• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sata

16.08.2023

21:53

Oprez, predatori vrebaju! U ovom gradu u Srbiji silovatelji napali tri puta u poslednje dve nedelje

Insajder

Vesti

Oprez, predatori vrebaju! U ovom gradu u Srbiji silovatelji napali tri puta u poslednje dve nedelje

Podeli vest

Za nepune dve nedelje na teritoriji grada Pančeva dogodila su se tri napada silovatelja na žene. Sva trojica su u pritvoru, gde po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu čekaju završetak veštačenja i ispitivanje svedoka.

SLUČAJ 1 - Državljanin Austrije S. B. (1960) oko četiri sata ujutru 29. jula ,upotrebom sile i pretnje, obljubio je žrtvu (1979) u kući u kojoj živi. Kada je obljubio ženu, iz kuće je izneo stvari. Sud mu je odredio pritvor do 30 dana u kome čeka saslušanje svedoka i neophodna veštačenja.

SLUČAJ 2 - Pod istragom je i S. K. (1961), sa poslednjim prebivalištem u Pančevu. On se tereti za silovanje u pokušaju. Osumnjičeni je 2. avgusta u pančevačkom naselju Strelište napao staricu (1933). Napad se dogodio u njenoj kući oko 15 sati. Nasilnik je napao ženu i teško je povredio, ali nije uspeo da je obljubi. Sada se protiv njega vodi postupak zbog pokušaja obljube i nanošenja teških telesnih povreda. 

SLUČAJ 3 - Više tužilaštvo u Pančevu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv D. M. (1982) iz Alibunara zbog sumnje da je počinio silovanje. On je 12. avgusta, oko 10 sati, upotrebom sile i pretnje, prinudio oštećenu (1979) na obljubu. Napad se dogodio u njenoj kući.

Foto: Informer

 

Najnoviji objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku, u statistici pravosuđa za 2022. godinu, pokazuju da je tokom ovog perioda u Srbiji prijavljeno 499 slučajeva iz oblasti polnih sloboda, u koje, pored silovanja, spadaju i krivična dela obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom, nedozvoljene polne radnje...

Ukupno 14 presuda

Od ovog broja 58 slučajeva spada u silovanja koja su počinile punoletne osobe. Od ukupnog broja prijavljenih silovanja, 20 napada se dogodilo na teritoriji Vojvodine. U istom periodu (2022) srpsko pravosuđe osudilo na zatvorske kazne 14 silovatelja.

Kazne za silovanje i druge oblike nasilja nad ženama, prema inicijativi koju je predsednik države Aleksandar Vučić uputio Vladi, drastično se pooštravaju, a uslovni otpust za silovanje, obljubu nad detetom, obljubu nad nemoćnim licem i obljubu zloupotrebom položaja se ukida.

Doživotni zatvor

Ubuduće, predviđene kazne za osnovni oblik krivičnog dela silovanja nisu više od pet do 12 godina, već od pet do 20, a počiniocu se može izreći i doživotna kazna. Ako je usled silovanja nastupila smrt, minimalna sankcija je 10 godina, a maksimalna doživotni zatvor.

Minimalne kazne za obljubu nad nemoćnim licem ili detetom su pet, a maksimalne 20 godina tamnice, uz mogućnost izricanja doživotne robije. Shodno tome, rastu i zaprećene sankcije za teže oblike ovih dela. Minimalna kazna za smrtni ishod je 10 godina, a maksimalna doživotna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija