• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.02.2024

19:00

Legija: Prete mi 15 godina, ali srediću ja to! Svedočenje Milorada Ulemeka o "slučaju Ćuruvija"

printscreen

Vesti

Legija: Prete mi 15 godina, ali srediću ja to! Svedočenje Milorada Ulemeka o "slučaju Ćuruvija"

Podeli vest

Pretili su i meni i mojoj porodici i deci i to traje već 15 godina. Ali, sve ću ja to sam rešiti, nemojte da se brinete zbog toga!

To je u septembru 2016 izjavio bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija, svedočeći pred Specijalnim sudom na početku suđenja optuženima za ubistvo vlasnika i urednika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije na Uskrs 1999.

On je tada naveo da ima samo posredna saznanja o tome da su uglednog novinara likvidirali Ratko Romić i Miroslav Kurak. O ostalom se nije izjašnjavao, "jer nema konkretnih dokaza", iako je na osnovu njegovog iskaza iz istrage i podignuta optužnica protiv četvorice pripadnika DB-a. 

Sastanak u sedištu DB-a

Posle dve osuđujuće presude, Apelacioni sud je ovih dana javno obelodanio kontroverznu odluku kojom okrivljene pravosnažno oslobađa, bez osvrtanja na iskaz Legije i pretnjama koje je pominjao, na šta ovom prilikom podsećamo:

Foto: Foto:Goran Tomašević

Bivši šef DB-a Rade Marković se "izlanuo"?

- Rade Marković, tadašnji šef DB-a, pozvao me je u svoj kabinet u vezi nekog hapšenja u Beogradu, iako sam tada bio na KiM sa svojom jedinicom. Pitao sam ga ko će da mi budu navigatori, a on mi je odgovorio: 'Ovi Radonjini (optuženi Milan Radonjić) što su ubili Ćuruviju'. Posle sastanka u holu ispred kabineta, zatekao sam Romića i Kuraka i popričao s njima. Pitao sam Romića da li će on da mi bude navigator i dobio potvrdan odgovor. Međutim, desetak minuta kasnije mi je saopštio preko telefona da se taj zadatak otkazuje.

O svim drugim  detaljima koje je ranije otkrio tužiocu, Ulemek nije želeo da se izjašnjava pred sudom. Na konkretno pitanje potpisnika optužnice Milenka Mandića da li je i dalje uplašen, prividno nonšalantno je odgovorio:

- Ja?! Ne! Jesam dobijao pretnje, ali to više nije važno, ja sam to rešio. Pretnje su bile upućene i meni i porodici i deci i to traje već 15 godina. Sve ću to sam rešiti, nemojte vi da se brinete zbog toga!

- A, da li sam vam ja ikad pretio? - upitao je optuženi Romić.

- Direktno niste, ali indirektno možda i jeste! Od mene je traženo da odustanem od svedočenje u ovom slučaju - rekao je Legije, ne precizirajući ko je to tražio od njega.

I okrivljeni bili na meti?!

Bivši komandant JSO svedočio je prvi put tokom istrage 8. januara 2014. Osim o sastanku u kabinetu Radeta Markovića, govorio je i o ulozi Milana Radonjića u ubistvu Ćuruvije, ali i o tome da je 2001. planirana likvidacija Kurka i Romića "kako bi se taj slučaj u potpunosti zatvorio".

Foto: Tanjug

Ratko Romić (sa naočarima) uoči jednog od suđenja

Njegov deo iskaza o planiranju likvidacije dvojice operativaca DB-a, potvrdili su dva dana kasnije i braća Miloš i Aleksandar Simović iz "zemunskog klana". I oni su kasnije pred sudom naprasno zaćutali...  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija