• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

05.12.2023

10:41

Ministar kriv za bekstvo Vanjinog ubice? Teške optužbe na račun Spasovskog!

Printscreen, AP

Vesti

Ministar kriv za bekstvo Vanjinog ubice? Teške optužbe na račun Spasovskog!

Podeli vest

Najuticajnija opoziciona VMRO-DPMNE saopštila je danas da ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski ne može da bude amnestiran i da je odgovoran i, kako ističu, najodgovorniji što je dozvolio prvoosumnjičenom za otmicu i ubistvo maloletne Vanje Đorđevski, Ljupču Palevskom, da pobegne iz zemlje.

Iz VMRO-DPMNE kažu da Spasovski godinama nije uradio ništa da sankcioniše Palevskog, za koga kažu, da je monstrum, a da su ubistvo i otmica maloletne Vanje samo posledica toksične atmosfere i govora mržnje koji je, zaštićen od policije i vlasti, bez prekida širio na podkastovima.

- Upravo su institucije kojima upravlja SDS te koje imaju najveću odgovornost što su dozvolile da se u Makedoniji proširi toksična atmosfera, čija je posljedica dvostruko ubistvo. Palevskom su godinama dozvoljavali da preti, širi govor mržnje, poziva na nasilje u etru kroz svoje podkastove i gostovanja na „Infomaksu” i na to nije bilo reakcije. Ovakvo njegovo ponašanje tolerisale su policijske i političke strukture SDS-a i tako je podstican da izađe na ulicu samo iz uskih i sitnopartijskih motiva. - navodi se u saopštenju VMRO-DPMNEi dodaje:

- Stvorena je mreža reketaša i nasilnika koji su imali osećaj neprikosnovenosti. Uostalom, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova reagovalo promptno i na odgovarajući način kada je pre 7 meseci pronađeno oružje u kući Palevskog, možda se ova tragedija ne bi dogodila. Osim toga, iz MUP-a Spasovskog ne odgovaraju kako je došlo do toga da je vozilo ubijenog Velešana korišćeno za izvršenje drugog krivičnog dela i kako je to vozilo prošlo ulicama Skoplja? Iz MUP-a ne daju odgovor zašto 5 dana nije preduzeto ništa povodom informacija da je Palevski mogući izvršilac ubistva male Vanje?

Foto: printscreen

Ubijena Vanja Gorčevska (14)

Navode da je Palevski godinama dobijao medijski publicitet na etiketiranju ljudi i širenju govora mržnje, iznošenjem neistina i špekulacija.

- Palevski i njegovi saradnici godinama u svojim emisijama maltretiraju ljude, kleveću ih, pozivaju na premlaćivanje i druge vrste nasilja - navode iz VMRO-DPMNE.

Dodaju da je informacije koje je iznosio dobijao od nadležnih i da za to nije bio kažnjen. "Palevski i njegova banda ne bi mogli da funkcionišu do sada i da prođu bez sankcija, da ih vlast nije štitila", navodi se u saopštenju najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE.

Podsetimo, mala Vanja nestala je 27. novembra oko 7.20 časova. Devojčica je krenula u školu, kada su je otmičari savladali u ulazu, vezali, spakovali u vreću za spavanje, a potom u vozilo "citroen" i odveli je van grada. Prema dosadašnjim podacima iz istrage, motiv za zločin bio je koristoljublje. Veruje se da su želeli od njene majke da traže novac od stana koji je navodno nedavno prodala.

Za Vanjinu otmicu i ubistvo sumnjiči se pet osoba, među kojima je i njen otac, za kojeg je večeras tužilaštvo zatražilo pritvor.

Za troje osumnjičenih je ranije određen pritvor do 48 sati, dok se glavni osumnjičeni Ljupčo Palevski nalazi u bekstvu. Veruje se da je on 30. novembra pobegao najpre u Srbiju, a 1. decembra u Bugarsku. Međutim, bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije danas da nemaju informacije da je na njihovoj teritoriji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa
Društvo

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa

Socijalno ugrožеni građani sa statusom еnеrgеtski zaštićеnog kupca od 1. aprila imaju pravo na bеsplatnе količinе strujе, gasa..., a od maja je na snazi novi pravilnik po kojеm status еnеrgеtski ugrožеnog kupca ostvaruju čеtvoročlana domaćinstva čiji ukupan mеsеčni prihod nе prеlazi 65.261,92 dinara, objavljеno jе u Službеnom glasniku.

09.05.2024

10:51

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu
Društvo

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu

„Er Srbija je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti kojima se potvrđuje pravo letenja između Beograda i Šangaja dva puta nedeljno, a između Beorada i Gvandžo tri puta nedeljno, sa periodom važenja dozvola od tri godine”, izjavio je ministar građevinarstva, saobraća i infrastrukture Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Prva. 

09.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija