• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ć./Tanjug

02.05.2023

13:28

TORBICA MERILIN MONRO OD MILION DOLARA ODUZETA OD SRPSKOG BIZNISMENA! U depou i narukvica od 4,5 miliona evra!

Vesti

TORBICA MERILIN MONRO OD MILION DOLARA ODUZETA OD SRPSKOG BIZNISMENA! U depou i narukvica od 4,5 miliona evra!

Podeli vest

Više od 800 nepokrenih stvari, 30-ak umetničkih slika čuvenih autora, ručni satovi, torbica glumice Merilin Monro, ali i ženska narukvica čija se vrednost procenjuje na oko 4,5 miliona evra nalaze se među imovinom o kojoj se stara Direkcija za upavljanje privremeno oduzetom imovinom.

Direkcija se trenutno stara o 113 kuća, 373 stana, 17 zgrada, sportskoj hali, 250 lokala i garažnih mesta, apartmanima na Kopaoniku, Zlatiboru, Divčibarama, Soko Banji, 35 privrednih društava, četiri hale i pet restorana.

Takođe, Direkcija čuva i 29 umetničkih slika autora kao što su Milan Konjović, Mila Milunović, Nikola Graovac, Janoš Mesaroš, Sergej Aparin i Lazar Vozarević, rečeno je Tanjugu u Direkciji.

U depou Direcije nalazi se i 130 ručnih satova, 41 ručni sat švajcarske marke "Brege", ženska narukcija čiji je vrednost procenjena na oko 4,5 miliona evra i torbica holivudske dive Melin Monro, koja je navodno prodata na aukciji 1999. godine za milion američkih dolara.

Na spisku onih kojima su oduzimane nekretnine je i optuženi pljevaljski narko-bos Darko Šarić, kao i njegovi saradnici, dok se među zaplenjenim umetninama nalazi i torbica holivudske glumice Merilin Monro, koja je oduzeta od vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića.

Foto: Tanjug/ Filip Krainčanić

Milo Đurašković sa advokatima

Đurašković je vlasnik "Nibes grupe", a tokom postupka vođenih protiv njega zaplenjene su mu mnogobrojne vrednosti. Među njima su bile umetničke slike Milana Konjovića, Mila Milunovića i Nikole Graovca, do Janoša Mesaroša, Sergeja Aparina i Lazara Vozarevića.

Ipak najzvučnija dragocenost koja je oduzeta Đuraškoviću, a koja se i dalje nalazi u depou Direkcije je – torbica holivudske glumice Merilin Monro. Kako su mediji ranije izveštavali, torbicu pokojne glumice, Đurašković je kupio na aukciji u Njujorku za neverovatnih milion evra. Đurašković je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog toga što je oštetio kruševačku Fabriku maziva. 

Još se prepričava kako se Kristijan Golubović pokušao da u januaru 2013. fizički obračuna s Milom Đuraškovićem u ćeliji Specijalnog suda u Beogradu. Prema ranijem pisanju Informera, incident se, navodno, dogodio dok su njih dvojica bili cimeri, posle čega su pritvorenici razdvojeni i onemogućen im je bilo kakav fizički kontakt. U međuvremenu, Kristijan je za Informer potvrdio da se desio incident, dok je Đuraškovićev advokat to demantovao.

Foto: Miloš Rafailović

Kristijan Golubović hteo da bije Đurašinovića

Imovina proistekla iz krivičnog dela se oduzima od osoba protiv kojih se vode krivični postupci, a može da bude oduzeta sva imovina koja je očigledno nesrazmerna sa njihovim zakonitim prihodima.

Privremeno oduzete predmete od istorijske, umetničke i naučne vrednosti Direkcija predaje na čuvanje ustanovama odgovornim za čuvanje zbirki naučnih i kulturnih dobara i sa tim institucijama zaključuje pojedinačne ugovore o deponovanju privremeno oduzetih dobara.

Direkcija je takve ugovore zaključila sa Narodnim muzejom u Beogradu, Muzejom primenjenih umetnosti, Muzejom automobila, Istorijskim muzejom Srbije, dok se privremeno oduzeto oružje predaje na čuvanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, a trofejno oružje muzeju.

Takođe, Direkcija sa Narodnom bankom Srbije ima zaključen ugovor o deponovanju dragocenosti u sefovima, a devizna novčana sredstva deponuju se na računima Direkcije kod Narodne banke Srbije za privremeno ili trajno oduzetu imovinu.

Sa druge strane, privremeno oduzeta dinarska novčana sredstva deponuju se na računu direkcije kod Ministarstva finansija - Uprava za trezor, u kojoj Direkcija ima nekoliko računa kao što su račun za privremeno oduzeti novac, račun od izdavanja u zakup nepokretnosti i račun za novac od prodaje privremeno oduzete pokretne imovine.

Foto: ATA Images

Od Darka Šarića je privremeno oduzeto više kuća, stanova i drugih dragocenosti

Trajno oduzeta dinarska sredstva, kako navode iz Direkcije, idu direktno u budžet Srbije.
Kada je reč o vozilima, iz Direkcije preciziraju da organi koji se bore protiv kriminala koriste deo vozila koji je privremeno ili trajno oduzet.

Deo imovine dat je u socijalne i humanitarne svrhe i to, kako ističu, za potrebe dečijih vrtića, dece obolele od ralka, dece bez roditeljskog staranja i tzv. dece sa ulice, kao i za potrebe programa Na pola puta, odnosno za decu iz domova bez roditeljskog staranja koja su upisala fakultete, smeštaj u stanovima ili kućama po sistemu jedno dete jedna soba, dok troškove hrane i školovanja snosi nadležni centar za socijalni rad.

Direkcija je ustupila 23 nepokretnosti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, čija je vrednost oko 35 miliona evra.

Takođe, sigurnim kućama za žene žrtve porodičnog nasilja dato je nekoliko stotina TV aparata, kao i druge elektronske opreme, a studentskom odmaralištu "Beograd" dato je 250.000 litara dizel goriva za potrebe objekata za smeštaj domaćih i inostranih studenata i studentskih manifestacija u Beogradu, na Paliću i na Zlatiboru.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15