• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ćuruvija

12.07.2023

23:16

Legija u zatvoru bez seksa, može da dobije i infarkt!

Informer DN

Vesti

Legija u zatvoru bez seksa, može da dobije i infarkt!

Podeli vest

Milorad Ulemek Legija (55), koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i zločina "zemunskog" klana, pre 14 godina je postao prvi stanovnik najčuvanijeg srpskog zatvora „Alkatraz“ u Požarevcu.

U "Alkatraz" je prebačen 9. jula 2010. i od tada odluka o tome da li ostaje u specijalnom režimu ili će biti prebačen u neko drugo, klasično odeljenje, iznova se razmatra na svake dve godine.

Bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP Srbije, ostaće još najmanje godinu u najstrože čuvanom zatvoru, a sud će narednu godinu da ponovo razmatra da li može da pređe u neko od odeljenja sa manje rigoroznim merama obezbeđenja i većim pravima.

U strogoj izolaciji je 20 godina. Uhapšen je 2. maja 2004. i tada je na lični zahtev boravio sam u ćeliji u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici. U međuvremenu, na maksimalne kazne osuđen je i u postupcima za zločine zemunskog klana, Ibarsku magistralu, kao i ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Foto: Informer DN

Suprugom može samo da priča

- Sve do 2010. Legija je sam boravio u pritvoru. U julu te godine je postao prvi zatvorenik "Alkatraza" i od tada boravi u posebnim uslovima "zatvora u zatvoru". I dalje je u ćeliji, koja je pod video nadzorom 24 sata, nema pravo na ljubavnu sobu na kojoj insistira godinama, ali od pre nekoliko godina ima mogućnost da sa članovima porodice razgovara bez stakla koje je dotad bilo između njiih - navodi dobro upućeni izvor.

Početkom novembra 2021. stupio je u štrajk glađu revoltiran zbog toga što kao stanovnik "Alkatraza" nema pravo na posete u posebnim prostorijama, takozvanoj "ljubavnoj sobi", kao ni pravo na obrazovanje i rad. Navodno, jedan od argumenata da su njegova prava ugrožena, Legiji je bio to što "ima četiri ćerke iz dva braka i želi da dobije sina naslednika". Sa nevenčanom suprugom Aleksandrom Ivanović ima tri ćerke, a sa prvom ženom, Majom Luković, punoletnu ćerku. Aleksandra iz prvog braka ima sina.

 

Foto: privatni album

Nenad Bujošević Rambo samuje u samici
 

Psiholog Radomir Čolaković izjavio je ranije za medije da je dovoljno što Legija ispašta svoje grehe u zatvoru i da ga ne treba terati u "situacioni homoseksualizam".

- Legiji, kao i svakom drugom zatvoreniku, treba omogućiti da realizuje seksualni nagon u iole ljudskim uslovima u zatvorskom ambijentu. U suprotnom se kažnjava i njegova supruga za delo za koje on odgovara. Šta ako se kod zatvorenika ili njegovog partnera tokom izdržavanja kazne probudi želja da dobiju dete? Da li mu to osnovno ljudsko pravo treba uskratiti? Da li mu treba uskratiti i neki drugi nagon? Nagon za hranom? Uskratiti mu normalne potrebe znači narušiti mu fizičko i mentalno zdravlje! Totalna seksualna apstinencija može izazvati čak i infarkt, dok su posledice na mentalnom planu mnogo teže jer se javljaju poremećaj sna, depresija, anksioznost, pad samopouzdanja, koncentracije i ukupne efikasnosti - objašnjava Čolaković.

Foto: Printscreen

Zvezdan Jovanović

Jovan Marić, psihijatar i seksolog, istakao je da zatvorenici koji duže vreme ne upražnjavaju seks pate od nesanice, nervozni su i često imaju napade agresije.

- To može negativno da se odrazi na njihovu psihu. Zatvorenici se zbog toga prepuštaju erotskim snovima i masturbaciji. Pošto mnogi ne vole takozvane "ljubavne sobe" u zatvorima, robijaši se u zajedničkim sobama upuštaju u homoseksualne veze. To je takozvani situacioni homoseksualizam - naveo je Jovan Marić.

On je otkrio da kod njega dolaze supruge zatvorenika, kojima nedostaju intimni odnosi sa muževima.

- To su "bele udovice". Mnoge od njih mi kažu da im je teško da imaju intimne odnose u zatvorskim "ljubavnim sobama" zato što ih tamo vode u čoporu. Vreme im je ograničeno, a smeta im što ispred te sobe dežuraju čuvari. Zbog toga mnogima od njih pucaju brakovi i veze, a neke se okreću porodici i deci - naglasio je Marić.

Rambo posti najduže

Apstinencija je nametnuta i Zvezdanu Jovanoviću (58), koji 21  godinu nije imao intimne odnose sa svojom suprugom Oliverom Lelom Jovanović (56), pošto se i on nalazi u "Alkatrazu". Najduži seksualni post ima Legijin kum Nenad Bujošević Rambo (54), koji 22 i po godina nije pipnuo žensku osobu. Od supruge Sanje Bujošević se razveo pre nekoliko godina, ali bez obzira što su imali pravo na intimne trenutke, oni su namerno apstinirali, jer im se gadila zatvorska "ljubavna soba".

Kalinić jedini koristi ljubavnu sobu

Pravo na "ljubavnu sobu" ne koristi ni bivši član "zemunskog klana" Nikola Bajić, koji apstinira 20 godina. Jedini koji koristi "ljubavnu sobu" je Sretko Kalinić (49), koji se prošli ponedeljak oženio sa Beograđankom J. M., koja je 22 godine mlađa od njega.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!
napeto

Rusi oči u oči sa američkim snagama u Nigeru, Ostin se odmah oglasio!

Rusko vojno osoblje ušlo je u četvrtak u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj su američke trupe, od kojih je vojna hunta Nigera zatražila da se povuku, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin izjavio je da američki vojnici nisu u opasnosti i da su "ruske snage u posebnom kompleksu i nemaju pristup američkim snagama ili opremi".

03.05.2024

10:06

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!
Planeta

Vodič za američke izbore! Vek i po okršaja - kako su nastale Republikanska i Demokratska stranka!

Od Linkolnove pobede na izborima, pa do danas svi američki predsednici bili su ili iz Republikanske ili iz Demokratske partije, a uspostavljena je dominacija ove dve stranke i u Kongresu. Formalno, postoje i druge koje mogu da učestvuju na izborima. Međutim, njihovi rezultati su zanemarljivi, navodi se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočen Evrope (IPESE)

03.05.2024

10:36

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija