• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

08.08.2023

06:45

Bankarka maznula čak šest miliona dinara! Skoro 12 godina bila u bekstvu!

Ilustracija

Vesti

Bankarka maznula čak šest miliona dinara! Skoro 12 godina bila u bekstvu!

Podeli vest

Slađana S. (39) optužena je za proneveru zbog sumnje da je 5. decembra 2011. godine ukrala oko šest miliona dinara iz jedne banke u Beogradu, gde je bila zaposlena!

Bankarka je, kako se sumnja, najpre preuzela oko 3,5 miliona dinara, da bi, navodno, napunila bankomate, ali je skoro sav keš zadržala za sebe. Istog dana je podigla oko 22.000 evra sa tuđeg računa, nakon čega je pobegla. Za njom se tragalo skoro 12 godina, sve dok nije uhapšena u junu ove godine.

Kako smo saznali, Više javno tužilaštvo u Beogradu je protiv Slađane podiglo optužnicu, koja je poslata nadležnom sudu na potvrđivanje.

Foto: Ilustracija

Podigla pare sa aparata i sa tuđeg računa

- Ovom optužnicom osumnjičena se tereti za krivično delo pronevera. S obzirom na to da je okrivljena bila u bekstvu skoro 12 godina, sve do hapšenja 23. juna ove godine, tužilaštvo je predložilo sudu da joj produži pritvor zbog okolnosti koje ukazuju na to da će se kriti ili ponovo pobeći - saopštilo je Više tužilaštvo.

Kako se dodaje, predloženo je da sud obaveže Slađanu da isplati sav novac koji je ukrala iz banke, kao i da Višem javnom tužilaštvu u Beogradu isplati troškove postupka.

- Postoji opravdana sumnja da je Slađana S. pre 12 godina, dok je bila zaposlena u banci kao saradnik za rad sa fizičkim licima, prisvojila novac koji joj je bio poveren u radu u ukupnom iznosu od 5.843.484 dinara. Ona je, kako se sumnja, 5. decembra 2011. godine u dva navrata preuzela ukupno 3.512.000 dinara radi punjenja bankomata, iako nije stvarno napunila bankomat gotovim novcem, već je većinu para zadržala za sebe. Nešto kasnije istog dana je, kako se sumnja, evidentirala da je sa deviznog računa jednog klijenta banke isplaćeno najpre 10.000 evra, a potom još 12.700 evra, u ukupnoj dinarskoj protivvrednosti od 2.691.484 dinara. Sav taj novac je zadržala za sebe - objasnili su u tužilaštvu.

Ozbiljna robija

Kako nezvanično saznajemo od izvora bliskog istrazi, Slađana nije otkrila šta je uradila sa ukradenim novcem i njemu se zasad gubi svaki trag.
- Ona se tereti za teži oblik krivičnog dela pronevere, pošto je šteta pričinjena banci u kojoj je bila zaposlena veća od milion i po dinara. Za to delo je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina zatvora. Ukoliko Viši sud u Beogradu potvrdi optužnicu tužilaštva, uskoro bi trebalo da se zakaže početak suđenja - objasnio je naš izvor.

Dobijaju maksimum do pet godina robije

Sudska praksa pokazala je da bankari koji završe na sudu zbog krađe dobijaju uglavnom do pet godina zatvora. Tako je u julu 2021. bankar Aleksandar A. (38) iz Niša dobio četiri godine i deset meseci robije jer je od juna 2014. do novembra 2016. prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara. Ovom odlukom je Apelacioni sud u Nišu potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda, izrečenu oktobra 2020, na koju se Aleksandar A. žalio. Jedan od glavnih argumenata za žalbu bila je, navodno, stroga kazna, jer je u prethodnom istovetnom slučaju bankar Miloš K., koji je ukrao više od pola miliona evra sa računa klijenata, dobio "samo" tri i po godine zatvora.
Na četiri i po godine zatvora osuđen je 2020. i direktor filijale jedne banke u Novom Sadu jer je malverzacijama sa deviznom štednjom klijenata banke prisvojio čak 527.054 evra, što je oko 65 miliona dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija