• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

04.07.2023

14:49

Majka ubijene Vesne u Francuskoj, neće svedočiti! Dotukla je smrt ćerke

D.K.

Vesti

Majka ubijene Vesne u Francuskoj, neće svedočiti! Dotukla je smrt ćerke

Podeli vest

Milina Radovanović, majka Vesne Radovanović koja je 2002. godine ubijena u Francuskoij za šta se u niškoj palati pravde sudi Aleksandru Mirčiću, neće svedočiti jer je tragedija koju je doživela ostavila teške posledice na njeno zdravlje.

Punomoćnik oštećene Jelena Cakić u svom obraćanju sudu predložila je da Milinu, majku ubijene Vesne, ne pozivaju na sud ponovo.

- Ona ima hronične zdravstvene probleme  te nije u stanju da ni nadalje prisustvuje suđenju. Gubitak bliskog člana porodice i to na takav način uticao je na njeno zdravstveno stanje - kazala je Cakić.

Kako je na današnjem suđenju objasnila sudija Aleksandra Mojašević, sud je posredstvom Ministarstva pravde uputio pozive za svedočenje Milini i za još  petoro svedoka od kojih je četvoro  u Francuskoj a jedna svedokinja u Ukrajini.  Ukrajinka i Francuskinja koje su trebale da svedoče su bile žrtve trgovine ljudima kao i pokojna Vesna.

- Od francuskih organa smo dobili obaveštenje da je samo Milini uručen poziv. Za troje  smo dobili informaciju da im je njihova adresa nepoznata dok za jednog nemamo nikakav odgovor. Stigao nam je dopis od  Ukrajinske ambasade povodom poziva njihovoj državljanki ali tumač za ukrajinski jezik odsutan tako da moramo sačekati na prevod - kazala je sudija Mojašević.

Foto: D.K.

 

Aleksandar Mirčić, koji se brani ćutanjem od optužbe za tri otmice u saizvršilaštvu,  na sud je doveden iz pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda, Njegov branilac advokat Milan Petrović zatražio je da mu se pritvor zameni blažom merom zbog zdravstvenog stanja.

- Klijent me je obavestio da je pre dve godine operisan od malignog kožnog tumora te da sad ima slične simtome jer mu mje uklonjena samo jedna lezija. Predlažem da mu se pritvor zameni merom napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora kako bi mogao da se obrati lekaru - kazao je Petrović i zatražio da svedoci budu ponovo pozvani.

Sud je odbio njegov zahtev sa obrazloženjem da i dalje stoje zakonski razlozi da bude u KPZ, pre svega zbog uznemirenja javnosti.

Međutim, sudija Mojašević je odmah dala nalog da se Mirčić uputi lekaru i pojasnila da će zavisno od dijagnoze ponovo odlučiti o zahtevu da optuženi nastavak suđenja čeka u svom stanu.

Zbog zahteva francuskih vlast da im se da rok od tri meseca radi pronalaženja svedoka, suđenje je odloženo za 3. oktobar.

Mirčić se terete da je tokom 2002. godine u Parizu u saizvršilaštvu sa Bojanom Nikolićem, koji je osuđen u Francuskoj i sada pokojnim Zoranom Ranđelovićem,  Olgu Sergijenko koju su kupili za 5.000 evra,  tri meseca držao  zatočenu kako bi je prisilili na prostituciju.

- Zoran Ranđelović joj je po Mirčićevom nalogu sekirom odsekao deo malog prsta, nakon čega su je prebacili u Tuluz da bi je seksualno eksploatisali. Sva trojica su Mramer Kadiju , koju su prisiljavali na prostituciju u Tuluzu i šire, zlostavljali da bi im kazala šta su ona i pokojna Vesna Radovanović kazale u policiji kada su saslušavane zbog sumnje da su žrtve seksualne eksploatacije. Mramer Kadija je naga vezivana, zakivani su joj ekseri pod nokte, udarena je lopatom u glavu pre nego što je vraćena iz Pariza u Tuluz gde je nastavljena njena seksualna eksploatacija.  Vesnu Radovanović takođe u cilju da saznaju šta je kazala policiji, takođe su zlostavljali.  Mirčić je naložio Nikoliću da je muči, prilikom udaranja u glavu ona je odletela ka zidu i zadobila povredu od koje je  preminula na licu mesta. Mirčić je doneo kofer pa je Nikolić u njega smestio leš koji su odneli u šumu gde ga je Nikolić zakopao  dok je Mirčić čuvao stražu - navedeno je u optužnom aktu koji je protiv Mirčića podnelo Više javno tužilaštvo u Nišu.

Mirčić je u Francuskoj osuđen na 30 godina zatvora koliko je dobio i njegov saučesnik Bojan Nikolić.

Kako nije bio dostupan njihovim organima gonjenja oni su raspisali poternicu pa je uhapšen u Srbiji.

Kako saznajemo, najtragičnija figura ovog događaja Vesna Radovanović ima još samo roditelje koji žive u Francuskoj.

- Njena sudbina je veoma tragična, ona je bila divna, odličan đak, perspektivna u svakom pogledu ali se zaljubila u čoveka koji je to iskoristio da je seksualno eksploatiše.  Nevladina organizacija „Astra" koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima jednu knjigu je posvetila baš njoj - naveli su naši izvori upoznati sa ovim slučajem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija