. To je kazna za ovakve monstrume i degenerike, pošto smrtne nema. Jedino tako će ovakav da bude bezopasan po normalne građane.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15