• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić.

24.12.2022

07:00

KRIPTODIREKTORKA KRALA STRUJU U ŠKOLI DA KOPA BITKOINE! Hapšenje u OŠ "Branko Radičević" u somborskom naselju Stapar

informer.rs

Vesti

KRIPTODIREKTORKA KRALA STRUJU U ŠKOLI DA KOPA BITKOINE! Hapšenje u OŠ "Branko Radičević" u somborskom naselju Stapar

Podeli vest

Jelena M. osumnjičena je da je u ovoj obrazovnoj ustanovi instalirala računare i zaposlila osobu koja se isključivo za nju bavila izvlačenjem kriptovaluta. Meštani nisu iznenađeni, kažu da su od nje svi zazirali

Direktorka Osnovne škole "Branko Radičević" u somborskom naselju Stapar, Jelena M. (50), uhapšena je zbog sumnje da je organizovala rudarenje kriptovaluta, tako što je u školi u kojoj je zaposlena postavila tzv. rigove za "majnovanje".

Kazna zatvora
U zavisnosti od štete koja je pričinjena školi kazna može biti i od 2 do 12 godina zatvora
Gvozden Grgur

Zapravo, reč je o snažnim računarima koji su neprekidno radili i trošili enormnu količinu struje izvlačeći virtuelni novac koji ima veoma veliku vrednost.

Prema tvrdnjama iz istrage, osim što je trošila školsku struju i koristila službene prostorije, Jelena M. je, navodno, u školi zaposlila i jednu osobu koja je radila isključivo taj posao, odnosno rudarila kriptovalute.

Kako nezvanično saznajemo, Jelena M. je, pored škole, na još nekoliko lokacija u gradu imala postavljene računare za rudarenje kriptovaluta, pa se sumnja da je više ljudi radilo za nju.

Škola radi normalno

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" u Staparu juče niko nije želeo da komentariše skandal koji se stavlja na teret njihovoj direktorki. Ipak, našem listu se javila školska pravnica Nina Volić, koja nam je kazala da je stanje u ovoj obrazovnoj ustanovi pod kontrolom.

- Nemam ovlašćenje da dajem izjave za javnost, ima ga samo direktorka. Mogu vam samo reći da deca i roditelji nakon svega nisu uznemireni i nastava se odvija po planu i programu - kazala je kratko Volićeva.

Ona je i uhapšena u velikoj akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal zajedno sa 34 osobe iz Sombora, Novog Sada, Bačke Palanke i Apatina, zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela.

Foto: informer.rs

Mašina za rudarenje kriptovaluta

Terete se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj bazi podataka, za prevaru, iznudu i ugrožavanje sigurnosti. Nakon saslušanja, kako saznajemo, uhapšeni su pušteni na slobodu do početka suđenja.

Očekivano
To s kriptovalutama nas i nije iznenadilo, samo smo se pitali kada će mečka zaigrati i ispred njihovih vrata
Meštanka Stapara

Teške optužbe

Advokat Gvozden Grgur za Informer navodi da, ukoliko je tačno sve što se navodi u krivičnoj prijavi, osumnjičenoj će se staviti na teret krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 Krivičnog zakonika jer je rudarenje kriptovaluta i zaposlenje lica izvršeno na štetu škole u kojoj je osumnjičena direktor.

- U zavisnosti od štete koja je pričinjena školi, zaprećena kazna može biti i od dve do 12 godina. Pretpostavljam da će se osumnjičenoj staviti na teret i krivično delo udruživanje radi vršenje krivičnih dela iz razloga što je nadležnost za vođenje ovog krivičnog postupka poverena Posebnom odeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala u Beogradu. Naravno, moram da naglasim da niko nije kriv dok se pravosnažnom sudskom presudom ne dokaže suprotno - kaže Grgur.

Sramota za Stapare

Meštane Stapara nije iznenadilo hapšenje dugogodišnje direktorke lokalne osnovne škole. Kako su nam neki od njih rekli, ona je bila "žena šerif" i mnogima zagorčavala život na razne načine, pa je većina meštana, kako kažu, zazirala od nje.

- Bolje joj je da propadne u zemlju nego što je sebi ovo dozvolila. Nismo ni znali da se bavi rudarenjem tih kriptovaluta. Njoj je sve bilo malo, spremna je bila na sve samo da uživa u bogatstvu. Ponašala se kao da je na čelu neke bande, a ne škole. Ovde svi znaju da je ojadila mnogo ljudi. Ne vucite me za jezik... - kaže nam jedan meštanin Stapara.

Rudarilo se i u Dražinoj kući

Krajem prošle godine u prostorijama kuće Dragoljuba Draže Mihajlovića u Ivanjici pronađeni su uređaji za rudarenje na internetu u vrednosti preko 5.000 evra, koji su bili složeni u ručno pravljene ormariće i podešeni na daljinske komande.

Celokupna oprema bila je prikačena na merno mesto izvedeno za eventualne potrebe grada, koje nije korišćeno pa samim tim ni evidentirano u "Elektrodistribuciji". Prevara je otkrivena kada su opštinski radnici pokušali da uđu u podrum Dražinog doma kako bi prikačili struju za osvetljenje parkića tokom Nušićijade.

Ključ koji je namenjen za vrata donje prostorije nije otključavao bravu što je probudilo sumnju. Nakon obijanja brave i ulaska u podrum Dražinog doma radnici su ostali zatečeni prizorom. Čitava prostorija bila je oblepljena trakom kako se ne bi videlo šta se unutra događa. Temperatura je bila preko 40 stepeni jer su sve mašine radile punom parom. Nezvanično, na brojilu koje su "rudari" koristili potrošeno je preko 55.000 kilovat-sati struje.

Direktorka je, kako navode meštani, uvek nosila najskuplju garderobu, pa je svima bilo jasno, kako kažu, da takve krpice nije mogla da zaradi od plate, niti da joj "kupi suprug, koji je samo lokalni advokat".

- Nažalost, muž joj je teško bolestan, u bolnici je. Sin na studijama prava... Samo se pitam kako će oni preživeti ovu bruku. Ovo sa kriptovalutama nas i nije iznenadilo, samo smo se pitali kada će mečka zaigrati i ispred njihovih vrata. Žalosno je što je upravo takva osoba bila na čelu jedne obrazovne ustanove. Umesto da bude primer đacima, policija zbog nje iznosi te ogromne računare za rudarenje iz škole. Sramota za Stapare - kazala je jedna meštanka (ime i prezime poznato redakciji).


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

HAPŠENJE U SOMBORU! Policija pronašla veliku količinu nafte (FOTO)
Hronika

HAPŠENJE U SOMBORU! Policija pronašla veliku količinu nafte (FOTO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Jedinice za bezbednost na rekama, Policijske uprave u Somboru, Uprave kriminalističke policije i Žandarmerije, uhapsili su B. G. (40) iz Srbije i Z. K. (49) državljanina Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljeno skladištenje robe

30.09.2022

08:57

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija