• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

24.01.2024

17:48

Aleksinačko tužilaštvo bez odgovora: Šta je otrovalo radnike Magne i dalje je misterija!

D.K.

Vesti

Aleksinačko tužilaštvo bez odgovora: Šta je otrovalo radnike Magne i dalje je misterija!

Podeli vest

U vezi događaja od 17. januara 2024. godine oko 17 sati i dana 19.januara 2024. godine oko jedan sat u firmi “Magna seating” koja se nalazi na adresi u Aleksincu, ulica Kralja Aleksandra Karađorđevića 8, OJT Aleksinac oglasilo se saopštenjem koje u celosti prenosimo

- Od momenta prijave navedenog događaja Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu preduzelo je radnje i mere iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja uzroka tegoba i pogoršnja zdravstvenog stanja zaposlenih kod navedenog poslodavca, koji su se javili radi ukazivanja medicinske pomoći službi Hitne pomoći i Opštoj bolnici u Aleksincu i nakon toga, sledstveno njihovom zdravstvenom stanju i Odeljenju toksikologije UKC Niš, kako i na otkrivanju propusta i eventualne odgovornosti lica u vezi sa trovanjem zaposlenih.

Istim povodom načelnik Policijske stanice Aleksinac da je 17. januara u 21.05 sati došlo do trovanja zaposlenih koji su radili u  popodnevnoj smeni. Na lice mesta izašli su vršilac funkcije glavnog tužioca, policijski službenici Policijske uprave Niš i Policijske sstanice Aleksinca kao i pripadnici Uprave za vanredne situacije.  

Naloženo je momentalno obezbeđivanje lica mesta. Postojala je sumnja da nije bezbedno vršiti uviđaj unutar prostorija firme jer se nije znalo da li je vazduh kontaminiran. Tužilaštvo je naložilo da se obaveste i predstavnici firme “Prvi maj” iz Niša i da im se naloži da 18. januara izvrše merenja u prostorijama firme radi utvrđivanja prisutnosti otrovnih materija, a naloženo je i obaveštavanje sanitarne i veterinarske inspekcije kako bi se prekontrolisali sanitarni i veterinarski uslovi nabavljanja, čuvanja i pripremanja hrane za zaposlene. Na taj način bi se otklonila sumnja da je do trovanja došlo u fabričkoj kantini.

Obaveštena je i Inspekcija rada, naloženo uzimanje izjava od relevantnih aktera događaja u vezi  svih okolnosti koje su vezane za trovanje zaposlenih. Naloženo je i uzimanje krvi od radnika koji su hospitalizovani u UKC Niš i u Opštoj bolnici Aleksinac radi utvrđivanja prisustva toksina u krvi.  Nastavak uviđaja će se destiti kada se za to stvore bezbedonosni uslovi.

Ovlašćena službena lica “Prvog maja” su 18. januara obavila merenja u ispitivanja vazduha u unutrašnjosti hale i nisu utvrdili prisustvo otrovnih isparenja. Istog dana tužilaštvo je naložilo vanredni inspekcijski nadzor Inspekcije rada i Uprave za vanredne situacije kako bi se utvrdili eventualni propusti u postupanju nekog lica koje bi bilo u uzročno posledičnoj vezi sa posledicama koje su nastupile kod zaposlenih u procesu proizvodnje. 

Foto: printscreen Twitter

 

 

Obzirom da je u toku dana završen uviđaj, tužilaštvo i policija su napustili lice mesta da bi negde oko dva sata ujutro 19. januara tužilaštvo ponovo obavešteno da se radnici treće smene koji su na posao stupili dan ranije oko 22 sata javljaju sa istim i sličnim simptomima. Dana 20. januara tužilaštvo i policija su ponovo izašli na lice mesta uz angažovanje Instituta za javno zdravlje Novi Sad - Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika čija je tročlana komisija ponovo izvršila merenja i uzimanje uzoraka. Opet su uključene nadležne inspekcije rada i Uprava za vanredne situacije dok se rezultati analiza Instituta za javno zdravlje Novi Sad očekuju u narednom periodu. 

Komisija zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, imajući u vidu rezultate dobijene od uzorkovanja 20. januara je 24. januara opet izašla na lice mesta u prisutvu tužilaštva i policije radi dodatnog uzorkovanja. U slučaju novih saznanja koja će pristeći iz sprovedenih dokaznih radnji, tužilaštvo će blagovremeno obavestiti javnost - saopštilo je večeras OJT Aleksinac.

Lepak za podne obloge izazvao tegobe?!

Prilikom prvog incidenta zdravstvenim službama se javilo 104 radnika a već sledećeg radnog dana još 57. Svi su imali slične simptome, kašalj, gušenje i peckanje u očima. Nakon pružene zdravstvene pomoći svi su otpušteni kućama. Šta truje aleksinačke radnice i dalje je misterija, pominje se da se radi o lepku za podne obloge koji je korišćen  prilikom postavljanja pločica u fabričkoj hali.

Foto: D.K.

 

 

Ministarstvo zdravlja se oglasilo pozivajući se na nalaz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA, da se radi o isparenjima lepka na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača koji se koristi za tapaciranje delova za automobile koji se proizode u “Magni”. Neki od radnika sumnjaju da je izvor trovanja na drugom mestu te da ga je u proizvodnu halu proširila klimatizacija.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija