• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Inforemer.rs/Dan.me

21.04.2023

19:18

UBIJENI JOVAN VUKOTIĆ POMAŽE UHAPŠENOM  "ŠKALJARCU"?! Jovan Mrvaljević ne može na slobodu zbog čudnog obrazloženja suda!

Danica Ćuruvija

Vesti

UBIJENI JOVAN VUKOTIĆ POMAŽE UHAPŠENOM "ŠKALJARCU"?! Jovan Mrvaljević ne može na slobodu zbog čudnog obrazloženja suda!

Podeli vest

Nikšićanin Jovan Mrvaljević ostaće u pritvoru zbog sumnje da je deo kriminalne grupe koja je planirala ubistvo Slobodana Kašćelana, odlučio je Viši sud u Podgorici.

Sudije tog suda, prema saznanjima "Dana", ovakvu odluku su donele uz obrazloženje, između ostalog, da Mrvaljević može pobeći ukoliko se nađe na slobodi, a da mu pomoć u bekstvu može pružiti Jovan Vukotić, koji se takođe navodio kao član iste kriminalne grupe, a koji je ubijen u Istanbulu početkom septembra prošle godine. Sudije su zaključile da bi bekstvo i skrivanje Nikšićaninu olakšao i drugi okrivljeni u predmetu Vladan Mijušković, koji je uhapšen i pritvoren u Hrvatskoj.

Foto: printscreen Libertas press

Mučenje Jovana Mrvaljevića naručio je Radoje Zvicer

Mrvaljevićeva advokatica Tatjana Pavličić potvrdila je saznanja "Dana" da je sud odbijajući njen predlog da se taj Nikšićanin brani sa slobode naveo opasnost da bi mu u bekstvu i skrivanju mogli pomoći ubijeni i uhapšeni navodni saradnici. Odgovarajući na naša pitanja o odluci suda, ona je pojasnila da je od Višeg suda u Podgorici tražila ukidanje pritvora predlogom od 27. marta, kao i na glavnom pretresu održanom dva dana kasnije.

Zvicerovi policajci ga oteli i mučili

– Predlogom od 27. marta odbrana je tražila ukidanje pritvora okrivljenom Jovanu Mrvaljeviću jer su dokazi za potrebe postupka pribavljeni pod dejstvom neviđenog mučenja i policijske torture, o čemu se izjašnjavao ombudsman, koji je našao povrede ljudskih prava, i to protivpravnog lišenja slobode od strane policijskog odeljenja, kada je Mrvaljević gotovo bio otet i odvezen radi mučenja i kada mu je pružena medicinska pomoć u Urgentnom centru zbog posledica mučenja i povređivanja. Takođe, odbrana je u predlogu za ukidanje pritvora, kao i pred postupajućim sudom na pretresu od 29. marta, navela da u odnosu na okrivljenog Jovana Mrvaljevića više ne postoje okolnosti za pritvor koje su ranije postojale. Navedeno je i da jedan od saokrivljenih Jovan Vukotić, koji više nije živ, ne može pružiti pomoć pri skrivanju i bekstvu, a da je drugi saokrivljeni Vladan Mijušković lišen slobode u Hrvatskoj, što je potvrdio i njegov branilac, pa takođe ne može pružiti pomoć pri eventualnom i hipotetičkom zaključku o skrivanju i bekstvu, te da su i druge okolnosti od ponavljanja dela protekom vremena izgubile na intenzitetu. Na kraju je odbrana istakla da je Mrvaljeviću nesumnjiv interes da se utvrdi istina, da apsolutno nema motiva da se krije i beži, i predložila da se odredi jedna ili više mera iz Zakona o krivičnom postupku – kazala je Pavličić.

Sud je, ipak, odbio predlog odbrane. U obrazloženju odluke navedeno je da se Vladan Mijušković i Jovan Vukotić, za koje postoji osnovana sumnja da su pripadnici kriminalne organizacije, nalaze u bekstvu i da se može očekivati da bi Mrvaljević od tih lica dobio pomoć u skrivanju i bekstvu, pa je opravdano trajanje pritvora.

Sudije neobavštene, ne znaju da je vođa "škaljaraca" ubijen

Advokatica Pavličić ističe da su razlozi u obrazloženju rješenja najblaže rečeno nemarni.

– U spisima predmeta postoji rešenje o obustavi postupka u odnosu na pokojnog Jovana Vukotića, a cela crnogorska javnost je upoznata sa činjenicom da je on lišen života pre nekoliko meseci u Turskoj, dok se saokrivljeni Mijušković nalazi u zatvoru u Hrvatskoj. Odbrani se nameće jedan jedini zaključak, i to da sud po inerciji, na bazi pretpostavki i predubeđenja, produžava pritvor, a da uopšte ne konsultuje spise predmeta, jer da ih konsultuje, na bi nikada naveo to što je naveo u svojoj odluci o odbijanju predloga za ukidanje pritvora – naglasila je Pavličić.

Istakla je i da sud ne mari ni za činjenicu da su dokazi protiv njenog klijenta pribavljeni mučenjem i samim tim dovedeni u pitanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija