• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

25.10.2023

15:01

Dečak pregažen na biciku, četiri i po godine bez optužnice?! Država naložila reviziju slučaja tragično nastradalog Dušana Mićića!

Informer

Vesti

Dečak pregažen na biciku, četiri i po godine bez optužnice?! Država naložila reviziju slučaja tragično nastradalog Dušana Mićića!

Podeli vest

Nakon četiri i po godine od tragične smrti Mitrovčanina Dušana Mićića (18), na koga je dok je vozio bicikl naleteo vršnjak M.A. vozeći u punoj brzini BMW, država je naložila reviziju postupka!

Dušanovi roditelji nakon novog veštačenja očekuju konačno podizanje optužnice!

- Vest da je po nalogu viših državnih instanci, pre svega Ministarstva pravde Osnovno javno tužilaštvo ponovo pokrenulo slučaj našeg Dušana, sve nas je obradovala! Naravno, to neće vratiti našeg mezimca, ali nadamo se da će pravda konačno biti zadovoljena. Naložena su nova veštačenja, koja su već započeta trasološko, saobraćajno i medicinsko.

Sva se rade u Beogradu, a i mi smo angažovali prestoničke advokate. Nećemo odmazdu, nećemo ‘’oko za oko, zub za zub!’’ što nam često pišu u komentarima na društvenim mrežama. Priznajemo udeo krivice našeg sina, ali tražimo odgovornost i adekvatnu kaznu za tog mladog čoveka, koji je bahatom i nasilničkom vožnjom usmrtio našeg Dušana, priča za ‘’Informer’’ Marta Mićić, jedna od osnivača Udruženja roditelja dece stradale u saobraćaju.

Predstavnici ovog udruženja u stalnom su kontaktu sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, Republičkom saobraćajnom policijom i svim nadležnim ministarstvima.

Obratili su se za pomoć i predsedniku Aleksandru Vučiću, koji ih je lično primio na razgovor, kao i ministri pravosuđa i MUP-a.

- Zahvalni smo im svima, jer se pokazalo da su stali uz nas, u tri slučaja već su podignute optužnice protiv počinioca, uzeli su u razmatranje i naš predlog da se povećaju kazne za krivična dela u saobraćaju, kaže Marta.

Dušan Mićić tragično je nastradao 9. juna 2019.godine, dok je vozeći bicikl na njega naleteo vršnjak u BWV, koji je po pričanju komšija celo veče tog dana divljao po mitrovačkom naselju ‘’Pejton’’, jurcao, kočio, turirao, uz muziku, koja je treštala iz automobila.

- Za volanom je bio tada osamnaestogodišnji M.A. sa još tri druga. Moj otac je prokomentarisao da će ili udariti u banderu ili pokositi nekog! Nismo znali da će tragična sudbina zadesiti baš našeg sina. Dušan tek što je biciklom krenuo kod devojke kada je na njega naleteo taj BMW. Nesreća se desila na oko 200 metara od naše kuće, u Ulici Stevana Sremca, nedaleko od restorana u kome je bila svadba. Parkiranih vozila bilo je sa obe njegove strane, te je preglednost puta bila izuzetno smanjena.

Mesec dana pre nesreće meštani ovog naselja podneli su peticiju gradu za postavljanje usporivača i saobraćajnog ogledala, pošto je jako prometna, uzana, vozači jure, a u glavnoj i okolnim ulicama ima puno male dece.

Baš zbog svega toga vozač je na tom mestu trebao usporiti, naglašava Marta, što nije bio slučaj. Po pričanju očevidaca, automobil je u punoj brzini udario Dušana odbacivši ga nekoliko metara dalje na nasip.

Foto: RINA

 

Na lice mesta izašla je saobraćajna policija i tužilac, dok je vozilo Hitne pomoći teško povređenog Dušana odvezlo najpre u mitrovačku bolnicu na reanimaciju, a potom u Novi Sad, gde je u 6,10 preminuo. Alko- test sa lica mesta dao je rezultat 0,00 mg/ml.

- Sve se odigravalo u neposrednoj blizini naše kuće, ali mi ništa nismo znali. Dušanova devojka, videvši da ga nema, uporno ga je zvala na mobilni. Tehničar u vozilu Hitne pomoći joj se javio rekavši da je Dušan teško povređen. Tek tada smo saznali, cele noći, ali i svih dana posle, bili smo kao u bunilu, nesvesni svega što se dešava. Tek tri meseca kasnije, kada smo dobili izveštaj veštaka osvestili smo se!

U izveštaju piše da se vozač BMW kretao brzinom od 57 km/h, dok je Dušan biciklom išao 12km/h! U zaključku stoji da je Dušan krivac za nezgodu, jer je, navodno, izleteo pred automobil, a u obzir nije uzet obdukcioni nalaz. Tek na našu žalbu i novo veštačenje usledio je zaključak da je Dušan preminuo od posledica zadobijenih u saobraćajnoj nezgodi.

Sutradan ujutro posle nesreće Dušanov otac fotografisao je vidljive tragove automobilskih guma, koje odgovaraju BMW , što je kasnije pridodato novom veštačenju.

Foto: Tanjug

 

 

U obdukcionom nalazu, datom na uvid "Informeru" stoji da je "Dušan Mićić" zadobio pukotinasti
prelom kostiju baze lobanje, tačkasto krvarenje u tkivu malog mozga i moždanog stabla, rascep i
nagnječenje tkiva levog plućnog krila, obostrani prelom rebara, nagnječenje mekih tkiva u levom
čeonom predelu, u predelu levog obraza, u levom lopatičnom predelu sa leve bedrene strane i na
spoljnoj strani levog skočnog zgloba. Ova nasilna, zadesna smrt je u direktnoj uzročno-
posledičnoj vezi sa povredama u predmetnoj saobraćajnoj nezgodi.

- Na izveštaj veštaka smo se žalili i prošlo je godinu i po dana, a da se ništa nije desilo. Kada je naš advokat otišao u sud po dokumentaciju saznali smo da naš slučaj uopšte ne postoji! Istražni postupak nije bio ni pokrenut! Tek tada je aktiviran, pa je tužiteljka bila pravno primorana da sasluša mladiće iz automobila i mog muža. Porodica je uložila žalbu na rad tužiteljke, koja je odbijena, da bi potom tužiteljka odbacila krivičnu prijavu protiv M.A.

Roditelji su tada uložili prigovor Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici, koje je pre dve godine donelo odluku da se prigovor kao neosnovan odbaci.

- Dušan je bio uzoran učenik i sportista, fudbaler, omiljen u društvu. Mitrovčani su uz nas, pogotovo mladi koji su ubrzo posle tragedije napravili mural sa Dušanovim likom i organizovali Memorijalni turnir u fudbalu njemu u čast. Naš mlađi jedanaestogodišnji sin Stefan neutešno pati za starijim bratom, koji mu je bio uzor, dok ga dvogodišnja ćerkica Marija, rođena nakon njegove pogibije, nikada, nažalost, neće upoznati, kaže Marta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija