• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dan

18.10.2023

20:31

"Dobar dan, podigla bih 1,3 miliona evra sa računa"! Novi detalji o prevari u Lovćen banci, oglasio se tužilac koji je "u predmetu" - SLUČAJ SE KOMPLIKUJE

printscreen

Vesti

"Dobar dan, podigla bih 1,3 miliona evra sa računa"! Novi detalji o prevari u Lovćen banci, oglasio se tužilac koji je "u predmetu" - SLUČAJ SE KOMPLIKUJE

Podeli vest

Ivana A. označena je kao osoba koja je 12. aprila ove godine došla u filijalu Lovćen banke u Herceg Novom, potpisala naloge za isplatu i sa računa M.O. podigla 230.000 eura i 1,2 miliona dolara

- Zamolnici koja je upućena nadležnim organima BiH još nije udovoljeno pa ne možemo znati da li su saslušana lica priznala krivicu, negirala krivicu ili se branila ćutanjem - saopštio je tužilac Nikola Samardžić

Slučaj prevare teške 1,3 miliona eura u Lovćen banci u Herceg Novom dokaz je da je pravda spora, ali je upitno da li je i dostižna.

Foto: printscreen

 

Naime, tužilac iz Herceg Novog koji vodi istragu u tom predmetu ni četiri meseca nakon saslušanja osumnjičenih u Trebinju nije upoznat sa njihovim iskazima.

Osumnjičeni državljani BiH saslušani su još u junu, nakon što ih je uhapsila policija Republike Srpske. Pošto su dali iskaze, pušteni su na slobodu, a da li su priznali da su prevarom sa računa Budvanke uzeli milion eura, to crnogorskom tužiocu nije saopšteno.

Foto: Shutterstock/Natalya Volchenkova

 

Detalji sa saslušanja i radnje koje je tužilaštvo u Trebinju preduzelo nepoznati su hercegnovskom tužiocu, jer kolege iz Trebinja nisu odgovorile na zamolnicu koja im je upućena iz Crne Gore.

- Postupak na koji se odnosi Vaše pitanje je u fazi izviđaja, zamolnici koja je upućena nadležnim organima BiH još nije udovoljeno pa ne možemo znati da li su saslušana lica priznala krivicu, negirala krivicu ili se branila ćutanjem - saopštio je za "Dan" Nikola Samardžić, tužilac ODT Herceg Novi.

Redakcija "Dana" mejl je uputila i Okružnom tužilaštvu u Trebinju kako bismo saznali zašto nije postupljeno po zamolnici. Odgovor nismo dobili. U ranijim komunikacijama nadležni iz Trebinja za sve informacije o ovom slučaju upućivali su nas na kolege iz Herceg Novog koje vode istragu.

Foto: youtube.com/printscreen

 

Prevara u Lovćen banci dogodila se 12. aprila, a otkrivena je dan kasnije. U medijima se ubrzo pojavila fotografija žene koja se sumnjiči da je ušla u banku i predstavljajući se lažno sa računa Budvanke podigla više od milion eura.

Nakon dva meseca, istražitelji su sklopili mozaik prevare i identifikovali osumnjičene. Policija je odmah dala saopštenje navodeći da su sa kolegama iz Republike Srpske rasvetlili taj događaj, a da su osumnjičeni Ivana A., Marko D. i Saša K.

Ivana A. označena je kao direktni izvršilac prevare, odnosno kao osoba koja je 12. aprila ove godine došla u filijalu Lovćen banke u Herceg Novom, potpisala naloge za isplatu i sa računa M.O. podigla 230.000 eura i 1,2 miliona dolara (oko 1,3 miliona eura). Dan ranije, kako se sumnja, ona je ušla u poslovnicu banke, do koje ju je dovezao osumnjičeni Marko D. i tada se sastala sa rukovodiocem filijale P.M.

Foto: Instagram/printskrin

 

Prema navodima iz policije, lažno se predstavila kao vlasnica računa, odnosno kao Budvanka M.O., i rukovodiocu filijale dala falsifikovanu ličnu kartu na ime M.O.

Nakon toga je zatražila da joj se sutradan (12. aprila) oko 15 časova isplati sav novac sa računa. Takođe, 11. aprila, oko 16 časova, rukovodilac filijale je pozvan putem Viber aplikacije sa telefona koji je koristio osumnjičeni Saša K.

Rukovodiocu filijale je na displeju telefona pisalo ime stvarne vlasnice računa M.O. Prilikom tog poziva zatraženo je da se isplata pomeri ranije nego što je dogovoreno toga dana, odnosno 12. aprila oko 10.30 časova.

Sutradan je, u navedeno vreme, Ivana A., kako se sumnja, došla u banku, potpisala isplatne naloge i sa tuđim novcem odšetala iz banke.

Oduzeti novac, oružje i droga

Radeći na identifikaciji osumnjičenih, predstavnici crnogorske policije boravili su službeno u Trebinju, gdje su bili uključeni u radnje koje su se preduzimale prema osumnjičenima.

Nakon njihovog hapšenja, u policijskom saopštenju navedeno je da su u ovoj istrazi pretresi izvršeni na području Banja Luke i Trebinja.

- Na više lokacija koje koriste lica inicijala S.K., I.A. i M.D je pronađeno i oduzeto oko 50.000 KM, veća količina oružja, municija, tri kilograma marihuane, ali i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem prevare u Lovćen banci i drugih krivičnih dela - saopšteno je tada iz policije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija