• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/hstoday.us

24.07.2023

12:49

Zaradili 45 miliona evra od 5.000 Kubanaca! Šokantni detalji hapšenja kriminalne grupe, Srbija bila jedna od stanica! (FOTO, VIDEO)

Shutterstock/mup srbije

Vesti

Zaradili 45 miliona evra od 5.000 Kubanaca! Šokantni detalji hapšenja kriminalne grupe, Srbija bila jedna od stanica! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U međunarodnoj akciji pet zemalja prekinuta je kriminalna mreža koja je krijumčarila migrante sa Kube u Evropsku uniju. Istraga, koju su koordinirali Europol i INTERPOL, dovela je do hapšenja 62 osobe, od kojih su 25 kubanski državljani i dvojicu srpskih državljana - V. Š. (67) i M. Š. (33).

Članovi mreže za krijumčarenje migranata koristili su poznatu aplikaciju za razmenu poruka kako bi se oglašavali za nezakonite usluge kubanskim klijentima.

"Za uplatu od oko 9.000 evra oni su organizovali putovanje, transfere i davali lažnu dokumentaciju. Članovi kriminalne grupe su leteli sa Кube u Srbiju, korsiteći bezvizni režim za ulazak u Srbiju u to vreme. Migranti bi zatim bili prokrijumčareni u Grčku, odakle su leteli u Španiju. Sumnja se da je kriminalna mreža uspešno prokrijumčarila oko 5.000 kubanskih državljana u EU, ostvarivši profit od oko 45 miliona evra" piše "hstoday.us".

Foto: MUP Srbije

 

Kako su objasnili, istraga je otkrila složenu kriminalnu infrastrukturu koja je uspostavljena u mnogim gradovima širom Španije, Grčke i Srbije.

"Bila je fleksibilna i sposobna da se prilagodi promenljivim okolnostima kako bi održala svoje nezakonito poslovanje. Na dan akcije u junu 2023. godine, policajci iz sve tri zemlje zaplenili su stotine falsifikovanih dokumenata i falsifikovane opreme. Ukupno je zaplenjeno 18 nekretnina, 33 vozila i 144 bankovna računa, kao i ogromne sume gotovine u različitim valutama" navodi pomenuti mediji. 

Foto: MUP Srbije

 

Prema njihovim rečima istraga je pokrenuta u oktobru 2021. nakon što su vlasti Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Finske prijavile povećan broj kubanskih državljana koji pokušavaju da uđu u Evropu sa falsifikovanom dokumentacijom.

"U januaru 2023. počela je istraga koju je inicirao Europol. U početku su kubanski državljani komercijalno leteli u Rusiju sa Кube. Tamo su im šverceri ponudili mogućnost da ili nezakonito pređu finsko-rusku granicu kako bi ušli na teritoriju EU, ili da odlete u Srbiju kako bi nastavili put u centralnu ili južnu Evropu kroz region Zapadnog Balkana. Od početka rata Rusije i Ukrajine, ruta je promenjena. Državljani Кube prebačeni su u Srbiju preko aerodroma u Frankfurtu u Nemačkoj. Po dolasku kubanskih državljana u Srbiju, pripadnici kriminalne mreže bi im omogućili neregularan ulazak kopnenim putem u Severnu Makedoniju i Grčku. Кoristeći različite rute, krijumčari bi usmeravali velike grupe migranata i terali ih da satima hodaju u mraku bez zaliha. Pored ovih teških uslova, krijumčari su koristili najugroženije migrante, uključujući maloletne, i terali ih da se bave prevarama, da pljačakju...U nekim slučajevima, žene su prebačene u druge kriminalne grupe radi seksualne eksploatacije " navodi lokalni mediji i dodaje:.

Foto: MUP Srbije

 

Po dolasku u Grčku, migranti bi ili podneli zahtev za azil ili bi koristili dalji transport u druge zemlje EU koji su organizovali kriminalci, kao što su letovi za Španiju ili morski prevoz do Italije.

Da bi putovala unutar EU, kriminalna mreža je migrantima davala falsifikovane dokumente ili je koristila takozvani metod sličnosti, u kojem se prave putne isprave kradu i dele migrantu koji je veoma sličan pravom nosiocu pasoša.  Europol je organizovao niz operativnih sastanaka i omogućio saradnju, koordinaciju i razmenu osoblja među svojim partnerima. Tokom akacije angažovana su tri inspektora Evropola i jedan specijalista koji su bili raspoređeni u Španiju, Grčkoj i u Srbiju. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija