• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

06.11.2023

06:45

"Sin je uspeo da odgurne devojku i spasi je smrti"! Potresna ispovest oca nastradalog kadeta Vojne akadamije: "Mirno spavaj, moj mali vojniče"

facebook.com

Vesti

"Sin je uspeo da odgurne devojku i spasi je smrti"! Potresna ispovest oca nastradalog kadeta Vojne akadamije: "Mirno spavaj, moj mali vojniče"

Podeli vest

"Možda bi sudbina krojila drugačije niti da je ubica mog Nikole, u trenu nakon što ga je odbacio gotovo 12 metara, zastao da mu pruži pomoć. Zamislite, nakon što je pijan ubio jednog momka on je otišao do kafića da popije kafu. Moj Nikola je posvetio čitavu svoju dušu ovoj zemlji, ispunjavao je svoje dužnosti s ponosom i poštenjem. Zbog toga, ja zahtevam da onaj koji je prekinuo njegovu časnu misiju i ubio moje dete odsluži odgovarajuću kaznu! Dao sam mu vojničku zakletvu na grobu da će pravda biti zadovoljena"

Ovo kaže Nenad Grujić, otac Nikole Grujića (20) kadeta Vojne akademije, Vojske Srbije, koga je 9. jula 2022. godine kod benzinske pumpe u Darvinovoj ulici na Voždovcu, u stanju potpune alkoholisanosti, sa 2.62 promila, usmrtio Branislav R. iz Beograda, vlasnik škole FK "Petlić" na Voždovcu.

Nedavno je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv pijanog vozača i ovakva odluka tužilaštva je, prema rečima Nikolinog oca, očekivana i on se nada da će ubica njegovog deteta dobiti zatvorsku kaznu koju zaslužuje.

- Zadovoljan sam radom tužilaštva i podizanjem optužnice. Osumnjičenom se stavlja na teret da je počinio krivična dela nepružanje pomoći povređenom licu u saobraćajnoj nesreći i ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju sa smrtnim ishodom - počinje svoju ispovest za "Blic" neutešni otac, naglašavajući da je prvobitno veštačenje navelo da su i njegov sin i vozač podjednako odgovorni.

Foto: facebook.com

 

Međutim, ističe i da je naređeno novo veštačenje, koje je pokazalo da nije bilo Nikoline krivice, kao i da nije mogao da izbegne nesreću.

"Sanjao je da postane oficir"

- Nikola je bio kadet Vojne akademije. Sanjao je o tome da postane oficir, da nastavi porodičnu tradiciju koju su započeli otac i deda. Imao je mnogo planova za budućnost koji su sada prekinuti. Moj Nikola je služio ovoj zemlji sa čašću i poštenjem, zbog čega želim da onaj koji mu je oduzeo život odgovara za svoje postupke! - ističe Nenad.

Prema njegovim rečima, možda bi Nikola danas bio živ da je pijani vozač zastao da vidi šta je učinio i pružio mu prvu pomoć.

- Tog 9. jula, Nikola je bio sa devojkom na izlaznom delu pumpe kada je ubica izgubio kontrolu nad vozilom i udario ga. Moj sin je uspeo da odgurne svoju devojku i spasi je, ali nije bilo šanse da se sam odbrani od udarca. Kada je moj Nikola poleteo preko krova skoro šest metara daleko, vozač se nije zaustavio. Nastavio je dalje, otišao je do kafića kako bi popio kafu nakon što je ugasio jednu mladost. Hladnokrvno i bezosećajno. Da je bar zastao... Postojala je mogućnost da Nikola preživi, ali izgubio je mnogo krvi - navodi naš sagovornik, sa gorčinom u glasu.

Nenad naglašava da je tada njegov sin izgubio veliku količinu krvi, ali da su mu u pomoć priskočili radnici sa pumpe, kao i mladići koji su se nalazili u kolima.

Foto: Pixabay, Rina

 

- Prevezen je u Klinički centar sa velikim hematomom na telu. Bio je u komi. Lekari su bili iskreni prema meni i odmah su mi rekli da budem spreman za najgore. Nakon sedam dana, Nikola je preminuo - sa bolom u glasu izjavljuje otac.

"Mirno spavaj, moj mali vojniče!"

Naš sagovornik ističe i da su vojnici naučeni da se nikada ne predaju i da se bore, ali nažalost, Nikola je nakon mučnih sedam dana izgubio životnu bitku.

- Nismo mogli da ga sačuvamo, on sada čuva nas! On nije bio samo moj sin, bio je mnogo više od toga. Bio je moj saputnik u vojničkoj uniformi i ponosim se time - kaže otac, sa dubokim osećajem ponosa.

Nikolin otac dalje opisuje kako je izgledala identifikacija tela, ali i poslednji put kada je čuo glas svoga sina.

- Ispratio sam ga u službenoj uniformi, tada sam mu rekao: 'Mirno spavaj, moj mali vojniče!'. Svi komandiri su imali samo reči hvale za njega, i ispraćen je kao pravi vojnik. Suze su tekle kada su kolege ispalile počasnu paljbu. Bio je među najboljim kadetima. Čak i kad sam ga poslednji put čuo, rekao mi je kako je završio celu godinu, nijedan ispit mu nije ostao - zaključuje neutešni otac.

"Ja sam kadet Vojne akademije i zauvek ću imati 20 godina"

Nenad je napisao javno pismo koje je posvetio svom detetu, s namerom da podigne svest o nesavesnim vozačima koji svakodnevno odnose nevine živote. Pismo vam prenosimo u celosti:

"Ja sam Nikola Grujić, kadet Vojne akademije Vojske Srbije i zauvek imam 20 godina zahvaljujući Branislavu R. Tog dana 09. jula 2022. godine sam bezbrižno išao trotoarom Darvinovom ulicom kada je na mene naleteo Branislav R. pod dejstvom alkohola (2.62 promila alkohola u krvi) udario me i nije se ni okrenuo niti stao da vidi kako sam i da li možda može nešto da učini da nemam zauvek 20 godina.

Naravno on to nije hteo da uradi, niti on niti njegov suvozač već su se odvezli do kafića da bi Branislav R. popio kafu. Zašto je to moralo tako, nažalost, neću nikada saznati jer sam 16. jula 2022. godine preminuo od posledica zadobijenih u toj saobraćajnoj nezgodi. Iza mene je ostalo mnogo pitanja na koje neću, nažalost, nikada saznati odgovore.

Iza mene sam ostavio dva mlađa brata i sestru kojima sam bio uzor i idol. Nikada više se neću bezbrižno smejati sa njima i biti pored njih u životu kada im budem bio najpotrebniji. Sanjao sam da budem vojnik i da branim svoju zemlju kao i svi moji pre mene koji nisu nikada ukaljali svoju čast i obraz.

Ja sam sada na nekom lepšem mestu i gledam sve moje voljene i čuvam ih od zla i nesreća. Dobio sam krila anđela i sada sam na nebeskoj straži dok taj isti Branislav slobodno šeta bez imalo trunke kajanja za to što je uradio.

Moj otac je postavio cilj da istera pravdu do kraja i da moja žrtva ne bude uzaludna. Hvala mu na tome. Uvek sam bio ponosan na njega kao i on na mene kada sam upisao Vojnu akademiju. Znam da moja žrtva neće biti uzaludna i da neću biti samo broj u nekom sudskom postupku", piše u potresnom pismu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija