• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.S.

12.08.2023

07:15

Krilo koje je otpalo rešava uzrok pada letilice u Batajnici: Dva su svedoka jezive tragedije

facebook.com

Vesti

Krilo koje je otpalo rešava uzrok pada letilice u Batajnici: Dva su svedoka jezive tragedije

Podeli vest

Povodom pada ultralake letelice, koja se u četvrtak, nešto posle 12 sati srušila nedaleko od aerodroma "13 maj", kod Zemun Polja, vodiće se dve istrage i to civilna i ona strukovna, objasnio je za Informer Petar Vojinović, osnivač specijalizovanog portala o vazduhoplovstvu "Tango six".

Kako je on objasnio strukovna istraga obično traje nekoliko meseci i ona će dati odgovore na mnoga pitanja kako je došlo do tragedije.

Istraga zbog pada letelice u kojoj je poginuto pilot, vlasnik letelice, biće civilna, vodiće je tužilaštvo, kako bi utvrdilo da li je bilo kriminaliteta i sličnih namera, i ona vazduhoplovna iz Centra za istraživanje vazduhoplovnih nesreća, čiji je cilj da analizira tehničke i aspekte ljudskog faktora kako bi se izvukle pouke i lekcije i kako se nešto tako ne bi više ponovilo - kazao je Vojinović.  

Foto: Miloš Rafailović

 

Prema njegovim rečima, statistički, ljudski faktor je najčešći uzor nesreća.
- Tehnika jako retko otkazuje, ali i ona mora da se nadgleda, pa tu opet dolazimo do ljudskog faktora. Mašine se kvare i sada će biti najvažnije da se utvrdi uzrok nesreće - kaže Vojinović i objašnjava da u slučaju otkazivanja motora na ovom tipu letelica ona se može bezbedno prizemljiti jer je napravljena da jedri, ali je problem ako se dogodi strukturno oštećenje.

Najvažnije u utvrđivanju činjenica će dati izjave dva jako važna svedoka, a to su kako objašnjava naš sagovornik, rukovodilac letenja sa aerodroma "13.maj" u Zemunu Polju sa koga je poleteo "esvkval VM 1C", kojim je pilotirao Aleksandar Arsić (70), ali i vojni pilot koji je bio slučajni svedok pada letelice.
- Izajve ova dva svedoka su veoma važna za istragu, jer se radi o ljudima koji su vazduhoplovci i koji su mogli da uoče veoma važne stvari. Ono što znam je da je rukovodilac letenja odmah po poletanju ultralake letelice "eskval" uočio da je ona ušla u zaokret i da je odmah putem radio veze kontaktirao, Aleksandar Arsića, koji je pilotirao, sa pitanjem da li je sve u redu i da mu je on odgovorio da ima problema sa komandama. U ovom trenutku ne možemo da kažemo da li je to uzrok pada letelice. Stručna ekspertiza ostataka letelice će dati mnoge odgovore, a kako se letelica prilikom pada zapalila i izgorela u istrazi će najviše pomoći krilo koje otpalo pre pada - objašnjava sagovornik Informera. 

Podsetimo krilo letelice "esvkval VM 1C" koja se srušila i zapalila u njivi kod Batajnice pronađeno je skoro kilometar od mesta pada letelice i kako Vojinović kaže to krilo će dati važne odgovore o uzroku nesreće. 

- Letelica je izgorela i tu će biti jako teško pronaći neke dokaze, ali krilo koje je otpalo je važno, jer će ono dati odgovore da li je došlo do nekog mehaničkog dešavanja koje je dovelo do otpadanja strukture. Utvrdiće se da li se neki šraf odvio i doveo do katastrofe ili je nešto drugo u pitanju -objasnio je Vojinović. 

Foto: Tanjug Zoran Žestić

 

Kako naš sagovornik kaže nastradali  Aleksandar Arsić je bio iskusan pilot i veoma tehnički potkovan vazduhoplovac.
- Nije nastradao početnik, već pilot sa petnaest možda i više godina letačkog iskustva. Pri tom on je bio veoma tehnički potkovan i dobro je poznavao funkcionisanje ovog tipa letelice s obzirom da je otkupio tehničku dokumentaciju i osnovao preduzeće koje ih je pravilo. Koliko sma upoznat on je napravio pet ovih letelica i od toga je dve prodao. letelica je bila uredno registrovana i prošla je sve provere pre toga - kaže Vojinović.

Avion ima padobran?!


Kako je za Informer objasnio Petar Vojinović ova ultralaka letelica opcionalno ima padobran koji u slučaj kvara omogućava da se ona bezbedno prizemlji.
- Ovaj tip aviona ima opcionalno i padobran za celu letelicu, ne znam da li je to bio slučaj i sa ovom, ali i da je imao padobran ne bi bio od koristi jer je letelica bila na maloj visini i nije bilo moguće da se bezebdno prizemlji uz pomoć njega - kaže Vojnoivć. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija