• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

05.08.2023

21:28

Šarića i Zvicera ne povezuje samo kokain: Sponu među njima čine i policajci, ali i jedna država Evropske unije!

Shutterstock/Tanjug

Vesti

Šarića i Zvicera ne povezuje samo kokain: Sponu među njima čine i policajci, ali i jedna država Evropske unije!

Podeli vest

Slovački mediji objavili su da su vođa ozloglašenog kavačkog klana Radoje Zvicer, njegovi najbliži saradnici i članovi porodice, osnovili nekoliko kompanija u toj zemlji. Ali, čovek za kojim tragaju sve policije regiona, nije prvi mafijaški bos sa dobrim vezama u ovoj evropskoj zemlji.

Jedna od osoba bliskih Radoju Zviceru koja je otvorila firmu u Slovačkoj je i njegova supruga Tamara. U Slovačkoj su firme otvorili i Tamara Zvicer i njen otac Nebojša Saferović, kao i Mitra Ćaćić. Iako supruge balkanskih kriminalaca retko učestvuju u njihovim poslovima, sa Tamarom Zvicer to nije slučaj. Ona je takođe imala firmu u Ukrajini, u Kijevu, koja se bavila uvozom i izvozom i imala je ukrajinski boravak, piše portal aktuality.sk.

Eskadron smrti suparničkog škaljarskog klana ušao je u trag Zviceru i pokušali su da ga ubiju 2020. godine u Kijevu, a život mu je tada spasila upravo supruga Tamara, koja je potegla pištolj i počela da puca na iznenađene napadače. Ona je bukvalno spasila teško ranjenog Radoja, koga bi ubice sigurno dokrajčile da su imali priliku.

Foto: Printcreen

Tamara Zvicer

Među napadačima na Zvicera iz Kijeva bio je i Petar Jovanović zvani Peca Pitbul iz Niša, jedan od najsurovijih ubica škaljarskog klana. Njega srpska policija sumnjiči za ubistvo Marka Vukovića ispred jedne osnovne škole na Bežanijskoj kosi 2020. godine. To je bilo jedno od najbrutalnijih ubistava u ratu klanova, jer je Vuković ubijen pred svojom decom.

On je čekao svoju decu ispred škole, u automobilu, a kada su mališani ušli u vozilo, iz žbunja je izašao maskirani napadač i Vukoviću iz neposredne blizine pucao u glavu dok su deca bila na zadnjem sedištu. Policija je, navodno, na mestu zločina našla upravo Jovanovićev DNK i tako ga povezala sa ovim ubistvom.

Upravo je Mirko Vuković, bivši pomorac iz Kotora i Zvicerov kum, bio jedan od osnivača firme u Slovačkoj "Nitra projekt grup".

Foto: MUP/printscreen

Tamara Zvicer

Radoje nije jedini iz porodice Zvicer koji ima firmu u Slovačkoj.

Naime, vlasnik jednog preduzeća je i njegov brat Goran, a tu je i Maja Zvicer, Goranova supruga i Radojeva snajka.

Šarićeve veze sa Slovačkom

Ipak, vođa kavačkog klana nije prvi kriminalac sa ovih prostora koji je proteklih godina razvio dobre veze sa Slovačkom. Veze balkanske mafije sa ovom zemljom izbile se na videlo posle hapšenja grupe narko-bosa Darka Šarića kome se trenutno sudi u Beogradu za šverc više od pet tona kokaina i za pranje novca.

Ispostavilo se da Šarić ima i slovačko državljanstvo, kao i da ima nekoliko firmi u toj zemljil. On je jedno vreme bio u bekstvu posle 2009. godine, kada je Srbija raspisala poternicu za njim.

Foto: Informer/Fotoilustracija

Darko Šarić

Darko Šarić je dobio slovačko državljanstvo ženidbom sa slovačkom državljankom 2005. godine. Da Pljevljak nije gubio vreme, govori podatak da je u tu zemlju doputovao 7. maja 2005. a istog dana se venčao sa jednom Slovakinjom. Dva dana posle venčanja zatražio je da mu se odobri trajni boravak radi spajanja porodice i boravak mu je odobren 30. maja te godine.

Naredne godine, odnosno 2006., Šarić dobija državljanstvo Slovačke.

Papiri, pa razvod

Ipak, ova romansa nije dugo trajala, jer je Šarić, samo dan pošto mu je odobreno državljanstvo podneo tužbu za razvod braka. Koliko je Šarića koštala "kupovina" državljanstva, nikada nije obelodanjeno.

Evropska dokumenta su Šariću omogućila da nesmetano putuje, bez potrebe da vadi vize za ulaz zemalja Evropske Unije.

Šariću je kasnije oduzeto slovačko državljanstvo jer je, kako je obrazloženo, dao lažne podatke da bi ga dobio. Državljanstvo mu je oduzeta 2010. godine.

Crnogorski policajci polagali račune Šariću

Foto: hronika

Ljuba Milović

Podsetimo, spona između Darka Šarića i Radoja Zvicera od ranije je poznata istražiteljima, ali i široj javnosti. Kavački klan je proteklih godina sarađivao sa kriminalnom grupom Darka Šarića, što se vidi iz presretnutih Skaj poruka.

Naime, proteklih nedelja crnogorski mediji objavljuju prepiske između korumpiranih policajaca iz te zemlje Ljuba Milovića i Petra Lazovića. Lazović i Milović su označeni kao ljudi koji su radili za kavački klan, a iz prepiske se vidi i da su polagali račune Šariću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija