• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

24.01.2024

13:54

Na pomolu rasplet na suđenju za smrt Željka Ristića (19): Ispovraćana trenerka ključni dokaz?

Informer

Vesti

Na pomolu rasplet na suđenju za smrt Željka Ristića (19): Ispovraćana trenerka ključni dokaz?

Podeli vest

Forenzičar Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dr Dejan Šorgić potvrdio je danas u Višem sudu u Nišu da masovne fleke na trenerici Marka Disića potiču od povraćanja, a ne od prašine ili blata i da se uglavnom sve nalaze sa desne strane donjeg i gornjeg dela trenerke.

Šorgić je svedočio na sudu kako bi izložio rezultate dopunskog forenzičkog veštačenja koje je predsednik sudskog veća Mirko Draškovć naložio kako bi se sa sigurnošću ustanovilo ko je vozio automobil kojim je usmrćen Željko Ristić (19).

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Nišu teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći na teret je stavljeno Miodragu Periću (40) iz Šainovca, koji je, prema navodima tužbe, vozeći sa 2.27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 kilometra na čas na delu puta gde je ograničenje 50, vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka nanevši mu smrtonsone povrede, a zatim se udaljio sa mesta nesreće.

Nesreća se dogodila 28. decembra 2021. godine oko 22.30 časova u Šainovcu, kada se mladić vraćao kući  nakon odrađene druge smene u fabrici.

Međutim, tokom postupka, odbrana je uspela da kod suda izazove sumnju da je na optuženičkoj klupi pravi krivac za nesreću, tvrdnjama da je Perićevim kolima u momentu nesreće upravljao njegov prijatelj Marko Disić. Iz tog razloga, umesto da objavi presudu što je bilo zakazano za 25. oktobar, sud je odlučio da ponovo otvori glavni pretres kako bi se izveli dodatni dokazi, prvenstveno analiza bioloških tragova koji bi pokazali gde su u vreme nesreće sedeli Perić i Disić.

Miodrag Perić je na suđenju negirao da je bio za volanom automobila. Isticao je da je za volanom bio Disić, a da je on bio toliko pijan da je veći deo puta povraćao, a potom se i onesvestio od alkohola. Perić se u završnoj reči zakleo decom da on nije vozio auto koji je usmrtio Ristića. „Imam troje dece, dabogda ih svo troje stavio u kovčeg ako sam ja vozio automobil. A onome ko je vozio, dabogda mu se zatvorila kuća”, rekao je Perić.

Foto: Informer

Mesto nesreće

 

Disić, koji je Perića prijavio kao vozača koji je izazvao udes je, međutim, odbacio sve optužbe nazvavši Perića „lažovom i sramotom za ljudski rod“.

Milan Petrović, advokat okrivljenog Perića, posebno je insistirao na veštačenju trenerice koju je u momentu nesreće nosio Marko Disić, uz objašnjenje da će, ukoliko se nalazio na mesu suvozača kao što tvrdi, imati fleke od povraćanja na levoj strani trenerice, a da će fleke biti sa desne strane ukoliko se nalazio na mestu vozača.

Forenzičar Šorgić je kazao da je veštačenje fleka na Disićevoj trenerici pokazalo da masovne fleke imaju DNK profile, što upućuje da se radio o povraćanju, jer da se radi o blatu ili prašini DNK profila ne bi bilo. Šorgić je rekao da je analiza pokazala da je u tom uzorku sa Disićeve trenerice trag Miodraga Perića dominantniji.

Suđenje za smrt nesrećnog mladića biće nastavljeno 23. februara kada će o dodatnom veštačenju bioloških tragova forenzičaru imati priliku da postavljaju pitanja advokati i tužilac Višeg javnog tužilaštva.

Sudija Mirko Drašković uvažio je predlog advokata porodice nastradalog Željka Dušana Bobolkova da na sledećem ročištu bude saslušan i Marko Disić. Drašković je rekao da će Disić biti saslušan nakon što advokati i tužilac postave pitanja veštaku. Perićev branilac Milan Petrović bio je protiv novog svedočenja Disića, uz obrazloženje da je do sada više puta saslušavan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ko je bio za volanom?! Zaplet na suđenju za pogibiju Željka Ristića (19)! Umesto presude sud odlučio da se glavni prestres nastavi!
Hronika

Ko je bio za volanom?! Zaplet na suđenju za pogibiju Željka Ristića (19)! Umesto presude sud odlučio da se glavni prestres nastavi!

Miodragu Periću (39) iz Šainovca, koji se tereti da je 28. decembra 2021. godine oko 22.30 časova vozeći "golf 2" sa 2,27 promila alkohola u krvi, usmrtio Željka Ristića (19) koji se vraćao pešice sa posla, nije danas u Višem sudu u Nišu izrečena presuda kao što je to bilo najavljeno, već je sudsko veće kojim predsedava sudija Mirko Drašković donelo odluku da glavni pretres počne ponovo i da se izvedu dodatni dokaz

25.10.2023

15:52

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija