• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.10.2022

18:55

MUP i SUK istražuju profesionalno i temeljno, nema potrebe da se Veran Matić "izleće" pre kraja istrage!

Tanjug

Vesti

MUP i SUK istražuju profesionalno i temeljno, nema potrebe da se Veran Matić "izleće" pre kraja istrage!

Podeli vest

Kao što je Ministarstvo untrašnjih poslova navelo u današnjem odgovoru Veranu Matiću, članu Radne grupe za bezbednost novinara, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora unutrašnje kontrole istrage sprovode profesionalno i temeljno, kao i u slučaju pretnji novinaru Dragojlu Blagojeviću, vlasniku časopisa "Drvotehnika". Onima kojima nije jasno, a izgleda da nije pojedinim novinarskim i medijskim udruženjima, ponovićemo i objasniti još jednom.

Po nalogu tužilaštva, pripadnici policije su prikupili dokaze u vezi sa slučajem pretnji novinaru časopisa "Drvotehnika" Dragojlu Blagojeviću i dostavili ih nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. U izveštajima i policijskih službenika angažovanih u pomenutoj istrazi i Sektora unutrašnje kontrole koji je, po nalogu tužilaštva, proveravao njihov rad, iznete su činjenice, koje su neupitne, a unutrašnja kontrola je utvrdila da je postupanje policije bilo zakonito i profesionalno, uz potpuno poštovanje procedura. 

Policija se ne bavi ni skrivanjem važnih podataka, kako je izjavio Matić, niti skrivanjem dokaza, kako navode novinarska i medijska udruženja, a ni izmišljanjem, kako bi potvrdila nečija uverenja, već samo i isključivo prikupljanjem činjenica i dokaza koji će dati realnu sliku događaja. Zato ne možemo, a da ne pitamo u kom to sistemu su uverenja kredibilnija od materijalnih dokaza ili na koji način iznošenje istine potkrepljene materijalnim dokazima opstruira procesuiranje slučaja ili dodatno ugrožava bezbednost novinara, a još manje na koji način činjenice podrivaju tužilačku istragu.

Ocene Verana Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja o radu policije na slučaju novinara Dragojla Blagojevića su u najmanju ruku nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne. Takve ocene pojedinaca i udruženja su i zabrinjavajuće, jer komentarisanje detalja istrage u toku trajanja istražnog postupka nas može dovesti u sumnju u namere Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja da time vrše pritisak na policiju i nezavisne organe pravosuđa. A sramotno i maliciozno iznošenje laži predstavlja obmanjivanje javnosti i narušava ugled Ministarstva unutrašnjih poslova.

Rad i kvalitet dokaza koje prikupi policija procenjuju nezavisni pravosudni organi, a ne novinarska udruženja. O tome će konačnu reč dati i nadležno tužilaštvo kad završi istragu. Policija će sačekati njihov odgovor, a trebalo je da ga, pre iznošenja nesuvislih komentara i ocena, sačekaju i Veran Matić i predstavnici pojedinih novinarskih i medijskih udruženja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija