• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.02.2023

19:10

SASLUŠANI EKSTREMISTI KOJI SU POZIVALI NA UBISTVO PREDSEDNIKA VUČIĆA! Tužilaštvo traži pritvor zbog poziva na nasilno rušenje vlasti

printscreen

Vesti

SASLUŠANI EKSTREMISTI KOJI SU POZIVALI NA UBISTVO PREDSEDNIKA VUČIĆA! Tužilaštvo traži pritvor zbog poziva na nasilno rušenje vlasti

Podeli vest

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas su saslušani Damjan K. (34) i Dejan Z. zbog sumnje da su pozivali gradjane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno predsednika Republike Srbije.

Osumnjičeni su na saslušanju negirali izvršenje krivičnog dela. 

Tužilaštvo je nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da odredi pritvor osumnjičenima da ne bi uticali na svedoke i da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Krivičnom prijavom osumnjičenima se stavlja na teret da su učinili krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Sumnja se da su Damjan K. i Dejan Z. od 1. do 15. februara 2023. godine u više navrata putem svog političko-propagandnog i ideološkog delovanja na javnoj grupi "Narodne patrole" na kanalu "Telegram", kao i putem društvenih mreža "Facebook" i "Instagram", pozivali građane Republike Srbije na nasilno svrgavanje i smenu najviših državnih organa, odnosno svrgavanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije. 

Kao datum realizacije svoje namere, osumnjičeni su označili obeležavanje Dana državnosti na Sretenje 15. februara ove godine, za kada je prijavljeno javno okupljanje ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu.

Takođe su tokom januara i februara promovisali navedeno javno okupljanje i putem tribina, snimanja i učešća u emisijama u kojima su ukazivali na ciljeve pomenutog okupljanja, kao i drugim propagandnim aktivnostima, čiji je cilj bilo omasovljenje skupa radi lakše realizacije postavljenih ciljeva.

Tokom obraćanja na skupu okupljenim građanima, pored ostalog, Damjan K. je izjavio "ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, "kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede", i drugo.

U uvodnom obraćanju okupljenima prethodno  izrazio nezadovoljstvo zbog lišenja slobode Dejana B, pripadnika neformalnog pokreta "Narodne patrole", kod kojeg je prilikom dolaska na skup policija pronašla pušku marke "Crvena zastava"  sa 4 metka.

Dejan Z. je tokom svog obraćanja okupljenim gradjanima rekao: "Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše", "ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više", "ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi", "oni ili mi, trećeg nema" i drugo.

Nakon završetka obraćanja, osumnjičeni Damnjan K. i Dejan Z. su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu i pokušali da nasilno udju u zgradu, ali su ih u nameri sprečili policijski službenici, a potom ih lišili slobode.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

EKSTREMISTI DANAS PRED TUŽIOCEM! Pozivali na ubistvo predsednika Vučića i nasilno rušenje vlasti - Kod jednog pronađena puška
Politika

EKSTREMISTI DANAS PRED TUŽIOCEM! Pozivali na ubistvo predsednika Vučića i nasilno rušenje vlasti - Kod jednog pronađena puška

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i nadležnim tužilaštvima u Beogradu i Novom Sadu, u sredu uveče uhapsili su Damnjana Kneževića (35), Dejana Zlatanovića (52) i Dejan Bobaček (36) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, dok se Baboček tereti i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

17.02.2023

09:56

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija