• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.05.2023

22:12

ISPRAVKA: Na fotografiji je "powerlifter" iz Irske, a ne maloletni počinilac masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi

printscreen/Instagram

Vesti

ISPRAVKA: Na fotografiji je "powerlifter" iz Irske, a ne maloletni počinilac masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi

Podeli vest

Na fotografiji koja je prvobitno objavljenjena u našem tekstu pogrešno je navedeno da je na njoj maloletni K.K. koji je izvršio napad u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na fotografiji se zapravo nalazi "powerlifter" iz Irske.

Analizom portala raskrinkavanje.ba utvrđeno je da sadržaj na našem portalu Informer koji se odnosi na pogrešnu fotografiju izvršioca masovnog ubistva u beogradskoj školi predstavlja prenošenje lažnih vesti. Fotografija je uklonjena pre analize ali je ostao sporni tekst.

Na fotografiji koja prvobitno stoji u našem tekstu pogrešno je navedeno da je na njoj maloletni K.K. koji je izvršio napad u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, a na fotografiji se zapravo nalazi "powerlifter" iz Irske.

Činjenice:

Na fotografiji koju su objavili mnogi mediji ne nalazi se maloletni učenik koji je u četvrtak, 3.5. izvršio višestruko ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi.

Radi se o fotografijama koje prikazuju mladića Edwina Hoteae, powerlifting juniora koji se takmiči za klub A.B.S. Powerlifting iz Irske. Hotea je na svom TikTok nalogu 4. maja 2023. godine objavio snimak u kom objašnjava da se on nalazi na slici koja se deli medijima u regionu, te pokazuje i da fotografiju poseduje u svojoj galeriji od januara 2020. godine -  zajedno sa drugim slikama koje su nastale u isto vreme i na istom mestu. 

Platforma za proveru činjenica Raskrikavanje iz Srbije takođe je analizirala ove tvrdnje 5.5.2023. Kako u svojoj analizi navode, sportski klub za koji se Hotea takmiči potvrdio je za ovu platformu da je on zaista na ovoj fotografiji. 

- Da, ovo je Edvin. Neko je ukrao njegovu fotografiju sa starog naloga pre izvesnog vremena - naveli su za Raskrikavanje iz kluba ABS Powerlifting sa sedištem u Dablinu. Hotea, kako se može videti na njegovom Instagram nalogu, trenira za ovaj klub.

Izvinjavamo se svojim čitaocima zbog prenošenja neproverenih informacija za koje je navedenom analizom utvrđeno da predstavljaju prenošenje lažnih vesti.

Naslov članka je promenjen i sam sadržaj vesti korigovan, tako da su netačne informacije izbačene, a potvrđene informacije od nadležnih insttitucija prenosimo u nastavku kako bi sadržaj u potpnosti odgovarao istini.

Maloletni K. K. (13) napravio je spisak za odstrel učenika, uzeo je oružje svog oca i krenuo da rešeta odmah po ulasku u školu. Prvo je ubio čuvara D.V. a potom i dežurne učenice. Zatim je ušao u svoje odeljenje gde je usmrtio još učenika i ranio više njih. Roditelji dečaka su lekari, razvedeni su, a otac je zadržan u pritvoru 48 sati i protiv njega je pokrenut postupak pred sudom. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija