• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

21.09.2023

17:34

Bivši ukrajinski obaveštajac, odriče se gomile novca zbog slobode?! Suđenje u Nišu ušlo u završnu fazu!

D.K.,printscreen

Vesti

Bivši ukrajinski obaveštajac, odriče se gomile novca zbog slobode?! Suđenje u Nišu ušlo u završnu fazu!

Podeli vest

Suđenje ukrajinskom obaveštajcu za pranje para u zaršnoj fazi. Naumov prihvata da mu se novac oduzme, ali ne i zatvorsku kaznu

Suđenje ukrajinskom državljaninu Andriju Naumovu (41) kome se pred Višim sudom u Nišu sudi za krivično delo pranje novca, pošto je 7. juna prošle godine pokušao da iz Srbije pređe u Severnu Makedoniju u vozilu u kome se nalazilo 608.000 evra i 125.000 dolara, ušlo je u samu završnicu pošto su danas odbrana i Više javno tužilaštvo, kao i sam okrivljeni, izneli završne reči.

Naumov je danas pred sudskim većem ponovio da je novac stekao na legalan način, da je reč o parama njegove porodice, te da je neosnovano uhapšen, što su istakli i njegovi branioci.

- Nema elemenata krivičnog dela koji bi morali da stoje iza novca da bi to bilo krivično delo pranja novca. Novac koji su Vadim Fridman i njegova žena pozajmili Andrijevom ocu, a koji je on potom dao sinu, stečen je legalnim poslom, što je dokazano poreskim izvodom - istakli su Naumovi branioci.

Oni su kazali da Naumov može da odgovara jedino za prekršaj odredbi Zakona o deviznom poslovnju, pošto prilikom izlaska iz Srbije nije prijavio nošenje sume veće od 10.000 evra.

Okrivljeni, dodali su, prihvata tu krivicu i to da mu se oduzme iznos preko 10.000 evra.

Oni su takođe istakli da se protiv Naumova u Ukrajini ne vodi ni jedan krivični postupak i da nije osuđivan.

Naumov i njegovi branioci zatražili su donošenje oslobađajuće presude i puštanje iz pritvora.

Više javno tužilaštvo u Nišu, ostalo je dosledno optužnici i zatražilo je da Andrij Naumov bude osuđen za krivično delo pranje novca.  

Tvrdnje odbrane i nekadašnjeg ukrajinskog obaveštajca o poreklu novca, tokom sudskog postupka je potvrdio i Oleg Naumov koji je posvedočio da je najveći deo spornog novca, tačnije 530.000 evra, pozajmio od svog poslovnog partnera kako bi otvorio televizijski kanal.

Foto: Zoran Sinko

 

On je rekao da se duže od trideset godina bavi privatnim biznisom u medijima - pokretanjem novih televizijskih kanala i programa. Istakao je da ima osam privatnih firmi - sedam registrovanih u Ukrajini, a jednu u inostranstvu.

Objasnio je da je zbog rata odustao od ideje da otvori novi televizijski kanal, zbog čega je pozajmljeni novac predao snaji Ani Ravenko kako bi kupila kuću u Turskoj gde bi se cela porodica preselila.

Pred sudom je trebalo da svedoči i Ana Ravenko, Andrijeva supruga, ali je on zatražio da se ona ne pojavljuje, uz obrazloženje da bi joj dolazak na glavni pretres ugrozio bezbednost.

Naumov je nekada radio u Državnom tužilaštvu. Službi bezbednosti Ukrajine te Državnoj agenciji za Černobilj. Iz Ukrajine je otišao pred početak rata sa Rusijom a nakon hapšenja predsednik Volodimir Zelenski oduzeo mu je čin brigadnog generala i proglasio ga izdajnikom.

Ukrajina traži njegovo izručenje zbog sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih a o njenom zahtevu treba da odluči srpsko Ministarstvo pravde. Naumov se protivi izručenju koje bi po rečima njegovog advokata za njega praktično značilo smrtnu kaznu. On se, od samog hapšenja 7. juna nalazi u pritvoru i to po dva osnova, jedan je zbog optužbe za krivično delo pranja novca, a drugi je ekstradicioni pritvor.  

Za krivično delo pranje novca Krivični zakonik predviđa zatvorsku kaznu od maksimalno 10 godina.

Viši sud u Nišu je najavio je izricanje presude za 29. septembar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija