• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

03.12.2023

19:55

Srpski haker izručen Americi! Pobegao sa suprugom Filipinkom, ona nađena mrtva (FOTO)

Društvene mreže

Vesti

Srpski haker izručen Americi! Pobegao sa suprugom Filipinkom, ona nađena mrtva (FOTO)

Podeli vest

Srbin Kristijan Krstić (48), iz Niša, uhapšen je i izručen Sjedinjenim Američkim Državama gde se suočava sa optužbama da je bio vođa bande koja je organizovala digitalne prevare "teške" 70 miliona dolara!?

Kako otkrivaju američki mediji, velika porota u Teksasu optužila je Kristijana Krstića i još desetak IT stručnjaka, među kojima i njegovu suprugu koja je u međuvremenu preminula, za kreiranje i plasiranje preko 20 lažnih platformi povezanih sa platformama za ulaganje u kriptovalute, za šta je predviđena kazna od 20 godina zatvora.

Pao u Gruziji, pa izručen Americi

Gruzijske vlasti su 3. februara, na osnovu zahteva za privremeno hapšenje, nakon čega je usledio zahtev za ekstradiciju, uhapsile Kristijana Krstića u Batumiju, u Gruziji, da bi bio isporučen SAD 30. oktobra.

- Ovo izručenje je rezultat kontinuirane koordinacije između Ministarstva pravde SAD i naših gruzijskih partnera za sprovođenje zakona u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. Posvećeni smo zaštiti naroda ove nacije istragom i gonjenjem pojedinaca umešanih u prevaru sa kriptovalutama - rekla je vršilac dužnosti pomoćnika generalnog tužioca Nikol M. Argentieri iz Odeljenja za krivična dela Ministarstva pravde.

Njen kolega iz Dalasa zahvalio se na međunarodnoj saradnji.

 

 

- Ovo izručenje se dogodilo zbog međunarodne saradnje i upornosti FBI-a da privede osobu koju smatra odgovornom za prevaru hiljada nevinih žrtava. Neke žrtve su izgubile čitavu svoju ušteđevinu zbog ove šeme i nisu bile u mogućnosti da se finansijski oporave. Želeli bismo da se zahvalimo našim međunarodnim partnerima što su nam pomogli u hapšenju i izručenju gospodina Krstića. Sada će se konačno suočiti sa optužbama za svoje postupke u SAD - rekao je glavni specijalni agent Čed Jarbro iz terenske kancelarije FBI u Dalasu.

Srpska policija ih uhapsila 2020.

Sve je počelo krajem jula 2020. kada je srpska policija pohapsila 11 Nišlija, po molbi američkih vlasti i određen im je pritvor do 60 dana.

Jedan od osumnjičenih srpskih građana je 2021. izručen Americi. Kako je tada navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u Srbiji, reč je o A. S. (32) kojem je srpska policija stavila lisice na ruke na osnovu američkog zahteva za privremeno hapšenje 24. jula 2020.

"A.S. je pristao na izručenje, a FBI ga je 4. februara 2021. sproveo iz Srbije u severni okrug Teksasa", navedeno je tada u saopštenju postavljenom na sajt Ambasade SAD u Beogradu.

Iako se činilo da im je svima sudbina zapečaćena, i da će veliki deo života provesti u nekom od američkih zatvora, usledio je nagli obrt - izručenje Krstića i drugih IT stručnjaka je obustavljeno, a u zaštitu njihovih ljudskih prava umešao se i međunarodni sud u Strazburu.

Pobegli iz Srbije i ostavili decu?

Ipak, niški haker Kristijan Krstić i njegova supruga Ksenija Fej Atilano nisu čekali da Apelacioni sud donese odluku kojom se odbija njihovo izručenje SAD, nego su čim su izašli iz pritvora, isparili iz Srbije.

Bračni par je poslednji put bio viđen zajedno 5. avgusta 2021. godine, kada su se javili policiji u Nišu.

Oni su bili u obavezi da se svakog ponedeljka i četvrtka pojave u Policijskoj upravi u Nišu i tako potvrde da nisu napustili mesto boravka, kako im je, nakon ukidanja pritvora, naložio Viši sud u Beogradu. Tog 5. avgusta oni su kao i do tada otišli do policijske stanice, međutim posle toga ih niko više video.

Činjenica je da Krstići nisu bili na prijavljenoj adresi u Nišu, u šta se uverila i policijska patrola još 27. avgusta te godine, postupajući po nalogu beogradskog Višeg suda. Na njihovoj adresi u Nišu boravila je samo izvesna žena koja se starala o njihovo četvoro maloletne dece, od kojih najmlađe imalo tada devet meseci, a najstarije 15 godina.

Misteriozna smrt supruge Ksenije

Krajem 2022. godine, Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda i doneo rešenje da se odbije izručenje Kristijana Krstića iz Niša, koji pored srpskog ima i australijsko državljanstvo, zbog optužbi za digitalnu prevaru tešku 70 miliona dinara. Međutim, kako saznajemo, Krstići se ni nakon te odluke nisu, bar zvanično, vratili u Srbiju.

 

 

O njima se mesecima ništa nije čulo, sve do pred kraj avgusta ove godine kada je Kristijanova supruga, Filipinka Ksenija Fej Krstić pronađena mrtva u Istanbulu.

Smrt Filipinke povela je razne spekulacije i nagađanja na društvenim mrežama, a prema nezvaničnim saznanjima, ona je preminula usled teške bolesti.

- Čuo sam za njenu smrt i od njene majke dobio informaciju da je ona u poslednje vreme bila zdravstveno loše, dosta je smršala i izgledala je malaksalo - rekao je za medije jedan od Ksenijinih prijate­lja.

Međutim, neki od nje­nih poznanika su kazali da su čuli da je Filipinka digla ruku na sebe, jer je njen muž Kristijan, na­vodno, ponovo uhapšen na jednoj od granica, te da mu se sprema izručenje Americi, što ona nije mogla da podnese.

Često menjao identitet

Prijatelji i poznanici, opisali su Kristijana Krstića kao izuzetno inteligentnu osobu i adrenalinskog zavisnika, ali kažu i da je bio sklon promenama identiteta i mesta boravka.

Suđenje Krstiću zakazano je za 8. januar 2024. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija